Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrev 1000 siders rapport om innholdet på Mahads mobil:
- Dette har jeg ikke sjekket

Staten mener funnene knytter Mahad til Djibouti. 

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mahad-saken

6.6) Funn på Mahamuds mobiltelefon

Punkt 6 omhandler tilknytning til Djibouti. Videre er det listet opp flere underpunkter, hvorav funn på Mahads telefon er et ett av dem.

Oslo politidistrikt har i flere år jobbet med saker som likner Mahad sin. I 2012 innledet de etterforskning mot en personer de mente hadde fått oppholdstillatelse i Norge under falsk identitet. De har fram til nå sjekket rundt 450 saker. En del av disse omhandler personer som har oppgitt at de kommer fra Somalia, men som har vist seg å komme fra Djibouti.

Vitnet fra politiet omtaler sakene som del av «Djibouti-porteføljen» og flere fellesnevnere har gått igjen i et flertall av sakene. Noen av disse finner man også i Mahads sak, mens andre momenter ikke stemmer overens med sakene Oslo politidistrikt tidligere har etterforsket.

I flere av sakene i den såkalte «Djibouti-porteføljen» har politiet beslaglagt mobiltelefoner. Der har de funnet meldinger på fransk, en rekke djiboutiske telefonnumre, enorm bruk av datatrafikk til Djibouti og liten eller ingen datatrafikk til Somalia. Det har også blitt funnet fransk bokstavering av somaliske navn.

Etter å ha beslaglagt Mahads mobiltelefon, skrev politiet en 1000 sider lang rapport om innhold som de mente kunne være av interesse for saken.

På Mahads mobil er det funnet flere djiboutiske kontakter, samt flere bilder fra Djibouti og av det djiboutiske flagget.

Politiet satt også på nummeret til Abdoulkader Abdi Mohamed, som Mahad oppgir at er forretningspartneren i Djibouti, men som norske myndigheter mener at kan være broren hans.

Det ble gjort et søk på Abdoulkaders telefonnummer på Facebook, og politiet fikk treff på en profil ved navn «Zouber Zouber», med adresse www.facebook.com/mahad.abib.1.

Da Mahads mobil ble undersøkt i 2014, fant politiet Skype-kontoen hans, hvor han har en kontakt som heter «Zouber27». Samtalene mellom Mahad og denne brukeren skal i begynnelsen ha foregått på fransk, og ble oversatt av fransk tolk på vegne av politiet i Oslo. Det skal blant annet ha blitt skrevet at Abdoulkader måtte slutte å skrive meldinger om Djibouti, fordi myndighetene hadde begynt å forfølge folk på Facebook, og at de i stedet skulle skrive somalisk til hverandre.

Staten mener:

Han har høytstående djiboutiske myndighetspersoner på kontaktlista på telefonen sin, blant annet nummeret til helseministeren, forsvarsministeren og sikkerhetsdirektøren. Han har også kommunisert på fransk over chat og kontakter er oppført med fransk bokstavering.

Dette knytter Mahad til Djibouti.

Advokatfullmektig Elise Nygård mener:

I politirapporten fra 2014 står det at Mahad, i tillegg til norske nummere, har nummeret til omtrent 63 personer i Djibouti og 23 fra Somalia. Staten mener det er påfallende at Mahad hevder å være fra Somalia og ikke fra Djibouti, fordi kontaktlista tilsynelatende inneholder nummeret til flere i Djibouti enn i Somalia.

Mahad har også mange andre kontakter med utenlandske numre på mobilen sin, men disse er ikke undersøkt nærmere. Mahad sier han har kontaktinformasjon til afrikanske politikere i hele regionen, fordi han er politisk engasjert.

Politiet mener også det er påfallende at han skriver navnet til tanta, Djamila, med fransk bokstavering. Ved søk på internett kan man imidlertid se at Djamila med «D», er vanlig bokstavering også utenfor fransktalende land. Politiet har ikke gjort disse undersøkelsene, før de gjorde oppmerksom på at dette var fransk bokstavering.

Mahad har forklart at han ba Abdoulkader slutte å skrive meldinger om Djibouti, fordi det på den tiden spredte seg en frykt innad i det norsk-somaliske miljøet. Politiet hadde begynt å tilbakekalle statsborgerskap, fordi de mistenkte at de som hadde oppgitt at de var fra Somalia, egentlig var fra Djibouti. Chatmeldingene mellom Adboulkader og Mahad er ikke bevis for at Mahad er fra Djibouti. Grunnen til at Mahad ba om at samtalene skulle foregå på somalisk, er at dette er et språk han behersker bedre.

Funnene på Mahads telefon er ikke indikasjon i noen som helst retning.

Mahads forklaring i retten:

Jeg var politiker og de politiske kontaktene jeg har lagret på mobilen min, har jeg truffet på forskjellige måter. Politikere har forbindelse med samtlige politikere i Afrikas horn. Politiet har ikke sjekket om jeg har kontaktinformasjonen til politikere andre steder. Jeg har en god del somaliske myndighetspersoner på mobilen min, blant annet den nåværende statsministeren som skal gå av. Jeg har også telefonnummeret til den somaliske sikkerhetsministeren og dagens president i Somalia. Jeg har også nummeret til andre somaliske politikere som står for et samlet Somalia. At jeg har nummeret til politikere sier seg selv. Alle har sine koblinger til hverandre.

- Hvorfor ba du Abdoulkader slutte å skrive om Djibouti?, spør advokatfullmektig Elise Nygård.

- Det gikk rykter blant somaliere i Norge om at alle som hadde noen som helst tilknytning til Djibouti ble antatt å være fra Djibouti. Jeg ville ikke bli utsatt for det, jeg ville ikke ha noe med Djibouti å gjøre.

Ansatt i Oslo politidistrikt, forklaring i retten:
- I rapporten står det at Djamila er fransk bokstavering for Jamila? Hva er grunnlaget for å mene dette?, spurte advokatfullmektig Elise Nygård i retten.

- Erfaring fra UNE, svarer den politiansatte.

- Hvis man søker på nett, får man opp at Djamila er arabisk?

- Det kan være, men nå er vi i det somaliske miljøet.

- Når dere bestemmer om navn er skrevet med fransk eller somalisk bokstavering, er det en subjektiv vurdering basert på erfaring?

- Når vi mistenker at en person kommer fra Djibouti, er vi inne i det somalisk-franske miljøet. Hadde dette handlet om Marokko hadde jeg aldri skrevet setningen om at det var fransk bokstavering.

- Har du søkt på om Djamila blir brukt i somaliske land?, spør advokat Arild Humlen.

- Nei, det har jeg ikke sjekket.

Retten skal nå avgjøre om staten har bevist at det finnes en overveiende sannsynlighet for at Mahad har oppgitt uriktige opplysninger. Dommen er ventet å falle rundt 10. mars.

Les alle punktene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media