Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrift-tabbe ødela historisk meningsmåling

Den historisk viktige meningsmålingen fra Des Moines Register og CNN før Iowa-caucuset ble stanset etter en feil med spørsmålet meningsmålerne leste opp til velgerne over telefon.

UTELATT: Den demokratiske presidentkandidaten Pete Buttigieg og de andre kandidatene driver intens valgkamp i Iowa før caucus mandag. En tabbe hvor navnet til Buttigieg ikke ble lest opp, førte til at en svært viktig meningsmåling ble stanset i siste liten. Foto: AP Photo/Gene J. Puskar
UTELATT: Den demokratiske presidentkandidaten Pete Buttigieg og de andre kandidatene driver intens valgkamp i Iowa før caucus mandag. En tabbe hvor navnet til Buttigieg ikke ble lest opp, førte til at en svært viktig meningsmåling ble stanset i siste liten. Foto: AP Photo/Gene J. Puskar Vis mer

DES MOINES (Dagbladet): Mandag skal velgerne i delstaten Iowa bestemme hvem de vil ha om Demokratenes presidentkandidat. Det skjer gjennom såkalte caucus, som er allmøter hvor velgerne samles og sier sin mening om hvem som bør bli presidentkandidat.

Som første delstat ut i primærvalget, er Iowa spesielt viktig. Kandidater som gjør det bra her, kan vente seg massiv medieoppmerksomhet, pengestøtte og momentum.

Lørdag kveld satt derfor hele det politiske USA og ventet.

I siste øyeblikk

Da skulle nemlig historisk viktigste meningsmålingen fra avisa Des Moines Register og CNN blant sannsynlige caucus-gåere offentliggjøres. Meningsmålingen er blitt gjort i Iowa i 76 år og regnes som gullstandarden og særdeles viktig i innspurten. Å gjøre det bra her, gir ofte kandidatene en kjærkommen drahjelp de siste to dagene.

Men i år ble den stanset i siste øyeblikk.

- En som svarte på meningsmålingen har stilt spørsmål ved måten intervjuet ble utført på, som kan ha kompromittert resultatene i meningsmålingen. Vi var ikke i stand til å fastslå hva som skjedde med denne respondentens intervju, og kan ikke avgjøre om det var en isolert hendelse, skriver CNN på Twitter.

Det er selskapet Selzer & Co som utfører meningsmålingen for Des Moines Register og CNN.

Den plutselige stansen av meningsmålingen skal ha skjedd fordi en tilhenger av presidentkandidat Pete Buttigieg ble oppringt av meningsmålingsselskapet. Ifølge New York Times skal ikke Buttigieg ha blitt lest opp som en av kandidatene.

Denne tilhengeren skal derfor ha varslet Buttigieg-organisasjonen som deretter varslet meningsmålerne. Det førte til at offentliggjøringen av meningsmålingen ble stanset. CNN stanset også en timelang sending som var planlagt om målingen.

- Fullstendig sammenbrudd

- Lørdag kveld opplevde universet av meningsmålinger og valganalyse et fullstendig sammenbrudd. Hadde alt gått etter planen, ville meningsmålingen ha gitt nøkkeldata, skriver Washington Post.

Meningsmålingene blir utført via telefon fra call-sentere. Der sitter operatørene med forberedte manus med kandidatenes navn foran seg hvor de spør hvem velgerne foretrekker. Ifølge New York Times er forklaringen på at Buttigieg ikke ble lest opp, at en av operatørene forstørret skriftstørrelsen slik at navnet hans ble borte fra skjermen.

Etter hver telefonsamtale skal navnene ha blitt listet opp i en ny tilfeldig rekkefølge. Men meningsmålerne tok ingen sjanser.

Intens innspurt

Søndag drev de demokratiske kandidatene intens valgkamp i innspurten. TV-sendingene er proppfulle av politiske reklamer, mens kandidatene selv og støttespillerne deres farter på kryss og tvers for å overbevise velgerne.

En annen fersk meningsmåling fra CBS News viser at Bernie Sanders og Joe Biden ligger i tet med 25 prosent oppslutning hver. Deretter følger Pete Buttigieg med 21 prosent og Elizabeth Warren med 16 prosent. Amy Klobuchar får fem prosent, mens ingen andre kandidater kommer over fem prosent.

- Vi er kampanjen for energi og begeistring. Vi er i en posisjon til å vinne i morgen kveld, sa Sanders under et valgmøte, ifølge AP.

Warren, som kjemper om mange av de samme progressive velgerne ba velgerne om å fortsette å kjempe. Hun påpekte også hvordan mellomvalget i 2018 viste hvordan kvinner kan vinne.

- La oss få dette gjort, sa Warren.

- Framtida

Buttigieg samlet mer enn 2000 begeistrete tilhengere i Des Moines.

- Vi kan ikke være redde for framtida og de nye stemmene til lederne våre. Vi er bare én dag unna seier i Iowa-caucuset, sier Buttigieg, ifølge AP.

Mens Buttigieg-kampanjen ser ut til å satse nesten alt på å vinne eller gjøre det svært bra i Iowa, forsøker Biden-leiren å dempe forventningene.

Håpet til den tidligere visepresidenten er å bevare entusiasme rundt kandidaturet fram til Sør-Carolina. Det er den fjerde delstaten som holder sitt primærvalg, og her er Biden svært populær blant den store andelen afroamerikanske velgere.

- Vi ser på Iowa som begynnelsen, ikke slutten. Det vil være en stor tabbe for journalister, velgere og andre å se på det som skjer mandag som slutten og ikke legge noe vekt på New Hampshire, Nevada og Sør-Carolina, sier Biden-medarbeider Symone Sanders, ifølge Bloomberg News.