«Skrik» og «Madonna» stjålet

Væpnet ran på Munch-museet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to uvurderlige originalene av Edvard Munchs malerier «Skrik» og «Madonna» ble ranet fra Munch-museet på Tøyen i Oslo like etter kl. 11 i formiddag.

I hele ettermiddag har store politistryker lett etter ransbilen med de maskerte ranerne i Oslo. Like før 1600 bekrefter politiet at de har funnet det de tror er ransbilen.

- Den forventede ransbilen er funnet i Sinsenveien ved Sinsen tennisbane, bekrefter operasjonsleder Hilde Walsø til Dagbladet.no.

Rammebiter dukker opp

Politiet har tidligere i dag funnet en maleriramme ved Carl Berners plass i Oslo som de tror kan ha sammenheng med ranet.

- Det var et vitne som ringte oss og sa at hun hadde sett en mistenkelig, mørk bil med menn i finlandshetter rundt 11-12 i området, forteller operasjonsleder Hilde Walsø.

Politiet rykket ut, og rundt 1300 ble det funnet en ramme ved Hekkveien overfor Carl Berner. Ramma er fortsatt på stedet, og skal nå undersøkes av kriminalteknikere.

I tillegg er det funnet tre rammebiter i Sars gate ved botanisk hage på Tøyen, bare noen hundre meter fra ransstedet.

Truet med pistol

Museet var åpent da ranet skjedde.

Ranerne skal ha tatt seg inn via kaffeteriainngangen. En sikkerhetsvakt på stedet fikk beskjed om å legge seg ned. Vel inne i galleriet klippet de maskerte ranerne maleriene ned fra veggene. En av ranerne tok maleriene under armen, og stormet ut. Den andre raneren var bevæpnet med pistol, og sørget for at de fikk forlate museet uhindret. Ranerne skal ha stukket av i en svart Audi A6 stasjonsvogn.

En av de ansatte ved Munch-museet skal ha blitt truet med pistol mot hodet.

En person ble fraktet fra stedet i ambulanse, men skal ikke være alvorlig skadet. Det skal ha vært svært mange vitner til ranet.

Brukte lang tid

- Det tok politiet 15 til 20 minutter å komme til Munch-museet fra ranet ble meldt, sier ansatte ved museet til Dagbladet.no.

Vanligvis er det bare et par minutter med bil fra politistasjonen på Grønland til Munch-museet på Tøyen i Oslo sentrum.

Ifølge kilder Dagbladet.no har vært i kontakt med, skal politiet ha tatt inn alle ansatte og museumsgjestene ved Munch-museet til avhør etter ranet. De ble avhørt inne på museet.

Mange av de besøkende på Munch-museet i formiddag skal ha vært turister fra to cruisebåter som for tiden ligger til havn i Oslo.

Politiet fikk melding om hendelsen 11.10. Nå er hele området sperret av med politisperring, og to kommandobiler med væpnet politi er på plass utenfor museet.

- Svært alvorlig

- Vi kan bekrefte at «Skrik» og «Madonna» er meldt stjålet fra Munch-museet, sier fungerende operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Hilde Walsø.

- Jeg kan bekrefte at «Skrik» og «Madonna» er stjålet, sier Munchmuseets informasjonssjef Jorun Christoffersen til Dagbladet.no.

På museet bruker de nå litt tid på å områ seg, de er tydelig sjokkerte.

- Dette er svært alvorlige saker, forsetter Christoffersen, som nå skal avhøres av politiet.

Resepsjonist Pål Berg jobbet da de væpnede ransmenn kom til museet i dag.

- Jeg var jobb ja, sier Berg, som har fått beskjed om å ikke uttale seg mer.

Skrik

  • Skrik er Edvard Munchs mest kjente motive, og et av de mest kjente motivene i verden.
  • Det ble malt to versjoner i 1893 som til nå har hengt på Nasjonalgalleriet i Oslo og Munch-muséet. En litografi ble laget i 1895.
  • En noe annen versjon av motivet bærer tittelen Angst og forekommer både i maleri (bl.a. 1892, Thielska Galleriet, Stockholm og Munch-museet) og grafikk (1895–96). Skrik er blitt betegnet som det dristigste ekspresjonistiske forsøk Munch innlot seg på.

Munchmuseets sjef Gunnar Sørensen var på hytta i Østfold da han fikk beskjeden. Han hev seg i bilen og er nå på vei inn til Oslo.

Stjålet for ti år siden

Det er ti år siden i år Skrik sist gang ble stjålet. Det var versjonen som hang på Nationalgalleriet som ble tatt natt til 12. februar 1994, da OL på Lillehammer skulle åpne.

Tyvene satte opp en stige og klatret inn et av vinduene på museet. På veggen der «Skrik» hadde hengt la tyvene igjen et postkort med noen gubber som gapskratter. På kortet sto det: «Takk for dårlig sikring».

Tyvene krevde flere millioner kroner i løsepenger for bildet, som først kom til rette etter at Dagbladet fant ramma i Nittedal. En spektakulær politiaksjon satte sluttstrek 7. mai og bildet kom opp på veggen igjen et par dager etter.

Bildet ble verdsatt til 400 millioner kroner i 1994. Men kunstkjennere kaller nå bildene uvurderlige. Siden Skrik er så kjent er det også svært vanskelig omsettelig på det svarte markedet.

Fire menn blir tiltalt og siktet i saken. Bare Pål Enger blir dømt, men bare for heleri. Du kan lese mer om saken i Magasinet på nett.

Dagbladet.no følger saken.

STJÅLET: Madonna
<B>GRANSKER MUNCHRAMME: </B>Åstedsgransker Bjørn Davan i Krimteknisk vdeling i Oslo studerer en av rammebitene Munch-tyvene kastet fra seg i Sars gate.
FANT RAMMER: Bildet viser to rammer med glass som politiet fant ved Carl Berner Plass i Oslo, og som settes i forbindelse med ranet.
SKREMT:</B> Mange av de besøkende på Munch-museet fikk panikk og trodde det var terrorister, men det ble raskt klart at det var malerier de var ute etter, forteller Marketa Cajova etter ranet på museet der flere verdenskjente bilder ble tatt søndag formiddag. Cajova var på museet sammen med sine mann, og hun så en av ranerne.
SJOKK: En sjokkskadd kvinne geleides ut av Munch-museet i etterkant av ranet.
STJÅLET:</B> Munchmuseets «Skrik.»