Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrev om hellig krig på Facebook, endret navn og skal ha kriget for IS i Syria

Pågrepet av PST.

GJORDE BESLAG: Etter at 23-åringen var ført bort og satt i varetekt, jobbet sivilkledte etterforskere fra PST i boligen i Sarpsborg kommune. Etterforskerne dro ned persiennene på huset for å få jobbe i fred og blant annet søkte igjennom huset med hund. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet
GJORDE BESLAG: Etter at 23-åringen var ført bort og satt i varetekt, jobbet sivilkledte etterforskere fra PST i boligen i Sarpsborg kommune. Etterforskerne dro ned persiennene på huset for å få jobbe i fred og blant annet søkte igjennom huset med hund. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GREÅKER/OSLO (Dagbladet): Spesialutdannede tjenestemenn fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tok seg med bistand fra Oslo-politiets elitestyrke Delta inn i boligen til den 23 år gamle terrorsiktede norskpakistaneren i går morges.

23-åringen ble i februar siktet for terror da han returnerte fra Syria, der han skal ha kjempet for verdens mest fryktede terrorgruppe - Den islamske stat (IS). 23-åringen valgte å reise hjem til Norge etter at han ble skutt i beinet. I Norge fikk han behandling på sykehus.

23-åringen er en av flere medlemmer av samme kompisgjeng i Fredrikstad som valgte å legge sitt gamle liv på hylla og bli hellige krigere for IS. For snaut to år siden var han en av flere kompiser som flere ganger møttes til en annen nå terrorsiktet mann fra nabolaget, og diskuterte religion til langt på natt.

Tok nytt navn Den siste tiden har det vært flere synlige endringer i 23-åringens liv. Han flyttet til en ny adresse i mars. For noen uker siden ble han aktiv på Facebook, der han la ut både innlegg med religiøst innhold og krigsvideoer. Han skrev også flere innlegg om islam og hellig krig på profilene til andre islamister. Dagen før pågripelsen - torsdag 4. desember - endret han navnet sitt i Folkeregisteret.

- Dette er en pågående etterforskning med en endring, sier påtaleansvarlig på saken, politiadvokat Anne Karoline Staff i PST, til Dagbladet.

- En taktisk vurdering gjorde at vi ville ransake boligen og foreta pågripelse nå, sier Staff.

- Kan påvirke andre Dagbladet får opplyst at PST ikke frykter at mannen selv skal utføre terror i Norge, men Dagbladet vet at norske myndigheter har informasjon om at mannen har en sentral og innflytelsesfylt rolle i det norske islamistiske miljøet - og at man frykter 23-åringens evne til å påvirke andre.

Norske myndigheter i lengre tid har følgt nøye med på mannens kontakt med andre ekstreme islamister, og Dagbladet vet at mannen anses som sentral i miljøet rundt Profetens Ummah.

23-åringen har den siste tida vært svært aktiv på Facebook. På Facebook-vennelista hans finnes også andre nordmenn som har reist til Syria.

Mot Satans fiender For to dager siden kommenterte han en Dagbladet-sak om en kurdisk nordmann som kjemper mot IS. Saken var publisert på profilen til en norsk konvertitt fra Fredrikstad:

- (...) Fight against the allies of Satan. Indeed, the plot of Satan has ever been weak.

image: Skrev om hellig krig på Facebook, endret navn og skal ha kriget for IS i Syria

I slutten av november kritiserte han de som ikke støttet jihad - hellig krig.

Dagbladet har ikke funnet innlegg der 23-åringen oppfordrer direkte til voldshandlinger.

Søkte med hund Etter at 23-åringen var ført bort og satt i varetekt, jobbet sivilkledte etterforskere fra PST i boligen på Greåker. Etterforskerne dro ned persiennene på huset for å få jobbe i fred og blant annet søkte igjennom huset med hund.

Også uniformerte politibetjenter fra Delta-styrken i Oslo deltok i ransakingen av boligen, som ble avsluttet rundt klokka 1430 i går ettermiddag. Etterforskerne kom da ut fra boligen med både pappesker og søppelsekker.

23-åringen ble avhørt i går. Dagbladet advokatene John Christian Elden og Karen Forbrigd etter avhøret - uten hell. I går formiddag gjorde Elden det klart at 23-åringen ikke erkjenner straffskyld.

image: Skrev om hellig krig på Facebook, endret navn og skal ha kriget for IS i Syria