Da klokka nærmet seg 1600, en februardag i 2019, begynte Teresa Grøtan (46) å bli urolig.

Publisert
Sist oppdatert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Hun er festivalsjef for Bergen internasjonale litteraturfestival (LitFestBergen). Den ettermiddagen inneholdt et av høydepunktene på 2019-versjonen av festivalen.

Omkring fire måneder etter at saudiarabiske myndigheter sto bak drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul, skulle kvinnelige kunstnere fra to autoritære regimer snakke om hvordan de klarte å utøve gjerningen sin i to lukkede stater – hvorav en var Saudi-Arabia.

To kunstnere sto på programmet.

Bare én av dem dukket opp.

Holdt hemmelig

I snart to år har dramaet i Bergen blitt holdt hemmelig. Nå har Dagbladet fått hendelsen bekreftet fra flere kilder.

Etter å ha blitt kontaktet av Dagbladet velger festivalsjef Grøtan derfor å snakke åpent om den alvorlige hendelsen, som involverer saudiarabisk storpolitikk på norsk jord.

Den saudiarabiske ambassaden i Oslo har ikke svart på Dagbladets spørsmål om saken. Dagbladet har av hensyn til kunstnerens egen sikkerhet valgt å anonymisere henne. Men hun er verdenskjent, blant annet fordi hun har kritisert religionens rolle i Saudi-Arabia i form av et kunstutrykk. Hun hadde opptrådt på festivalens åpningsdag. Så skulle hun delta på to nye panelsamtaler. Men dagen etter var hun sporløst forsvunnet.

- Det som skjedde, var at hun ikke dukket opp til den første scenesamtalen hun skulle ha. Da ble vi urolige, sier Teresa Grøtan til Dagbladet.

Politijakt

- Først fikk jeg svar fra henne på telefon – hun sa hun skulle komme, men hadde gått seg vill. Jeg ba henne si hvor hun var, så skulle jeg hente henne. Men så svarte hun ikke lenger på telefon, og så ble telefonen slått av. Vi skjønte at det måtte være noe galt, og kontaktet politiet, som begynte å lete etter henne.

Dagbladet har nylig avslørt at UD grep inn da Saudi-Arabia ønsket å få utstedt diplomatstatus til en sikkerhetsstyrke på ti mann, som jobber for det oljerike kongedømmets ambassade i Oslo.

JAKTER KRITIKERE: Saudi Arabias kronprins, Mohammed bin Salman. Foto: NTB
JAKTER KRITIKERE: Saudi Arabias kronprins, Mohammed bin Salman. Foto: NTB Vis mer

PST har koblet hendelsen til Iyad el-Baghdadi, en kjent, norskbosatt Saudi-kritiker og venn av drepte Jamal Khashoggi.

Nå kan Dagbladet avsløre hva som skjedde da en av Saudi-Arabias mest kontroversielle kunstnere skulle snakke om verkene sine fra en scene i Vestlandets hovedstad.

Saudi-Arabias ambassade i Oslo har ikke svart på Dagbladets spørsmål om denne saken.

TRUET: En aktivist bosatt i Oslo skal ha blitt advart om at han står overfor en trussel fra Saudi-Arabia. Aktivisten har vært en høylytt kritiker av kronprins Mohammed Bin Salman. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Kom på døra

Dagbladet får av flere kilder bekreftet at kunstneren ble oppsøkt av personer fra Saudi-Arabias ambassade i Oslo. Dagbladet kjenner identiteten til en av de saudiarabiske representantene.

Hun har en høytstående stilling ved ambassaden i Oslo.

- Jeg fikk vite at kunstneren hadde blitt oppsøkt på hotellet og truet av representanter fra den saudiarabiske ambassaden. Ambassadepersonellet i resepsjonen hadde presentert seg, det var ikke noe forsøk på å skjule seg i det hele tatt, sier Grøtan til Dagbladet.

- De hadde reist til hotellet hennes, truet henne og sagt at hun ikke skulle stille opp på noe – men i stedet reise hjem til Saudi-Arabia.

- Merket du noe selv?

- Hun ba om å få honoraret sitt utbetalt kontant – men jeg ante jo ikke da hvorfor. Hun la også mobiltelefonen sin igjen her før hun reiste hjem til Saudi-Arabia.

PST undersøkte

FIKK IKKE VÆRE I FRED: Personer fra den saudiarabiske ambassaden oppsøkte en av kunstnerne på Bergen Litteraturfestival. Foto: Bia/Scan-Foto/NTB
FIKK IKKE VÆRE I FRED: Personer fra den saudiarabiske ambassaden oppsøkte en av kunstnerne på Bergen Litteraturfestival. Foto: Bia/Scan-Foto/NTB Vis mer

Vest politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet at de deltok i jakta på kunstneren. I en e-post skriver kommunikasjonsrådgiver Gry Benedicte Halseth i Vest politidistrikt følgende:

- Politiets logg er unntatt offentlighet, så den kan du ikke få. Vi kan bekrefte at ledelsen i litteraturfestivalen tok kontakt med politiet og at vi hadde kontakt med arrangør og hotellet foredragsholderen bodde på frem til hun kom tilbake på hotellet sitt knappe to timer etter at politiet var varslet. Spørsmål om etterforskning må du rette til PST sentralt.

Politiets sikkerhetstjeneste ønsker ikke å kommentere denne konkrete saken. Men seniorrådgiver Martin Bernsen i PST sier til Dagbladet:

- Hva vi eventuelt har iverksatt av operative og forebyggende tiltak i denne saken ønsker jeg ikke å utdype. Helt generelt er den aktiviteten som Dagbladet beskriver noe som forbindes med det vi kaller flyktningspionasje. Siktemålet med slik virksomhet er å undergrave, nøytralisere eller eliminere politisk opposisjon. Det er en rekke land som driver med flyktningspionasje i Norge. Å skremme personer som oppholder seg i Norge, eller familiene deres i hjemlandet er en vanlig fremgangsmåte. Flyktningspionasje er noe PST er satt til å forebygge og etterforske. Det er likevel få kjente eksempler siden slike saker er vanskelig å straffeforfølge, og vi regner med store mørketall.

REGNER MED MØRKETALL: PST og Martin Bernsen sier generelt at flyktningespionasje er vanskelig å dokumentere og etterforske. Foto: Christian Roth Christensen
REGNER MED MØRKETALL: PST og Martin Bernsen sier generelt at flyktningespionasje er vanskelig å dokumentere og etterforske. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Reagerer

Ifølge Teresa Grøtan har PST gjennomført flere avhør i saken.

- Det var flere her som var inne til avhør hos PST. De sa at de tok det på største alvor, og at det ble tatt opp på høyeste hold, sier festivalsjefen.

- Dette var jo også etter drapet på Jamal Khashoggi. Det hadde bare gått noen måneder siden Khashoggi, det er helt ufattelig at det går an.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Dagbladet har funnet flere ukjente overføringer fra aktører i land uten trosfrihet i Midtøsten. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Langsem/Vedlog/Helseth. Vis mer

Etter episoden har Teresa Grøtan blitt kontaktet av flere representanter for saudiarabiske myndigheter.

Seinest i november ble hun kontaktet av en representant for kulturdepartementet i Riyadh med en forespørsel om deltakelse på festivalen.

Dagbladet har sett henvendelsen, og bekreftet med offentlige kilder at avsenderen jobber for saudiarabiske myndigheter.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med kunstneren via flere som kjenner henne. En bekjent av henne opplyser at hun skal ha det bra – men at de ikke har snakket sammen på et års tid. Det har ikke vært mulig å få kontakt med kunstneren selv.

Saudi-Arabias ambassade har ikke svart på Dagbladets spørsmål.

Skjult støtte fra autoritære stater

Kryptert tips
moske grafikk pengesedler

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer