Skriften på veggen

NEW YORK (Dagbladet): Alle som trodde skolemassakren i Colorado skulle gjøre de amerikanske politikerne mer vettuge, tok feil. Den bitreste politiske kampen, etter riksrettssaken mot president Clinton, har stått i Representantenes hus den siste måneden. Senatets forslag til en mye strammere våpenregulering er revet i filler i Representantenes hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv forslag om barnesikring og aldersgrense for kjøp av våpen forsvant som dogg for sola etter at National Rifle Association (NRA) brukte 12 millioner kroner på å påvirke politikere og velgere. Våpendebatten i USA er nærmest uforståelig for en utlending - særlig en av hunkjønn. Den er så følelsesladd, primitiv og dyptgripende at fornuft ikke synes å nå fram. Og det er uforståelig at et flertall amerikanere mener retten til å bære våpen i USA er viktigere enn retten til ikke å bli truffet av ei kule. Etter at grunnlovsfedrene ga amerikanerne konstitusjonell rett til å eie våpen, har moderne tiders behov for lovregulering av våpen vært som den rene blasfemi. Våpen er Gud i USA.

  • Jeg tror ikke noen her hadde stusset hvis NRAs leder, den tidligere Hollywood-stjernen Charlton Heston, hadde kommet skridende ned fra et fjell i Rocky Mountains med en steintavle i hendene. På tavla ville det stått skrevet at ingen får innskrenke retten til å eie våpen i Amerika. Undertegnet Almighty God. I neonskrift.

Heston har lang erfaring fra bibelske filmer, og han har på mange måter fortsatt som Moses. Nå skiller han vannet i Kongressen slik at den konstitusjonelle rettigheten til å plaffe løs i øst og vest ikke drukner i lovreguleringer.

  • Selvsagt har man lest sin historie om Ville vesten, om at enhver mann måtte ha våpen i tilfelle man ble innkalt til en milits som erstattet en hær. Men det handler ikke om praktisk nytte lenger. Det handler om amerikanernes sjel.

Derfor favnet republikanernes innpisker Tom DeLay demokratenes John Dingell og hans forslag om en mildere våpenlov. Dingell, som har sittet i styret i NRA, klarte å få flertall for et forslag om at man bare skulle ha 24 timers bakgrunnssjekk for alt salg av våpen. Så langt har man hatt tre dagers bakgrunnssjekk for registrerte våpenselgere, den såkalte Brady-loven fra 1995.

  • Dingells forslag torpederte den nye innstramningen som krevet tre dagers bakgrunnssjekk også for uautoriserte våpenselgere. Demokratene ville ikke ha en dårligere lov enn dagens, og republikanerne mislyktes i sitt forsøk på å gjennomføre en «liksom-lov» som skulle gjøre dem såkalt ansvarlige.

Nå velter spaltistene og karikaturtegnerne seg i saken. «Krev tre dagers sjekk før du kjøper en kongressmann,» er en av dem. «La deg aldri omfavne av Tom DeLay i Representantenes hus» er et av budene en journalist i New York Times, Maureen Dowd, foreslår blir hengt opp på Capitol Hill.

  • For Tom DeLay er en av de republikanske storinkvisitorene man skal vokte seg for i framtida. I våpendebatten har han klart å legge skylden for skolemassakren i Colorado på skilsmissehjem, barnehager, tv, videospill, prevensjon, abort og, tro det eller ei, evolusjonsteorien.

Den samme texaneren som hevder konstitusjonell rett til å bære våpen, mener nå at skole og kristendom må kobles sammen. DeLay har tydeligvis glemt at en annen, og vel så viktig, konstitusjonell rettighet i USA er religionsfrihet. At tusenvis av mennesker krysset opprørt hav for flere hundre år siden for nettopp å utøve sin religion uten statlig kontroll og undertrykkelse.

Etter skolemassakren i Littleton var det for første gang en politisk vilje i Senatet til å gjøre våpen mindre tilgjengelig for unge og kriminelle. Alt strandet i Representantenes hus, hvor NRA har for mange venner i begge partier. Vi slutter oss til Maureen Dowd, som spør hva politikerne vil gjøre når neste skolemassakre skjer. Vil Huset da anbefale at hele Bibelen klistres opp på skolene?

Eller skal de begynne med seg selv og henge opp de ti bud i Kongressen og Det hvite hus?