Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skremte kvinnene fra å delta i valget

Kvinnene uteble ved stemmeurnene i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gårsdagens valg i Pakistan hadde en rekordlav deltakelse.

Frykten og apatien har holdt mange av velgerne borte.

Og det er kvinnene som uteblir fra valglokalene, spesielt i de konservative områdene nordvest i landet.

Foreløpige stemmeopptellinger tyder på et katastrofevalg for Pakistans regjeringsparti, med president Pervez Musharraf i spissen.

Bhuttos Det pakistanske folkepartiet (PPP) og Den pakistanske muslimske liga Nawaz (PML-N) ser ut til å ta to tredeler av alle setene i den nye nasjonalforsamlingen.

Bestemt på forhånd

Nyhetsbyrået AP har besøkt valglokalene i landsbyen Khazana, i Afghanistans grenseområder.

Kvinner og menn avgir sin stemme i ulike og atskilte deler av lokalet. Kvinneområdet sto tomt i hele i går.

SJELDENT SYN: Her viser en rekke kvinner legitimasjon, før de stemmer ved et valglokale i Karachi i går. I andre deler av Pakistan, spesielt nordvest i landet på grensen til Afghanistan, uteble kvinnene. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
SJELDENT SYN: Her viser en rekke kvinner legitimasjon, før de stemmer ved et valglokale i Karachi i går. I andre deler av Pakistan, spesielt nordvest i landet på grensen til Afghanistan, uteble kvinnene. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Landsbyens eldre bestemte på søndag at ingen kvinner i deres område skulle få delta i valget. Og ingen trosset dem.

- Alt er gjort klart slik at kvinner kan stemme, sier Begum, en av kvinnene som jobbet i valglokalet i går til AP.

- Vi er her, men det kommer ingen, så vi sitter bare her og sladrer, fortsetter hun.

Får ikke gå ut uten en mann

Situasjonen er lik i de nærliggende byene i provinsen, som den siste tiden har opplevd flere sammenstøtt og angrep av Taliban-tilhengere.

- Det er vanskelig for muslimske kvinner, fordi de ikke kan forlate sine hjem, forteller Anwar Khan i landsbyen Sheikh Mohammedi og legger til:

- De burde bli hjemme hvis de ikke kan gå ut i følge med en mann. Kvinner har aldri stemt her og på grunn av den overhengende bombetrusselen er situasjonen farlig.

Direkte trusler

image: - Skremte kvinnene fra å delta i valget

Bortsett fra Benazir Bhuttos tidligere synlige tilstedeværelse, er det få prominente kvinneskikkelser i pakistansk politikk.

For å rette på dette, har det blant annet blitt satt av 60 seter i det nye nasjonalforsamlingen, reservert kvinnelige politikere.

Nordvest i landet, der Taliban-innflytelsen er sterk, har kvinnens rettigheter og posisjon i samfunnet blitt stadig forverret de siste årene.

Taliban-vennlige grupperinger står bak flere angrep mot jenteskoler.

Lokale lover forbyr kvinnene å arbeide for nasjonale og internasjonale veldedighetsorganisasjoner og stemme eller delta i valgorganiseringen.

Påvirker hele landet

Den lave kvinnedeltakelse ved valget er en naturlig konsekvens av dette.

En tendens også synlig i de mer liberale delene av landet, tror Asma Jehangir, leder for den frittstående menneskerettighetskommisjonen i Pakistan.

- Det har tidligere vært vanlig med små forskjeller i valgdeltakelse mellom kvinner og menn i Punjab og Lahore. Denne gangen er det halvparten så mange kvinner som menn, kommenterer han til AP.

- Jeg tror at mange fryktet å ta med sine kvinner for å stemme.

Frykter Taliban

Enkelte partier har under valgoppkjøringen bevisst gått inn for å skremme kvinner fra å delta i valget, ifølge Jehangir.

Det skyldes frykt for at kvinnenes stemme kommer til å gå i favør for Bhuttos parti, i sympati etter selvmordsangrepet som tok hennes liv.

Inntrykket bekreftes av Shamaila Umbreen i landsbyen Sheikh Mohammedi, en av de få kvinnene som trosset forbudet og jobbet i valglokalet i går.

- Her ute i landsbyene er det ingen som kan snakke fritt. Vi er ikke trygge i dette området. Vi vet ikke hva som vil skje med oss på grunn av Taliban, som befinner seg i landsbyer nær oss i Peshawar. Dette vet vi, og vi er redde.

Valgdagsmålinger viser at få eller ingen kvinner fikk parlamentsseter, basert på stemmer fra Nordvest-Pakistan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media