I MOTVIND: Storbritannias statsminister Theresa May har fått mye kritikk for ikke å delta i kveldens valgdebatt på TV. Her er hun utenfor statsministerboligen nummer 10 Downing Street den 18. april, da hun bekjentgjorde sin beslutning om å framskynde det britiske parlamentsvalget. Foto: Scanpix/AFP/Daniel Leal-Olivas
I MOTVIND: Storbritannias statsminister Theresa May har fått mye kritikk for ikke å delta i kveldens valgdebatt på TV. Her er hun utenfor statsministerboligen nummer 10 Downing Street den 18. april, da hun bekjentgjorde sin beslutning om å framskynde det britiske parlamentsvalget. Foto: Scanpix/AFP/Daniel Leal-OlivasVis mer

Sjokk-meningsmåling for Storbritannias statsminister Theresa May

Skrev ut valg for å sikre sikkerhet og stabilitet. Nå trues hun av sjokktap for «kaoskoalisjonen»

Theresa May hånes for å «feige ut» foran kveldens valgdebatt på TV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter eks-statsminister David Camerons skjebnesvangre beslutning om en folkeavstemning om «Brexit», burde etterfølgeren Theresa May være velkjent med faren ved å la folket bestemme.

Men nå tyder en ny meningsmåling på at hun kan ha gått i den samme fella selv.

Ifølge målingen, utført av YouGov for The Times, ligger Mays konservative parti an til å tape 20 seter i parlamentsvalget 8. juni og få 310 av 650 seter i Underhuset. Labour, under venstreorienterte Jeremy Corbyn, kan vinne nesten 30 seter og få 257.

Slår dette til, kan May miste både det rene flertallet og regjeringsmakten.

- Panikkslagen May

Sammen med beslutningen om å droppe kveldens valgdebatt, har meningsmålingen gitt Theresa Mays erkefiende, Labours leder Jeremy Corbyn, en medvind ikke mange hadde forutsett.

«Panikkslagen Theresa May benekter at hun flykter fra Jeremy Corbyn, mens han annonserer at han vil delta i TV-debatten», skriver Mirror idag.

Andre skriver at hun «feiger ut».

Mens Corbyn nå har foretatt en U-sving, holder May fast ved å holde seg borte fra debatten. Hun forsvarer det blant annet med at hun har mye å gjøre med Brexit-forhandlingene.

En viktig årsak til Det konservative partiets dramatiske fall på målingene, er trolig den såkalte «demens-skatten».

Planen om å la pensjonister betale for behandling de mottar hjemme - for eksempel for demens - var en del av et partimanifest, og vakte skarpe reaksjoner.

«Stabilitetsgaranti»

Skulle YouGovs måling bli fasiten, kaller The Times det for et «katastrofalt resultat for Theresa May, som skrev ut valget da målingene pekte mot et valgskred».

Faktisk kan hun ha oppnådd nøyaktig det motsatte av det hun ville, da hun i april bestemte seg for å skrive ut nyvalg.

Slik begrunnet hun nemlig valget, på Det konservative partiets hjemmeside:

«Siden jeg ble statsminister har jeg sagt at det ikke bør være valg før 2020 men nå har jeg konkludert til at den eneste måten å garantere sikkerhet og stabilitet i de kommende årene, er å holde dette valget».

Hun skrev også at valget står mellom «sterkt og stabilt lederskap i nasjonens interesse, med meg som deres statsminister, eller en svak og ustabil koalisjonsregjering ledet av Jeremy Corbyn.»

«Kaos-koalisjon»

Senere kalte hun det siste alternativet, med Labour og partier som Liberaldemokratene, for en «kaos-koalisjon».

Men akkurat nå vinner nettopp dette «kaoset» terreng, ifølge blant annet målingen utført av YouGov for The Times.

Ifølge Times har YouGov foretatt 50.000 intervjuer på ei uke, av et «panel» satt sammen av meningsmålerne selv for å dekke alle typer velgere.

YouGov innrømmer selv at metoden er kontroversiell. Likevel har målingen dominert en rekke mediers dekning av valget i dag.

Så langt unna som i Australia, vekker utviklingen i Storbritannia oppsikt.

«Etter Trump og Brexit, kan dette bli den neste store politiske omveltningen», skriver nettstedet news.com.au