Skrev om drept 15-åring uten at familien ble varslet

Nå trekker forlaget tilbake Utøya-bok.

UTØYA-BOK: «Hjertet mot steinen» handler om Adrian Pracons opplevelser som overlevende fra Utøya 22. juli. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
UTØYA-BOK: «Hjertet mot steinen» handler om Adrian Pracons opplevelser som overlevende fra Utøya 22. juli. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cappelen Damm trekker tilbake boken «Med hjertet mot steinen» skrevet av Utøya-overlevende Adrian Pracon.

Årsaken er at boken inneholder flere sitater fra en 15-åring som ble drept, uten at de etterlatte er blitt spurt.

15-åringen er nevnt hele 23 ganger i boken som Pracon har skrevet sammen med journalisten Erik Møller Solheim, ifølge VG.

Familien har reagert meget sterkt på at sønnen er gitt en så stor plass i boken uten at Cappelen Damm varslet dem og søkte om godkjennelse på forhånd.

Etter at 15-åringens lillesøster skrev en kronikk i lokalavisen Vest-Telemark Blad tidligere denne uken der hun påpeker både fakta- og siteringsfeil samt at hun mener det er et etisk overtramp, varsler forlaget at de trekker tilbake boken som ble utgitt rett etter påske.

- I tråd med familiens ønsker skal det som står om ham fjernes. Det er cirka 1.500 bøker som er sendt ut, og som nå kalles tilbake, sier forlagssjef for sakprosa i Cappelen Damm Ida Berntsen.

Hun sier det var en svikt i rutinene at familien ikke ble kontaktet, og understreker at det er forlaget som har redaktøransvar for boken, og som burde ha stått for varslingen.

- Det er forlaget alene som har ansvaret, sier hun.

En ny versjon av boken vil bli sendt ut til bokhandlerne om en ukes tid.

(NTB)

Les Dagbladets anmeldelse av boka her.