Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skremte norske turister

De greske ferieøyene Korfu og Lefkada ble i dag tidlig rammet av et kraftig jordskjelv. Minst 20 er skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordskjelvet som målte 6,4 på Richters skala rammet i dag tidlig i Det ioniske hav klokka 07.15. Flere mennesker på øyene Korfu og Lefkas er skadet. Det er også meldt om materielle skader.

Borgermesteren på øya, Iorgos Grigoris, forteller til gresk radio om betydelige skader på hus, veier og vannforsyning, i tillegg til lettere personskader.

Redde nordmenn

Flere hundre norske turister befinner seg på Lefkas og Korfu.

Ellen Stranger (40) og hennes to døtre måtte flykte fra hotellrommet med laken rundt seg da jordskjelvet rammet den greske ferieøya. Oslo-kvinnen satt på verandaen ved 8-tiden da hotellet begynte å riste kraftig.

- Jeg løp inn for å vekke ungene, mens asjettene knuste og ting falt ned fra veggene. Dekket med lakener klarte vi å komme oss ut av bygningen sammen med resten av hotellgjestene, sier Stranger til NTB.

Stranger og døtrene på 11 og 14 år er vettskremte etter hendelsen. Men ingen av de tre ble skadd som følge av det kraftige skjelvet.

- Ingen fare

Dagbladet.no har i morgentimene vært i kontakt med flere hoteller både på Korfu og Lefkas som dysser ned situasjonen. De forteller at forholdene har normalisert seg.

- Ikke noe problem, det var litt oppstuss en stund, men nå er alle turistene på stranda, sier opplyser leilighetskomplekset Happyland på Lefkas, som har 10 nordmenn boende akkurat nå.

På Korfu meldes det også om rolige tilstander:

- Det var flere av turistene som ikke merket det en gang. Det var ikke så ille, ingen er skadet her, opplyser Paradise Hotel.

Ingen nordmenn skadd

Det norske reisebyrået Apollo har knapt 300 turister i området.

- Så langt er ingen av våre gjester skadet. Ingen av våre hoteller er berørt, det falt bare litt murpuss av en bygning, sier Erik Haug, produktsjef i Apollo, til Dagbladet.no.

Saga Solreiser, Ving og Star Tour har heller ingen skadde turister, og reisene går som planlagt.

Minst 20 skadd

Redningsmannskapet rapporterer at hovessykehuset på øye Lefkas har behandlet minst 10 personer for mindre skader.

Panayiotis Fourlas, en talsmann for det lokale brannvesenet forteller til nyhetsbyrået AP at myndighetene ikke har full oversikt over situasjonen ennå, men at de materielle skadene ikke er store.

Rapportene forteller at folk løp ut i gatene i redsel, og redde turister forsøkte å kommet seg vekk fra Lefkas med ferjene som går mellom de greske øyene.

Jordskjelvet slo til da beboerne på Lefkas arrangerte minnestund for en 50 år gammel tragedie. Da rammet en serie alvorlige jordskjelv naboøya Cephalonia. Øya ble jevnet med jorda og 476 ble drept i tragedien.

Episenteret lå 3 mil vest for Lefkas, 29 mil nordvest for Aten, ifølge Det nasjonale geodynamiske instituttet.

Ikke alvorlig

Antonis Kalogerakis, talsmann for sivilforsvaret, sier at det ikke har kommet rapporter om alvorlige skader så langt.

- Alt er godt som ender godt, sier Kalogeriakis

- Det var kraftig. Vi lå og sov da det skjedde, og flere ting, slik som fjernsynsapparatet, falt ned. Men ødeleggelsene er små. Det brøt ut panikk, for det meste skremte turister, som ikke har følt slike intense ting på kroppen tidligere. Vi har levd med dette, forteller Ilias Georgakis, som er en av beboerne på øya Lefkas.

Innbyggere på Lefkas og Kefalonia sier til nyhetsbyrået DPA at jordskjelvet var det kraftigste på 50 år. Området er utsatt for jordskjelv, og i juni ble øyene rystet av to mindre skjelv, uten at det ble meldt om alvorlige skader.

STERKE ETTERSKJELV:</B> Etter hovedskjelvet ble de greske øyene rammet av kraftige etterskjelv som målte 5,3 på Richters skala. På bildet går en kvinne forbi et skadet hus på Lefkas.
MINST 20 SKADET: Bildet viser et hus som har havnet på skeivt etter jordskjelvet på Lefkas. Ingen nordmenn ble skadet.