Skrev «Kun for hvite» på dodøra

Tyson Foods i USA anmeldt for rasisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 13 svarte arbeidere i USA har gått til sivil sak mot Tyson Foods, for å ha tillatt rasisme og segregering på arbeidsplassen, skriver The Independent. Ved fabrikken i Ashland, Alabama, skal afro-amerikanere regelmessig ha blitt plaget.

Blant annet skal et skilt med påskriften «Kun for hvite» ha blitt festet på toalettdøra.

«Ekle, skitne og oppfører seg som barn»

De svarte arbeidstakerne har også opplevd at toalettet har vært låst og at bare hvite ansatte har fått nøkkel. På pauserommet skal de ha oppdaget en plakat med bilde av en ape, og navnene på svarte ansatte. Da arbeiderne klagde, ble de fortalt at fabrikkdirektøren hadde sagt at fasilitetene var avstengt fordi afro-amerikanerne var «ekle, skitne og oppfører seg som barn».

- Da jeg så skiltet, ble jeg virkelig såret. Jeg er 50 år gammel. Jeg vokste opp i et segregert samfunn. Jeg trodde vi hadde kommet over det og gått videre, men å se det skiltet fikk meg til å tenke på fortida, sier en av arbeiderne, Jake Whetstone, til avisa.

Ifølge Nicole De Sario, advokat i en borgerrettighetskomité som støtter de svarte arbeiderne, har forholdene ved fabrikken blitt verre siden de anmeldte saken.

- Tar det alvorlig

På nettsidene sine sier Tyson Foods at de er overrasket over anklagene:

«Vi tar disse anklagene svært alvorlig. Selskapet vårt tolererer ikke diskriminering. Vi er svært bekymret over det som er hevdet, i forhold til vår innsats for å behandle folk rettferdig. Mens rettstvisten pågår, kan vi bekrefte at ledelsen i Tyson aldri har godkjent eller oppfordret om å henge opp noe skilt eller noen lapp med ordene «Kun for hvite», skriver de i en pressemelding.

Farlig og miljøfarlig

Selv om de ansatte vil ha en endring, blir de værende på arbeidsplassen, for det er få ledige jobber i den lille byen. Tyson Foods er ifølge avisa verdens største produsent av fjørfekjøtt. Selskapet har 123 fabrikker i hele landet, men har vært involvert i en del skandaler.

Tidligere i år ble selskapet fremhevet i en rapport fra Human Rights Watch, som sa at arbeidsplassene i kjøttproduksjonen er farlige.

- Farlige arbeidsforhold er billigere for selskapene, og myndighetene gjør nesten ingenting, konkluderte rapporten.

I 2003 sa selskapet seg skyldig i miljøkriminalitet og måtte betale 7,5 millioner dollar til USA og staten Missouri, ifølge Environmental Protection Agency

ANKLAGET FOR RASISME: Svarte arbeidere følte at de var tilbake i et segregert samfunn på arbeidsplassen Tyson Foods i Alabama.