Skremt etter «Debatten»

Klimaaktivist Joachim Skahjem (24) utelukket ikke bruk av vold i klimaets navn under «Debatten» på NRK torsdag. Dét vekker reaksjoner.

REAKSJONER: Mange reagerer på utsagnene som falt under torsdagens «Debatten» på NRK. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REAKSJONER: Mange reagerer på utsagnene som falt under torsdagens «Debatten» på NRK. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny generasjon aktivister tar i bruk radikale metoder i kampen mot klimaendringer. En av aktivistene vil ikke avvise bruk av vold.

- Om man bruker molotovcocktail eller fyrstikk er jeg ikke så opptatt av. Poenget er at Equinor driver med massedrap som er støttet av staten. Det må folk få kjempe mot, sa klimaaktivist Joachim Skahjem (24) i Debatten på NRK torsdag kveld.

Veteraner i miljøbevegelsen reagerer skarpt på at aksjonister ikke vil avvise voldsbruk.

- Jeg blir skikkelig trist av at vi har fått denne typen holdninger i klimakampen. Det skremmer meg. Dette må det tas klart og kraftig avstand fra. Dette er ikke en del av miljøkampen som vi fører, sa Bellona-sjef Frederic Hauge.

Mandag sa Skahjem til Nettavisen at han tror vold vil bli nødvendig i klimakampen, og at han på sikt vil kunne støtte det. - Sosiale bevegelser blir enten lyttet til, eller så vil de bli voldelige, sa 24-åringen.

ARRESTERT: Skahjem blir arrestert etter en malingsaksjon i Frognerparken. Foto: Shad Madian / Dagbladet
ARRESTERT: Skahjem blir arrestert etter en malingsaksjon i Frognerparken. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Uakseptabelt

MDG-politiker Eivind Trædal er en av de som reagerer på uttalelsene til Skahjem.

- Jeg synes det er synd at vi er i en situasjon der miljøvernere må fastslå at voldsbruk er uakseptabelt, fordi enkelte aktivister går langt i å både forsvare, forstå eller bagatellisere voldsbruk og/eller sabotasje i klimaets navn. Men den jobben må vi ta, skrev Trædal i en følgjetong av innlegg på Twitter torsdag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer