«Skrik» kan gå for en halv milliard

Auksjoneres bort i London, men kan havne hvor som helst i verden.

- ET IKON: En ansatt ved auksjonshuset Sotheby's i London betrakter «Skrik» som nå legges ut for auksjon. Forventet pris er rundt minst 80 millioner dollar, eller i underkant av 500 millioner kroner. Foto: AFP PHOTO / CARL COURT / SCANPIX
- ET IKON: En ansatt ved auksjonshuset Sotheby's i London betrakter «Skrik» som nå legges ut for auksjon. Forventet pris er rundt minst 80 millioner dollar, eller i underkant av 500 millioner kroner. Foto: AFP PHOTO / CARL COURT / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulige kjøpere - og alle andre - får anledning til å studere Munchs «Skrik» i London før det går på auksjon i New York.

De ivrigste har allerede vært på besøk før Sotheby's åpner dørene for allmennheten fredag.

- Visningen har fungert bra så langt, sier Simon Shaw, ansvarlig for moderne kunst i auksjonshuset, til NTB.

- Vi har hatt flere private avtaler der vi har vist verket til folk som verdsetter det.

- Hvem er de mest sannsynlige kjøperne?

- Verdens store kunstsamlere. Dette er virkelig et globalt ikon, som kan havne hvor som helst. Det er like kjent i Tokyo som det er i Oslo.

- Har dere fått inn forhåndsbud?

- Nei, ingen har lagt penger på bordet ennå. Desto morsommere blir det med auksjon, mener Shaw.

Omfattende sikkerhetstiltak Maleriet henger på et lukket rom, og pressefolkene måtte torsdag gjennom metalldetektor og sikkerhetsklarering for å komme inn.

Det aktuelle «Skrik», tidfestet til 1895, er en av fire varianter. 27. april skal det fraktes over Atlanteren. 2. mai går det under hammeren i New York. Forventet pris for maleriet settes til minst 80 millioner dollar (i underkant av 500 millioner kroner).

Eier Petter Olsen har kunngjort at inntektene skal gå til etableringen av et kombinert Munch-galleri og hotell på Hvitsten i Akershus.

- Det skal åpne neste år i anledning Munchs 150-årsjubileum, og vil bli viet til kunstnerens virke og tid der, erklærer Olsen i pressemeldingen fra Sotheby's.

«Definitivt» bilde Shaw mener «Skrik» er det «det definitive bildet på moderniteten». Han er fornøyd med å ha avduket kunstverket i London for første gang.

- Vi snakker om Munchs mesterverk. Alle kjenner det, men knapt noen har sett det. Vi er blitt mer vant til pastisjene og karikaturene enn originalen.

- Hvordan skiller denne varianten seg fra de tre andre?

- Alle fire utmerker seg med mindre forskjeller. Dette er sannsynligvis det med mest levende og kraftigste farger, hevder Shaw.

Pastell på papp Edvard Munch laget fire versjoner av «Skrik», to oljemalerier og to som er utført i pastell, malt med fargestifter.

Edvard Munch ble født i Løten 12. desember 1863 og døde i Oslo 23. januar 1944. Den største samlingen av arbeidene hans befinner seg i Munch-museet i Oslo.

Finansmannen Petter Olsen kunngjorde i februar at han ville selge sitt «Skrik», det eneste som er i privat eie. Hans versjon er den andre pastellutgaven, og tidfestes til 1895.

- Jeg har levd med dette verket hele livet, og kraften og energien i det har bare økt med tiden, skrev Olsen i en pressemelding da han kunngjorde salget.

- Nå føler jeg imidlertid at øyeblikket har kommet for å gi resten av verden en mulighet til å eie og sette pris på dette bemerkelsesverdige verket, som er den eneste versjonen som ikke er i samlingen til et norsk museum, skrev han videre.

Olsen skulle helst sett at kunstverket ender opp på Museum of Modern Art i New York.

- Oslo har de tre andre versjonene. Det hadde vært fint om bildet kunne sees i utlandet, sa han nylig til Aftenposten. (©NTB)