Dømt for samehets

Skrev om «sam jævlan» på 1,30 - dømt

Mannens Facebook-kommentar førte til harme. Nå er han dømt. - Innenfor ytringsfrihetens grenser, sier forsvarer.

DØMT: Nordlands-mannen i 50-åra ble i dag dømt til å betale en bot på 15 000 kroner for et nedsettende innlegg om samer han skrev på Facebook. Mannen har anket dommen. Foto: Berit Roald / SCANPIX
DØMT: Nordlands-mannen i 50-åra ble i dag dømt til å betale en bot på 15 000 kroner for et nedsettende innlegg om samer han skrev på Facebook. Mannen har anket dommen. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En manns kommentarer om samer på Facebook har ført til harme blant mange. Men er den virkelig straffbar?

Ja, mener Salten tingrett, som i dag dømte mannen i 50-åra til å betale en bot på 15 000 kroner og 18 dagers betinget fengsel for hatefulle ytringer mot samer.

Det er første gang en norsk domstol behandler en sak om hets mot samer.

Nordlands-mannen kom i august i fjor med en lang tirade om samer i kommentarfeltet til Avisa Nordland på Facebook. Der hadde avisa lagt ut en sak om problemer knyttet til at reinsdyr på beite trekker ut i veien og skaper farlige trafikksituasjoner i Finnmark.

«Sam jævlan»

Mannen forklarte i retten at han ikke hadde lest den omtalte avisartikkelen og at han skrev kommentaren som tidsfordriv mens han ventet på en kamerat.

Retten finner flere av tiltaltes utsagn svært nedlatende, nedverdigende og krenkende overfor samer generelt. De omtaler også en rekke av uttalelsene som sjikanøse.

Salten tingrett har i dommen lagt spesielt vekt på at de ikke mener innholdet i kommentaren er en del av en politisk debatt eller ordskifte. De legger også vekt på at uttalelsene er rettet mot en hel folkegruppe, og at slike ytringer nyter et svakere grunnlovsvern.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer