Coronaviruset:

Skremt av svensk strategi

Den svenske legen og virologen Lena Einhorn ser med bekymring på coronasituasjonen i hjemlandet.

STRAMMER INN: Statsminister Stefan Löfven hasteinnkalte torsdag inn til pressekonferanse. Der annonserte han nye coronarestriksjoner. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kunngjorde den svenske regjeringen endringer i landets coronarestriksjoner. Blant annet blir det nå langt strengere regler for landets nattklubber.

- Vi kan ikke utelukke at vi havner i en situasjon som i vår igjen, sa statsminister Stefan Löfven.

Samtidig varslet regjeringen oppmykning i andre anbefalinger.

Mens blant annet personer over 70 år har vært anbefalt å begrense sine fysiske kontakter og unngå å besøke steder med mange mennesker, er anbefalingene nå like for alle svenske borgere.

Svenske Lena Einhorn er lege og virolog, ekspert på virus. Hun mener det er flere kritikkverdige punkter i svenske myndigheters håndtering av coronaviruset, og ser med bekymring på Sveriges situasjon.

- Feil tidspunkt

I likhet med i andre europeiske land, har smitten økt i Sverige de siste ukene. At det nå gjøres enkelte lettelser i restriksjonene, mener Einhorn derfor er feil.

- Dette er feil tidspunkt, og mest av alt må slike lettelser gis samtidig som man gjør tiltak for å redusere smitten i samfunnet. Det skjer ikke i stor nok grad i Sverige, sier hun til Dagbladet.

Tall fra Folkhälsomyndigheten torsdag, viste at 1206 personer i Sverige har fått påvist coronaviruset det siste døgnet og at kurven har vært stigende siden begynnelsen av september.

Antall positive prøver ligger på nesten fire prosent, opplyste Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell torsdag.

Ifølge Tegnell stikker Stockholm, Uppsala, Skåne og Örebro seg ut når det kommer til smitteøkning landet nå ser, men ingen ekstra tiltak er innført i tre av disse, skriver Expressen.

I Uppsala ble det innført lokale restriksjoner den 19. oktober.

BEKYMRET: Lege og virolog Lena Einhorn. Foto: Agneta Åkesson
BEKYMRET: Lege og virolog Lena Einhorn. Foto: Agneta Åkesson Vis mer

- Er du bekymret for smittesituasjonen i Sverige?

- Jeg er veldig bekymret. I løpet av en måned har vi nå tre ganger mer smitte enn i Norge. Og vi tester like mye.

Ifølge Det europeiske smittevernbyråets (ECDC) oversikt, står Sverige registrert med 101,7 smittetilfeller per 100 000 innbyggere torsdag. Norge har 37,3.

«Fungerer ikke»

Det er ikke første gang at Einhorn uttaler seg kritisk til svenske helsemyndigheters coronahåndtering.

I sommer gikk hun og 24 andre svenske leger og forskere ut med krass kritikk av Sveriges håndtering av coronakrisen i en debattartikkel publisert i den amerikanske avisa USA Today.

De kom også med en krystallklar advarsel til USA:

«Sverige håpet at flokkimmunitet skulle stoppe covid-19. Ikke gjør som oss. Det fungerer ikke», skrev de i artikkelen.

Til den svenske avisa Expressen la Einhorn til at de kjente på et behov for å advare USA om at «den svenske modellen ikke er så bra som en del antyder» og mente videre at statsepidemiolog Anders Tegnell «framstiller det som at alt går bra».

Også den gang dro hun fram situasjonen i andre nordiske land som eksempel på dette ikke var tilfellet.

Etterlyser tiltak

Beslutningene om å nå gi samme anbefalinger til alle svensker, begrunnet Folkhälsomyndighetens generaldirektør, Johan Carlson, blant annet med at effektene av rådene har vært vanskelig for de eldre i Sverige.

Endringene skjer etter sju måneder.

- Det som har veid tungt på den andre vektskålen er effektene av rådene og anbefalingene, de ganske alvorlige psykiske og fysiske problemene som mange opplever: isolering, angst, uro, men også fysiske vanskeligheter som følge av at man ikke kommer ut. Det er også veldig viktige folkehelseaspekter som vi må ta hensyn til, sa den svenske Folkhälsomyndighetens generaldirektør Johan Carlson til Expressen torsdag.

Einhorn sier til Dagbladet at hun i utgangspunktet er glad for at restriksjonene for de eldre lettes, men bare om myndighetene hadde gjort mer for å hindre smittespredningen i landet.

- Det er for eksempel ingen påbud om munnbind. Jeg mener det burde være det første som ble innført for alle innendørs. Og spesielt for dem som jobber i helse- og omsorgsyrker.

Hun understreker at bruk av munnbind må gjøres av alle, som en solidaritetshandling.

- Det beskytter jo ikke så godt mot smitte, men hindrer i stor grad dem som allerede har viruset fra å spre smitten videre. Det er et ekstremt effektivt og billig tiltak, samtidig som det er det enkleste og minst begrensende, sier Einhorn.

MUNNBIND: Stadig innfører flere land påbud om bruk av munnbind utendørs og/eller på offentlig transport, men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell frykter det vil gi falsk trygghet. Vis mer

«Uventet konsekvens»

For to uker siden åpnet nattklubbene på Stureplan i Stockholm. Sveriges statsminister Stefan Löfven ble selv sjokkert da Aftonbladet viste ham noen av festbildene. De viste fulle dansegulv.

Torsdag kom beskjeden fra Löfven:

- Festen er slutt nå.

Under samme pressekonferanse sa innenriksminister Mikael Damberg at åpningene av nattklubbene var en «uventet konsekvens» av en annen lettelse for utelivsbransjen.

- Vi lettet på forbudet for at restauranter med sittende publikum skulle kunne ta inn en trubadur. Så åpnet også nattklubbene, og det hadde vi ikke sett for oss, sa Damberg.

To uker seinere tar altså myndighetene grep og setter strenge restriksjoner på nattklubbene. Det mener Einhorn er fornuftig.

FEST: Nattklubbene i Stockholm åpnet igjen etter et halvt år. Statsministeren liker ikke bildene etter festhelgen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Smitten spres aller mest ved sang og andre aktiviteter hvor man puster mye. Sånn sett har aktiviteter som kor og dans stor risiko for smittespredning.

- Skremmende

Virologen reagerer for øvrig på karantenebestemmelsene i hjemlandet, og mener dette er nok et eksempel på for løse regler. Mens vi her til lands må sitte ti dager i karantene, er kravet sju dager i Sverige.

- Husholdsmedlemmer av dem som har fått påvist smitte, må bare sitte sju dager i karantene. Og dette gjelder ikke barn. De anbefales å gå på skolen som vanlig.

- Er Sverige godt nok forberedt på en ny bølge?

- Man har lært seg mer. Man har fått bedre kunnskap og bedre behandlingsmuligheter. Man har også fått bedre begrensninger og beskyttelse hva gjelder de eldre. Men smittespredningen kan bli like høy, selv om ikke dødsfallene blir like høye.

Til tross for tydelig misnøye med coronahåndteringen, tror hun ikke at situasjonen i Sverige vil bli like ille som i vår.

- Det finnes enkelte ting som er blitt bedre. Testingen er et eksempel på det, men generelt så mener jeg det er skremmende at de lar smitten øke.

Totalt har 5930 personer dødd med coronaviruset i Sverige så langt i pandemien. Korrigert for innbyggertall ligger landet nå på en 15. plass på verdensbasis, ifølge den tyske statistikkportalen Statista.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer