Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skremt fra å vitne mot Tveita-kriminell

28-åringen skulle møtt i lagmannsretten denne uka, men har holdt seg skjult siden han ble overfalt og drapstruet. - Jeg trodde jeg skulle dø, tenkte han da hagla ble rettet mot hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drammens-mannen skulle vitnet i den strengt bevoktede sal 227 i Oslo Tinghus. På rettens første dag onsdag, passet åtte politifolk og seks arrestforvaltere på sikkerheten i den omfattende ranssaken. De fryktet det tungt belastede Tveita-miljøet som den hovedtiltalte tilhører.

28-åringen skulle ønske politiet hadde vært like flinke til å passe på ham etter at han i fjor vitnet i herredsretten. Saken endte med domfellelse for to Securitas-ran og et bankran. Drammens-mannen forteller at de første truslene kom et par uker etter saken hvor hovedmennene ble dømt til sju og åtte års fengsel. I sommer startet det virkelig marerittet.

- En gjeng holdt meg fanget i flere timer. De holdt en kniv mot halsen min og rispet meg i panna. Etterpå holdt de en hagle mot meg, forteller han.

- De fortalte at det var satt en pris på hodet mitt fordi jeg hadde vitnet i ranssaken. Jeg var sikker på at jeg kom til å dø, og klarte bare å tenke på familien min.

Store skader etter overfall

Til slutt grep en utenforstående inn og stanset mishandlingen. Noen uker seinere ble 28-åringen overfalt på byen av en person fra samme gjeng som hadde truet ham. Han ble sparket flere ganger i hodet, mistet bevisstheten og endte på sykehus hvor han ble liggende i over ei uke.

- Jeg hadde brudd rundt øyepartiet og en kraftig hjernerystelse. Høyre del av ansiktet hadde jeg ingen følelse i, og det er fortsatt ikke blitt helt bra. Tåkesynet på høyreøyet er heldigvis borte, forteller han.

- Moren min kjente meg nesten ikke igjen da hun besøkte meg.

image: Skremt fra å vitne mot Tveita-kriminell

Etter sykehusoppholdet har han fått psykiatrisk oppfølging, og slitt mye med angst og frykt. I en periode holdt han seg borte fra Østlandet fordi han fryktet at han ville bli tatt av dage før ankesaken kom opp i slutten av oktober.

- Jeg har knapt vært ute av døra, sier 28-åringen som håper at han kan begynte et vanlig liv når rettssaken er ferdig.

Trodde han skulle dø

Han anmeldte begge episodene til politiet, og de involverte er idømt forbud mot å oppsøke ham. Mennene forklarte politiet at truslene og overfallet ikke hadde noe med ranene å gjøre, men at de hadde personlige uoverensstemmelser med 28-åringen.

- De fortalte meg at jeg skulle bli drept fordi jeg vitnet. Jeg vet ikke om de virkelig mente det, men jeg var ikke i tvil om at livet mitt sto i fare, sier 28-åringen.

Han kan ikke bevise at noen hadde lovet penger for å drepe ham, eller om de tiltalte i saken har vært innblandet.

- Truslene har virket etter hensikten. Jeg kommer ikke til å vitne fordi jeg har en familie å tenke på, sier 28-åringen.

Nekter å vitne

Politiet i Drammen har tatt truslene alvorlig, og har ønsket å hjelpe 28-åringen etter beste evne.

- Vi har fått opplyst at truslene og overfallet har en sammenheng med ranssaken, men vi har ikke klart å bringe på det rene om det faktisk er tilfelle, sier politiinspektør Ingunn Hodne ved Drammen politidistrikt.

Selv om 28-åringen har gitt klar beskjed om at han ikke under noen omstendigheter vil møte i retten, valgte påtalemyndighetene å sette ham på vitnelista.

- At vi ber ham om å vitne, betyr at vi anser hans bidrag viktig for å belyse saken, sier Hodne til Dagbladet.no.

Flere skremte vitner

Hun assisterer statsadvokat Olav Helge Thue i ankesaken som er ventet å ta fem uker. Statsadvokaten ønsker ikke å kommentere den aktuelle trusselsaken, men sier på generelt grunnlag at skremte vitner er i ferd med å bli et stort problem.

- De siste årene har det blitt flere og flere vitner som nekter å forklare seg for politiet og retten. Rettssystemet er helt avhengig av at folk forklarer seg upåvirket, sier Thue.

Han forteller at straffebestemmelsene er blitt strengere for de som truer vitner, uten at det ser ut til å hjelpe. Påtalemyndighetene mener at fengselsstraffene på sju og åtte år er for milde i forhold til de alvorlige ranene i den pågående ankesaken. Det har de siste årene vært en rekke større ran som politiet knytter til det beryktede Tveita-miljøet som er kjent for å slå hardt ned på tystere og andre som hjelper politiet.

Forsvarer benekter trusler

Omkamp i festning

Onsdag startet ankesaken mot 37-åringen og 27-åringen som herredsretten dømte til åtte og sju års fengsel for en lang rekke kriminielle forhold.

Sikkerheten står i høysetet.

Advokat Espen Wangberg forsvarer 27-åringen som er tiltalt for Securitas-ranet i Nedre Eiker i juni 2000 og DnB-ranet på Strømmen i 1998. Han utelukker at hans klient har bedt om at det 28-årige vitnet skal trues fysisk eller psykisk.

- Min klient har ikke et motsetningsforhold til vitnet, og stiller seg likegyldig til om han stiller i retten eller ikke, sier Wangberg til Dagbladet.no.

Retten kan be om at 28-åringen skal bli innbrakt til Tinghuset med makt, men det er etter hva Dagbladet.no erfarer lite sannsynlig. De tiltalte har i lagmannsretten forklart seg om en rekke forhold som de forholdt seg tause om i herredsretten, og aktoratet vurderer derfor å stryke flere personer fra vitnelista - deriblant 28-åringen.

FANT SPOR: Politiet slo til mot en bolig i Drammen hvor de trodde det befant seg bevæpnede personer. Der fant de skjulte klær som trolig var brukt under Securitas-ranet, og som beboeren ikke hadde rukket å kvitte seg med.
NEKTER Å MØTE: 28-åringen vil ikke gå inn denne døra i Oslo Tinghus for å fortelle retten hva han vet.
HØY SIKKERHET: Politiet tar ingen sjanser og har laget en jernring rundt rettssalen under den fem uker lange saken.
Hele Norges coronakart