Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrev hatefull dagbok før han drepte kvinnene

Rystende nettdagbok avslører tankene til George Sodini (48) før han gikk amok på treningssenter.

SLO AV LYSET: George Sodini (48) kom seg inn i på treningssentret gjennom en bakdør og slo av lyset i den fulle aerobicsalen før han begynte å skyte. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
SLO AV LYSET: George Sodini (48) kom seg inn i på treningssentret gjennom en bakdør og slo av lyset i den fulle aerobicsalen før han begynte å skyte. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Hvorfor gjør man dette?? Mot unge jenter? Fortsett å lese under. »

Slik begynner det som ser ut som dagboknotater til George Sodini (48), som i natt norsk tid tok seg inn på det lokale treningsentret i den amerikanske byen Bridgeville like sør for den amerikanske byen Pittsburgh i Pennsylvania.

Tre kvinner ble drept og minst 15 andre såret, av dem ni alvorlig, da han avfyrte mer enn 50 skudd i en full aerobicsal.

Sodini tok så sitt liv inne på treningssentret.

- Jeg har tatt meg fri fra jobb i dag, mandag, og i morgen for å øve inn rutinen min og sørge for at alt sitter. Jeg trenger å få på plass hver eneste detalj, jeg har bare èn sjanse, står det å lese i dagbokens siste innlegg, merket 3. august.

Sodinis ekskjæreste skal ha befunnet seg i aerobicsalen og ble truffet av skuddene, men skal ikke være livstruende skadd, ifølge ABC News.

Tvil om opphavet
Det er foreløpig ingen offisielle kilder som har bekreftet at nettdagboken virkelig tilhørte Sodini.

Det er likevel flere ting som peker på at den kan være ekte og ikke laget i all hast i etterkant av nattens skyteepisode.

Nettstedet der Sodinis notater ligger ble registrert allerede i 2000 og domenet ser ut til å tilhøre ham.

Flere av innleggene inneholder reell kontaktinformasjon til ekte personer Sodini har vært i kontakt med den siste tiden.

En rekke store amerikanske medier har også valgt å omtale notatene som 48-åringens egne.

Godt planlagt
Hvis nettdagboken virkelig tilhører Sodini, avslører den at han planla å gjennomføre skytingen allerede i fjor sommer, men bestemte seg for å vente til etter det amerikanske presidentvalget.

- Jeg planla å gjøre dette i sommer, men jeg har bestemt meg for å bli her litt til for å se hvem som vinner valget, skriver han i det første innlegget på siden, 28. november 2008.

Ifølge notatene planla han for alvor å utføre angrepet to ganger tidligere, i januar og mai i år, men greide ikke å gjennomføre det.

Loggen hans fra 6. januar viser at han kom så langt som å ta med flere ladete håndvåpen til treningssentret, da motet sviktet.

Ensom
Sodinis notater er en merkverdig blanding av beskrivelser av dagligdagse hendelser, detaljer fra drapsplanleggingen og hans syn på blant annet religion og afroamerikanere.

Han virker veldig opptatt av kvinner, og omtaler dem ofte svært nedsettende og hatefullt.

48-åringen henger også ut sin mor og bror og mener at de er mye av grunnen til at han har blitt slik han har blitt.

- Nå er det jul igjen. Ingen kjæreste siden 1984, siste julefeiring var med Pam i 1983. Hvem vet hvorfor. Jeg er ikke stygg eller altfor rar. Ingen sex heller siden juli 1990 (jeg var 29), skriver han i et innlegg på julaften i fjor.

Flere av innleggene viser samtidig at han er svært ensom og frykter å miste jobben.

Han gir også inntrykk av at enkelte dager er fryktelig tunge og at han da tenker på døden.

- Problemet er at jeg nå føler meg for bra til å gjøre dette, men for dårlig til å kunne nyte livet. Jeg vet at jeg vil aldri kunne ha det bra. Dette er en trend som har vart i over 30 år. Noen mennesker er lykkelige, noen andre har det forferdelig. Det er vanskelig å leve og nesten hele tiden føle på frykten, bekymringene, misnøyen og hjelpeløsheten. Jeg kan snakke og spøke og høres glad ut, men under alt dette ligger det noe helt annet som synes å være en uforanderlig og permanent del av hvem jeg er, står det i innlegget fra 4. mai.

Begynte å drikke
Oppdateringene fra mai og fram til i dag er mer sporadiske.

Innlegget 23. juli tyder på at 48-åringen har begynt å drikke, i et forsøk på å opparbeide nok mot til å utføre drapshandlingen.

To dager før drapet skriver han følgende:

- Det største problemet av alle er ikke å ha et forhold eller venner, men ikke å være i stand til å få til og skaffe meg hva jeg ønsker på disse og mange andre områder. Alt forblir det samme uansett hvor mye krefter jeg bruker på å endre det. Hvis jeg hadde hatt kontroll over livet mitt, ville jeg vært lykkeligere. Men det har jeg ikke hatt de siste 30 årene.

3. august fortsetter han:

- Jeg har ikke drukket siden fredag klokken 02.30. Jeg trenger alle kreftene jeg har. I morgen er den store dagen.

Vil at drapsplanene spres
Sodini forteller at han har begynte å lese Bibelen for å forberede seg på å dø.

- Snart vil jeg kanskje møte Gud og Jesus. Det er i alle fall det jeg har blitt fortalt. Det evige liv avhenger ikke av handlinger. Hvis det gjorde det, ville vi alle havne i helvete, skriver han og fortsetter:

- Mennesker dømmer, men det spiller ingen rolle.

48-åringen avslutter sitt siste innlegg med å oppfordre at «Practice Papers», en detaljert beskrivelse av drapsplanleggingen han har liggende hjemme og i sin treningsbag, skal spres fritt på nettet.

- Jeg vil ikke bli flau, fordi, vel, jeg kommer til å være død. Noen mennesker vil like å lese dette. Kanskje det vil kaste lys over hvorfor noen bare ikke får det til i livet sitt, noe som kan muligens hjelpe andre.

La inn en hemmelig melding
Politiet jobber nå ut i fra en teori om at han bar et nag eller hat mot kvinner.

Ifølge overinspektør Charles Moffatt i Allegheny County-politiet var det et sted mellom 20 og 22 kvinner i studioet.

- Det store spørsmålet er hvorfor han gjorde dette? Det varte kanskje ett minutt, sier Moffatt, som ikke tror at noen kunne stoppet 48-åringen.

I selve kildekoden til nettdagboken, har Sodini lagt inn en beskjed som ikke synes på selve nettsiden. 

Han skriver om en kvinne i 40-årene han har sett på treningssentret og i naboparken og som han liker.

- Av og til får vi øyekontakt og hun smiler. Jeg har så vidt snakket med henne og en yngre kvinne hun var sammen med i dag. For å få en venn som henne (og for nattlige aktiviteter) ville jeg ha avlyst denne planen eller i det minste ventet med den, skriver han i den udaterte meldingen.

GODT PLANLAGT: George Sodinis dagboknotater tyder på at han i lenger tid har planlagt å gjennomføre angrepet på det lokale treningssentret. Foto: PRIVAT
GODT PLANLAGT: George Sodinis dagboknotater tyder på at han i lenger tid har planlagt å gjennomføre angrepet på det lokale treningssentret. Foto: PRIVAT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling