Skrev «arrestert» på Twitter via mobilen

Slik kom James Karl Buck (29) seg ut av egyptisk fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Journaliststudenten ved Berkeley-universitetet i California var i Mahalla i Egypt 10. april for å dekke en protestaksjon mot egyptiske myndigheter. Både James Karl Buck og tolken Mohammed Maree ble arrestert da Buck forsøkte å fotografere demonstrasjonen, melder Mercury News.

På vei til fengselet klarte Buck å sende følgende ett ord lange melding fra sin mobil til sine kontakter på nettsamfunnet Twitter: «Arrestert».

I løpet av sekunder var medstudenter i USA og bloggvenner i Egypt dermed varslet om at Buck var i politiets varetekt, melder CNN. Bloggvennene i Egypt hadde intodusert ham for Twitter bare en uke tidligere.

Twitter er en nettjeneste som lar brukere skrive meldinger på 140 tegn som deles med alle kontakter i nettverket.

Blogger hjalp til

Bloggeren Hossam el-Hamalawy i Kairo var en av dem som mottok meldingen om at Buck var arrestert.

- Jeg ble bekymret for sikkerheten hans, sier han.

El-Hamalawy brukte sin egen blogg for å spre nyheten om at James Karl Buck var i egyptisk fangenskap.

REDDET UT: James Karl Buck (29) bruker nå Twitter for å engasjere folk i forsvinningen til tolken Mohammed Maree. Buck og Maree ble arrestert i Mahalla 10. april. Faksimile: TWITTER
REDDET UT: James Karl Buck (29) bruker nå Twitter for å engasjere folk i forsvinningen til tolken Mohammed Maree. Buck og Maree ble arrestert i Mahalla 10. april. Faksimile: TWITTER Vis mer

Annenhver time sendte Buck meldinger på Twitter om situasjonen. Han fortalte at han fremdeles var arrestert, at han hadde snakket med den påtaleansvarlige og at han ikke var blitt forkynt noen siktelse. Han skrev også at han var bekymret for tolken Mohammed Maree.

El-Hamalawy videreformidlet budskapet gjennom sin egen blogg.

- Jeg er overrasket over at James hadde telefonen sin tilgjengelig. Vanligvis er kamera og mobil det første politiet konfiskerer. sier el-Hamalawy.

Voldsomme opptøyer

James Karl Buck varslet nettsamfunnet for å beskytte seg selv.

-Jeg ville fortelle folk om hvor vi var og dokumentere situasjonen, slik at vi ikke bare kunne «forsvinne». Så lenge noen der ute visste hvor vi var, følte jeg at de ikke kunne gjøre det verst tenkelige mot oss, sier James Karl Buck.

Buck var i Egypt for å researche landets «nye venstreside og bloggosfæren» som et ledd i hans masteroppgave ved Berkeley-universitetet.

Gjennom en melding på Twitter ble han gjort oppmerksom på at myndighetene 6. april hadde stanset en planlagt demonstrasjon i Mahalla mot økende matpriser og synkende lønninger.

Skrev «arrestert» på Twitter via mobilen

Neste dag oppsto voldsomme opptøyer. Familie og venner av demonstranter som var blitt arrestert inntok gatene, kastet Molotov cocktails og satte fyr på bildekk.

10. april dro Buck til Mahalla hvor opptøyene fremdeles raste.

- Jeg var bekymret for å bli arrestert. Derfor holdt jeg meg på god avstand, slik at jeg ikke skulle bli beskyldt for å ta del i uroen, sier Buck.

Etter som opptøyene tiltok i omfang, forsøkte Buck og tolken å komme seg vekk, men ble arrestert. Nær 24 timer senere kunne Buck spasere ut som en fri mann, godt hjulpet av sine kontakter på nettet.

Ved sin side hadde han en egyptisk advokat, innleid av Berkeley-universitetet, og per telefon fikk han bistand fra den amerikanske ambassaden.

Tolken er forsvunnet

Tolken Mohammed Maree har ennå ingen hørt noe i fra.

Pressekontakt Attiya Shakran ved det egyptiske konsulatet i San Francisco sier Mohammed Maree ble løslatt 13. april. Broren Ahmed Maree, som ennå ikke har hørt fra Mohammed, sier at han tror broren fremdeles sitter fengslet.

James Karl Buck bruker nå sin historie og sin side på Twitter for å få folk til å engasjere seg i Marees forsvinning.