Skrev ut drapsmann

I 1987 ble en av Olav Gunnar Ballos pasienter drapsmann. 17 år seinere deltar SVs helsepolitiske talsmann aktivt i debatten om krisa i psykiatrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ballo tror at legene som skrev ut den mordsiktede somalieren som gikk amok med kniv på Oslo-trikken og drepte en ung mann i forrige uke, har det tungt nå.

Berserk med kniv

En augustdag i 1987 gikk en 35 år gammel mann berserk med kniv i Alta. Han drepte en kjenning på gata. Drapsmannen hadde gått ut og inn av psykiatrisk institusjon mange ganger, og flere ganger ble han bare sendt hjem.

Mannens lege var Olav Gunnar Ballo, som den gang var kommunelege.

-  Det var en sterk opplevelse, jeg tenkte mange ganger gjennom om jeg kunne gjort noe for å hindre episoden. En følelse av medansvar er uunngåelig.

-  Men ansvaret skal ikke dyttes nedover. Nå er det på tide at regjeringen innser at det ikke er enkeltpersoner, kommuner eller helseforetak som har skylda. Ansvaret går til topps, sier Ballo.

-  Tar Bondevik ansvaret?

-  Med all respekt for Bondevik og hans egen lidelse: De regjeringen har prioritert å hjelpe, er de med lettere psykiske problemer, ikke de med de tunge problemene.

-  Stor fortvilelse

Ofte har Ballo prøvd å få lagt inn pasienter, uten å få noen respons.

-  Først når de blir virkelig alvorlig syke, finner man et tilbud til dem, sier Ballo.

-  Nå må vi politikere ta signalene fra fagmiljøene på alvor, i stedet for å mistenkeliggjøre dem, slik Høybråten gjorde mens han var helseminister, sier Ballo.

BEKYMRET: SVs Olav Gunnar Ballo.