Coronafornekter og vaksinemotstander:

Skrev antivaksinedikt - døde

«De prøver å lure oss med en sykdom og en kur», skrev sykepleieren (58). Nå er han død.

DØDE: Sykepleieren (58) og hans kone var innbitte coronafornektere og vaksinemotstandere. I slutten av september ble mannen alvorlig syk, og kona kaller det en «menneskeskapt sykdom». I midten av oktober måtte han gi tapt for sykdommen. Foto: Facebook
DØDE: Sykepleieren (58) og hans kone var innbitte coronafornektere og vaksinemotstandere. I slutten av september ble mannen alvorlig syk, og kona kaller det en «menneskeskapt sykdom». I midten av oktober måtte han gi tapt for sykdommen. Foto: Facebook Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Sykepleieren (58) og hans kone fra Tulsa, Oklahoma i USA, var begge fornektere av coronapandemien, og hardnakkede motstandere av vaksinen.

Mannen jobbet som reisende sykepleier for et bemanningsfirma. Kona er også sykepleier, går det fram av deres LinkedIn-kontoer.

Han var dessuten tilhenger av Donald Trump og delte en rekke politisk ladde dikt på sin Facebook-konto hver eneste dag.

- Folkemord

I tillegg skrev han dikt om det kan kalte «plandemien». «De prøver å lure oss med en sykdom og en kur», skrev han i et innlegg i sommer.

I et av diktene skriver han om at han mistet en venn kalt Hector, og påstår at han døde som følge av «helsevesenets folkemord».

- FOLKEMORD: Sykepleieren kalte coronapandemien for «helsevesenets folkemord». Foto: Skjermdump / Facebook
- FOLKEMORD: Sykepleieren kalte coronapandemien for «helsevesenets folkemord». Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer

Han delte også små, poetiske betraktninger fra dagliglivet. I slutten av august delte 58-åringen et dikt om at han og kona hadde kjøpt seg bobil.

Da virket han å ha gode framtidsutsikter. Så skjedde det plutselig noe.

Fikk lungesvikt

I slutten av september slapp kona ei lita bombe på Facebook. I et innlegg fortalte hun at ektemannen var blitt syk, og lå på sykehus.

- Min kjekke ektemann gjennom 41 år er på intensiven hvor han kjemper for livet sitt. Han trenger å bli frisk! Vi trenger et mirakel!

I mellomtida fortsatte hun med å poste innlegg med udokumenterte og uriktige påstander om både coronaviruset og coronavaksinen.

I begynnelsen av oktober delte kona et nytt Facebook-innlegg der hun skrev at ektemannen er stabil, men lagt i respirator og bedøvet.

- Han hoster opp store mengder gulhvitt slim, skriver hun og kaller ektemannens sykdom for en «menneskeskapt sykdom».

LONGCOVID: Hilde Demroen (45) og sønnen hennes Edwin (6) fikk påvist coronaviruset i slutten av mars i år. Begge to er fortsatt preget. REPORTER: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Dagbladet. VIDEO: Kristin Svorte. Vis mer

Utover i oktober forteller kona at 58-åringen ble dårligere og dårligere, og postene til kona ble stadig mer preget av uro. Hun lente seg på sin kristne tro i håp om at det skal bidra til å helbrede ham:

VAKSINEMOTSTAND: Flere av diktene handlet om vaksinemotstand, og inneholdt ofte påstander om at pandemien var planlagt. Foto: Skjermdump / Facebook
VAKSINEMOTSTAND: Flere av diktene handlet om vaksinemotstand, og inneholdt ofte påstander om at pandemien var planlagt. Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer

- Han trenger bønner, sånn at gud kan helbrede ARDS i lungene hans. De senket bedøvelsen hans, så nå trenger vi at han våkner opp og puster på egen hånd!

- Lungene fylt med væske

ARDS står for «acute respiratory distress syndrome», og heter på norsk akutt lungesviktsyndrom. Det er en kjent covid-komplikasjon.

I de mest alvorlige covid-tilfellene kan infeksjonen forårsake akutt lungesviktsyndrom, ifølge en artikkel skrevet av Panagis Galiatsatos, som er ekspert på lungesykdommer på sykehuset Johns Hopkins Bayview Medical Center, og som behandler covid-pasienter.

AKUTT LUNGESVIKT: 58-åringen hadde ifølge kona akutt lungesviktsyndrom i lungene.. Det er en kjent komplikasjon av covid-infeksjon. Foto: Skjermdump / Facebook
AKUTT LUNGESVIKT: 58-åringen hadde ifølge kona akutt lungesviktsyndrom i lungene.. Det er en kjent komplikasjon av covid-infeksjon. Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer

- Etter hvert som en covid-19-lungebetennelse utvikler seg, blir flere av luftsekkene fylt med væske som lekker fra de små blodårene i lungene.

- Dødelig

Til slutt setter kortpusthet inn, og det kan føre til akutt lungesviktsykdom (ARDS), som er en form for lungesvikt. Galiatsatos forklarer at pasienter med ARDS ofte ikke klarer å puste på egen hånd, og derfor kan trenge respirator for å hjelpe til med å sirkulere oksygen i kroppen.

- Enten det oppstår hjemme eller på sykehuset, så kan ARDS være dødelig. Personer som overlever akutt lungesviktsyndrom og blir friske etter covid, kan få varige arr på lungene, skriver han.

I et innlegg postet den 17. oktober forteller kona at han hadde hatt en god dag. Han hadde greid å kommunisere litt med henne ved å riste på hodet.

- Han skjønner alt som foregår. Legen sa til meg at vi måtte ta en alvorsprat, fordi han ikke hadde blitt bedre fra dagen han ble innlagt, skrev hun, og fortsatte:

MARERITT: En 19-åring fra USA våknet opp til et mareritt etter at hun ble coronasyk samtidig som hun gikk på legemiddelet isotretionin. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Blodprøvene hans begynte å se bedre ut. Men i går kveld hadde han et dramatisk fall i oksygenmetning. Han trenger et mirakel for lungene sine, alle andre organer fungerer bra.

Tapte kampen

Den 19. oktober kunne hun fortelle at 58-åringen hadde tapt kampen mot sykdommen, etter tre ukers sykeleie.

- Han døde fredelig i dag, klokka ni om morgenen. Familien vår vil takke dere så mye for at dere har hatt håp, delt dere kjærlighet og hatt oss i deres bønner. Han kjempet en god kamp, og han holdt på troa si.

Dødsfallet hans bekreftes av en nekrolog publisert hos Legacy.com.

I ettertid har pastoren i menigheten som ekteparet tilhørte valgt å starte en innsamlingsaksjon for 58-åringens enke.

- Det er med tristhet at vi kan melde at vår elskede (58-åringen, journ.anm) har gått bort etter en lang, hard kamp, skriver pastoren i et innlegg delt på menighetens egen Facebook-side.

Opprettet fond

Han beskriver 58-åringen som en mann med voldsom lidenskap, kjærlighet for gud og medfølelse for andre mennesker.

- Hvis du ønsker å velsigne (kona, journ.anm) og vise din støtte gjennom denne tida, så ber hun først og fremst om dine bønner. Som kirke har vi åpnet et spesielt donasjonsfond på vår hjemmeside. Det du donerer, vil bli overført til (enka, journ.anm), skriver pastoren.

Videre sier han at kirka kommer til å fortsette med å dele oppdateringer med resten av menigheten, og at de sammen skal jobbe for å omgi enka med støtte, kjærlighet og omsorg.

- Må vi alle ære (58-åringen, journ.anm) sitt minne, og leve med den samme voldsomme lidenskapen for gud, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer