Skremt over sosialistenes samrøre

- Minner om korrupsjon, sier Hagen, om NRK-avsløring av bånd mellom fagbevegelse og de rød-grønne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): NRK Brennpunkt sendte i kveld en dokumentar som kaster nytt lys over fagbevegelsens innflytelse på topplederne i partiene på venstresiden i norsk politikk.

- Dette er bare toppen av isfjellet, mener Erna Solberg.

Det er ingen ukjent sak at LO og andre fagforbund sponser Arbeiderpartiet og SV med penger i valgkampen og til ordinær drift, men dokumentaren på NRK viser også at fagbevegelsen krever noe tilbake.

Mikrofon-tabbe

I NRK-dokumentaren er det Senterpartileder Åslaug Haga som blir tatt med buksene nede. Hun var utstyrt med en trådløs mikrofon av NRK under et seminar hvor fagforeningstoppen Jan Davidsen var.

Han representerer rundt 300 000 ansatte, hovedsaklig i offentlig sektor, og er en viktig nettverksbygger og maktfigur i norsk fagbevegelse.

Under en pause i seminaret tar Davidsen og Haga en prat på tomannshånd, mens den lille NRK-mikrofonen fanger opp hva som blir sagt.

Utrivelig samrøre

Blant annet foreslår Davidsen at Senterpartiet skal motta penger fra fagbevegelsen, slik at man kan få vekk fokus på at LO og Arbeiderpartiet samarbeider.

Davidsen ønsker også at fagbevegelsens folk skal inn i toppledelsen i partiet, noe som allerede har skjedd i Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

- Vi er opptatte av at våre medlemmer og tillitsvalgte går inn i alle disse partiene, sier Davidsen på opptaket.

Haga er skeptisk til å ta i mot penger, men avviser det heller ikke kategorisk.

Liker det ikke

Etter at programmet ble sendt har Fremskrittspartiet og Høyre kommentert NRKs avsløringer.

- Programmet dokumenterte hvordan Arbeiderpartiet prioriterer fagforeningenes interesser fremfor brukernes og innbyggernes interesser når det gjelder mer valgfrihet, sier Høyre-leder Erna Solberg.

- Det er ikke tre parter som eventuelt kommer i en ny regjering, men fire, sier Solberg og sikter til Gerd-Liv Valla og fagbevegelsens ambisjoner med en rød-grønn regjering.

- En stemme til de tre partiene er også en stemme til Valla og Jan Davidsen, sier Solberg.

- Det endelige beviset

Carl I. Hagen mener LOs innflytelse minner om korrupsjon.

- Reportasjen er også det endelige beviset på at LO bruker sin finansielle tyngde til å flytte makten fra landets folkevalgte forsamlinger og ned til seg selv på Youngstorget, sier Hagen.

Han håper de som skal stemme tar inn over seg at den virkelige lederen på sosialistisk side er Gerd-Liv Valla og ikke Jens Stoltenberg.

- Det er skremmende at vi etter valget faktisk kan få en regjering hvor den egentlige regjeringssjefen bare opptrer i kulissene og ikke er valgt av folket, sier Hagen.

Solberg mener også at LOs tette bånd til sosialistene er et problem.

Vil ha innrømmelse fra Jens

- Det er de folkvalgte som skal ta ansvar for å styre. Vi kan ikke ha et system hvor organisasjoner på siden av demokratiet skal sitte med så tung innflytelse i en eventuell kommende regjering, sier Solberg.

- Tror du dette er toppen av et isfjell, det NRK har avdekket?

- Ja, jeg tror det er en betydelig sterkere kontakt, utveksling og koordinering av informasjon som ikke offentligheten er kjent med, sier Solberg.

Hun mener Jens Stoltenberg nå må innrømme at partiet hans står lenger til venstre enn tidligere.

- Det er jo lov å flytte seg mot venstre i politikken, men han må jo kunne innrømme det og, sier Solberg til Dagbladet.no.

-Usant

Partisekretær Martin Kolberg har følgende kommentar til kveldens

Brennpunkt-program i NRK: 

- Samtalen mellom Jan Davidsen og Åslaug Haga bekrefter at Arbeiderpartiet og Fagforbundet er uenig om deler av sykehusreformen. Det har vært offentlig kjent i flere år, og er også et eksempel på at Arbeiderpartiet og Fagforbundet ikke er enige i alle saker, sier Kolberg.

Han mener innslaget bare bekrefter at Fagforbundet har kontakt med andre partier enn Arbeiderpartiet.


Kolberg fortsetter: - Påstanden om at LO er lovet en plass i en eventuell ny
regjering er fullstendig gal og usann.

- Det er også direkte feil at Fagforbundet har vetorett i saksbehandlingen i Trondheim kommune, og at samarbeidsavtalen mellom kommunen og Fagforbundet ikke ble politisk

behandlet i Trondheim, sier Martin Kolberg.

BLE AVLYTTET:</B> NRK Brennpunkt sendte i dag samtalen mellom Senterpartileder Åslaug Haga og Fagforbundets leder Jan Davidsen som avslører et nært samarbeid. Det hemmelige opptaket ble gjort under en privat samtale på en konferanse den 3. februar i år.