Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrev hemmelig brev fra fengselet

Bhatti advarte vennene om at de ble overvåket av PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette kom fram gjennom et brev som Arfan Bhatti (30) sendte til bestevennen (29) mens han selv satt i fengsel. Denne bestevennen er det viktigste vitnet i saken.

Ba faren lyve
Her advarte han bestevennen om at han og medtiltalte Andreas Kristiansen ble avlyttet av PST. Han ba også en annen person, kalt lillebror, om å reise til Pakistan.

- ”Billy” var kallenavnet på Andreas Kristiansen, svarte Bhatti på spørsmål om hvem som var denne ”Billy” i brevet.

Etter dette brevet, som også havnet hos politiet, ba Bhatti selv om å få avgi en forklaring til politiet - en ”svadaforklaring” som han kalte det.

I Brevet ba også Bhatti bestekameraten snakke med faren hans for å forberede ham på eventuelle spørsmål fra politiet.

- Si til pappa at han må svare nei hvis han blir spurt om han gjenkjenner noen stemmer på båndopptak. Be ham si nei, og si at han er gammel og at Arfan snakker med så mange, sto det i brevet.

Her er brevet:

Dette er meningsinnholdet i brevet, som er fra april 2007.

I RETTEN: Bhatti og forsvarerne Arvid Holden og John Christian Elden. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
I RETTEN: Bhatti og forsvarerne Arvid Holden og John Christian Elden. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Da satt Bhatti i varetekt, siktet for skytingen mot synagogen, som ble beslagslagt. Her er meningsinnholdet:

”Salam, lite tid. Derfor skriver jeg ikke mange ord. Vil barer si at du og ”Billy” må vite at dere blir overvåket av PST og vil av den hensikt bruke det for å tiltalte oss. De har fullmakter til å plassere utstyr overalt, i klokker, hus, biler osv.

Hils så mye til ”Billy.” Husker du da vi, Dangar og den ”Lille” var på perm og vi var på horehus? Lillebroren til den ”Lille” kom ut naken og viste muskler. Be han være forsiktig, be han reise til Pakistan. Han har ting som må ødelegges. Hils han så masse fra meg. Også be han ringe og møt xxxx og be han levere de siste 32.000 kronene på kontoret til advokat Elden innen mandag.

John Christian Elden spurte da Bhatti om følgende:

- Du trakk inn min sekretær i brevet? Hadde du spurt henne om dette og forklart hva hun skulle gjøre?

- Nei, jeg hadde ikke snakket med henne eller avtalt noe, sa Bhatti.

- Ok, det er viktig for meg å vite siden hun er min sekretær, sa Elden med latter fra dommeren.

I brevet skal det videre ha stått:

image: Skrev hemmelig brev fra fengselet

"Be han levere til kontorsjef Heidi Halvorsen med ditt navn på. Er ikke hun inne, be han levere det i skranken med videre henvisning til Halvorsen. Alt er bra. Hils min kjære far. Hils familien. Ringer så fort jeg ikke har restriksjoner lenger. Skal i retten tirsdag. Glad i deg, din bror Arfan".

- Var ikke våpen

Bhatti forklarte at brevet var skrevet av ham selv. Han ønsket ikke å si hvem av de navngitte personene var, utenom den medtiltalte Andreas Bog Kristiansen. Dangar, den ”Lille”, den Lilles lillebror ville han ikke svare på hvem var.

Han avviste at denne tingen som man måtte bli kvitt skulle være våpen.

Bhatti mener han tok initiativ til å la seg avhøre av politiet om dette brevet, men det skjedde aldri, ifølge ham selv.

- Jeg fikk aldri anledning til å svare om det brevet. Alt PST tror er feil. Jeg insisterte på avhør om dette, sa han svært irritert i retten.

Ny dag i lusekofte

Også i dag møtte den terrortiltalte Arfan Bhatti i lusekofte - eller strengt tatt strikkegenser med lusemotiv.

Han fortsatte sin forklaring i Oslo Tingrett i dag, der han sammen med Andreas Bog Kristiansen (28) og Ibrahim Øzbabacan (28) står tiltalt for terrorforsøk.

Bhatti, som er straffedømt sju ganger tidligere, framstår som den ubestridte hovedmannen i saken. Han er tiltalt for en rekke flere forhold, blant annet for å ha skutt mot huset til to finansakrobater i Bærum. Begge skal ha skyldt ham penger.

Bhatti erkjente i går den ene skyteepisoden, men da han bare ville true. Han beklaget også at han skjøt mot ert hus der en gammel kvinne lå og sov - moren til finansmannen han ønsket å ”skremme”.

Bevisene er utfordringen

Bhatti er også tiltalt for trusler, planlegging av ran og brudd mot våpenloven. Han har erkjent straffskyld for trusler og brudd på våpenloven, men nekter enhver befatning med terrorisme.

Den største utfordringen for aktor i saken, Kristian Nicolaisen, blir å bevise at Bhatti virkelig planla et eller flere konkrete terroranslag, at de avlyttede samtalene var mer enn bare prat.

Bhatti har også nektet enhver befatning mot skytingen mot den mosaiske synagogen i Oslo sentrum i september 2006.

Påtalemyndigheten mener Bhatti planla og var til stede under skytingen mot synagogen, mens Bhatti forklarer at han da befant seg i Torshovparken sammen med tiltalte Øzbabacan.

Her skal de ha spist kebab og røyket hasj.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!