Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrev kontrakt med seg selv

Konkursrytteren Robert Lund fratok seg selv ansvaret for svensk skandalehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UDDEVALLA/OSLO (Dagbladet.no): Da Allmogehus Norge AS gikk konkurs 1. april i år, satt læreren Ola Zetterlund i Strömstad og ventet på at huset hans skulle bli ferdig.

På sensommeren 2004 skrev Zetterlund kjøps- og byggekontrakt med konkursrytteren Robert Lunds personlige svenske selskap Lunds Bygg och Elektriska.

Krever 170 000

Det han ikke visste var at Lund senere skrev kontrakt med seg selv, hvor hele byggeansvaret ble overført til Lunds norske aksjeselskap, som nå er konkurs.

Ved å overføre ansvaret, fraskrev Robert Lund seg det personlige økonomiske ansvaret han hadde for å fullføre byggingen av Zetterlunds hus, og stod ansvarsfri da Allmogehus Norge AS gikk konkurs.

I kontrakten Lund skrev med seg selv, står det følgende;

«Allmogehus Norge AS overtar alle kontrakter/avtaler og forpliktelser i Sverige/Norge som tidligere er inngått av Lunds Bygg och Elektriska fra og med 03.01.2005.»

Noen måneder senere var Allmogehus Norge konkurs.

SKREV KONTRAKT MED SEG SELV: Robert Lund.
SKREV KONTRAKT MED SEG SELV: Robert Lund. Vis mer

Siden april i år har Ola Zetterlund kjempet hardt for å få Robert Lund til å gjøre opp for seg. Lund er stevnet for svensk rett med krav om å betale 170 000 svenske kroner til Zetterlund.

- Null verdt

Selv om Lunds personlige selskap - Lunds Bygg och Elektriska - fremdeles eksisterer på papiret, nekter Lund for at det uferdige huset i Strömstad er noe han kan lastes for. Han viser til kontrakten han skrev med seg selv.

Norges fremste eksperter på avtalerett, professor Geir Voxholth og Viggo Hagstrøm ved juridiske fakultet i Oslo, mener avtalen Lund har skrevet med seg selv ikke holder.

- Man kan kan ikke fraskrive seg ansvaret på denne måten. Det er rett og slett ikke mulig, sier Hagstrøm til Dagbladet.no.

Han sier en slik kontrakt er null verd i forhold til forpliktelsene Robert Lund har til å fullføre byggingen av Zetterlunds hus.

- Å skrive kontrakt med seg selv er i og for seg ikke oppsiktsvekkende. Slik blir det fort hvis en opererer med forskjellige selskaper en selv leder. Men det er helt åpenbart at huseieren her ikke er bundet av den avtalen husbyggeren har gjort med seg selv. Da må husbyggeren bevise at huseieren ga sitt samtykke, noe som kan bli svært vanskelig i retten, sier Voxholth til Dagbladet.no.

Lund skulle møtt i tingretten i Sverige i begynnelsen av november, men noen dager før retten ble satt fikk han utsatt saken på ubestemt tid.

Her er kontrakten:

HER ER KONTRAKTEN: Se den i <a href=http://www.dagbladet.no/download/avtale.pdf">full størrelse her</A>.
<center><a href=mailto:oor@dagbladet.no>oor@dagbladet.no</a> eller <a href=mailto:keg@dagbladet.no>keg@dagbladet.no</a></center>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!