Skrev filmmanus om garasjedrap etter drapet

I tiden mellom drapet og pågripelsen. Påfallende, mener politiet.

SKREV MANUS: Siktede tok, ifølge politiet, selv opp at han hadde skrevet et manus der et garasjedrap ble beskrevet. Han har også forklart at dette er ett av flere manus han har skrevet.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
SKREV MANUS: Siktede tok, ifølge politiet, selv opp at han hadde skrevet et manus der et garasjedrap ble beskrevet. Han har også forklart at dette er ett av flere manus han har skrevet. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Den 42 år gamle familiefaren som er siktet for drapet på sin nabo, 43 år gamle Vegard Bjerck, ble varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud i Oslo tingrett i dag.

Mannen, som i likhet med Bjerck har bakgrunn fra IT-bransjen, nektet straffskyld og motsatte seg fengslingen. Familiefaren brast i gråt flere ganger under fengslingsmøtet.

Siktede har forklart at han aldri var i garasjeanlegget drapsdagen. Datteren hans på 11 år har gitt ham et mulig alibi om dette.

- Vi mener at dette alibiet ikke er vanntett, sier politiadvokat Cecilie Gulnes i Oslo politidistrikt, som er aktor i saken.

- Avslørt av Bjerck
Politiets hovedteori om bakgrunnen er at Bjerck var et tilfeldig offer og at han var på feil sted til feil tid den 18. desember 2008.

- Vi mener at siktede ble avslørt av Vegard Bjerck da siktede holdt på med å ripe opp biler på gjesteparkeringen, og at drapet skjedde da mannen ble konfrontert med skadeverket, sier Gulnes til Dagbladet.

Hun er aktor i saken. Siktede nektet først oppskrapingen i avhør med politiet, men tilsto senere at han har ripet biler opp tre til fem ganger. Han erkjenner også at han gjentok ripingen etter at drapet skjedde i desember i fjor.

Ifølge politiet ble ett av tilfellene oppdaget dagen etter drapet.

- Adferden hans mener vi er veldig veldig spesiell. Her er den sosiale fallhøyden veldig stor. Det er særlig påfallende at en som har ripet opp biler i garasjen fortsetter også etter at drapet er kjent. Her snakker vi om en uhygge-situasjon i borettslaget og en morder på frifot, sier Gulnes.

Hun legger til at politiet har utelukket andre teorier som for eksempel at det var en ustabil person som hadde forvillet seg ned i garasjen eller at noen hadde et motiv for å drepe akkurat Vegard Bjerck.

- Vi tror ikke drapet var planlagt, sier hun.

Skrev filmmanus
Politiadvokat bekrefter at siktede har fortalt i avhør at han har skrevet et filmmanus der et garasjedrap beskrives. Mannen har sagt at manuset ble skrevet etter drapet på Vegard Bjerck.

- Det er påfallende at han på den ene siden sier at han knapt husker noenting om drapet i nabolaget, samtidig som han har skrevet dette manuset om et drap i en garasje, sier hun.

Mannen har forklart at manusskrivingen en hobby. Teksten der et garasjedrap beskrives skal være ett av flere manus mannen har skrevet. 42-åringen har også levert flere manusskripter til konkurranser.

- Hundespor
Politiet legger også vekt på et spor som de først trodde var uten betydning. Like etter drapet fikk en hundepatrulje med å undersøke i og ved åstedet.

- Vi har et hundespor som fører fra en av utgangene fra garasjeanlegget og til inngangspartiet til siktedes oppgang, sier Gulnes.

- Tynt
Forsvareren til siktede, advokat Knut Lindboe, mener det ikke er grunnlag for fengsling.

- Vi ble positivt overrasket over at politiet ikke hadde noe mer substansielt. Dette er tynt, mener Lindboe.

Han mener at når politiet drar inn argumenter som et filmmanus, så betyr det at politiet har lite å gå på.

- Bilskrapingen og det andre som er blitt nevnt er trivielle forhold som ikke bør tilegges noen betydning i forhold til et drap, sier Lindboe.

Politiet mener det er fare for at siktede skal ødelegge bevis, påvirkes andres forklaringer og at han skal rømme dersom mannen hadde blitt løslatt i dag.

Fengslingsperioden på to uker var to uker kortere enn hva politiet begjærte i utgangspunktet. Siktede begjærte seg løslatt.

- Det er en mager trøst for min klient at dommeren satte varetektsperioden fra fire til to uker. Det er et signal om at de er i mer tvil enn vanlig, sier Lindboe.

Både påtalemyndighet og siktede tok betenkningstid etter kjennelsen.

DREPT: Vegard Bjerck (43).
DREPT: Vegard Bjerck (43). Vis mer