Skrev om innvandrere som ikke vil jobbe på grunn av religion: - Jeg har fått 322 trusler

Til slutt måtte Amal Aden skru på flymodus på mobilen. 

<b>BLIR TRAKASSERT:</b> - Telefonsvareren min er stappfull, jeg har nesten sluttet å svare. Mange ringer om og om igjen,<span style="background-color: initial;">&nbsp;sier Aden.
Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix</span>
BLIR TRAKASSERT: - Telefonsvareren min er stappfull, jeg har nesten sluttet å svare. Mange ringer om og om igjen, sier Aden. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige uke skrev Amal Aden spalten «Hun hater Norge, men hun er veldig glad i pengene hun får fra Nav» i Dagbladet, som blant annet handler om å ikke ville jobbe av religiøse grunner.

Blant annet skriver hun: «Heldigvis vil og klarer de fleste å integrere seg, men hva med de som ikke fungerer i samfunnet, som står i NAV-kø og som ikke vil jobbe på grunn av sin religiøse overbevisning? Hvem skal ta ansvaret for å integrere dem?»

Hun skriver også om en konkret person hun har møtt, som hun kaller «Fatumo». ««Fatumo» er en av de som nekter å jobbe der det selges alkohol eller svin. Hun har også fått tilbud om jobb på sykehjem, men hun vil ikke pleie menn. «Fatumo» mener det bør finnes egne jobber for muslimer, jobber der menn og kvinner ikke må jobbe sammen.»

- Jeg har sluttet å lese dem

Siden innlegget ble lagt ut torsdag, forteller hun at det har kommet mange drapstrusler og mye sjikane.

- Jeg fått 322 trusler. Jeg sluttet å sjekke, og å lese dem, jeg har ikke tid til dette. Det blir latterlig, rett og slett, jeg har ikke ord.

Hun sier meldingene fra Norge ikke kommer fra flyktninger og asylsøkere, men fra «folk som har bodd altfor lenge i Norge, som burde integrere seg». Mange av truslene kommer fra somaliske miljøer i utlandet, sier Aden.

- Det er blitt oversatt på somali, men det er ikke oversatt riktig. Blant annet mener noen at jeg har skrevet at jeg ikke respekterer religion og at jeg bare er ute etter somaliere. Vi skal respektere religiøse, det er ikke det det handler om. Men hvem skal forsørge dem hvis de ikke vil jobbe av religiøse grunner?

- Målet er debatt

Hun synes det er synd at folk reagerer så voldsomt.

- Engasjement er viktig og målet mitt var å starte debatt, men det blir ikke debatt av trusler. Jeg skjønner at folk er uenige, men trusler og sjikane er noe helt annet.

Hun er for tida på turné for Folkeakademiet, hvor hun snakker om ytringsfrihet likestillling og integrering .

Folk skriver at hun bør voldtas, gruppevoldtas, steines og drepes.

- Og så er det mange opptatt av at de har blitt krenket. Det greit at de føler det, men sånn er ytringfriheten. Jeg har måttet skru på flymodus. Det er for dumt!

Hun har også fått tilbakemeldinger fra nordmenn som jobber med ulike former for integrering.

- Noen som jobber innen flyktningfeltet, mener jeg svartmaler og ødelegger for integreringen. De sier de forstår at folk blir sinte fordi jeg gir høyresida rett. Men jobber du med flyktninger er du brobygger mellom dem og samfunnet du må forklare hva slags verdier Norge er bygget på. Og at de må respektere ytringfriheten. Jeg er ikke opptatt av høyre eller venstre, jeg er opptatt av menneskerettigheter.

Bekymret for utviklingen

Aden er opptatt av at flere må stå opp for ytringsfriheten også i lukkede miljøer. Her må både politikere og somaliske organsiasjoner ta ansvar, mener hun.

- Det er ikke organisasjonene som truer, det er enkeltmennesker, men somaliske organisasjoner må ta ansvar for ytringsfriheten og prate mer om det. De kan ikke se på at folk blir sjikanert på den måten.

Hun hadde aldri trodd at en tekst skulle få så mye oppmerksomhet i utlandet, og at folk reagerer på den måten.

- Jeg er i så dårlig form akkurat nå. Jeg er forkjøla og er på turne. Jeg ber folk å slutte å ringe meg. Det er nok.

- Det er ikke første gang det skjer. Hvordan takler du det?

- Noen ganger er det verre enn andre. Det går bra med meg personlig, men jeg er veldig bekymret for utviklingen, sier hun, og legger til:

- Jeg tenker det er de samme som sender meldinger hele tida, så jeg ber dem heller bruke kreftene på å søke jobb.