Organdonasjon

Skrikende behov for organdonorer

Lange ventelister for livsviktige organer. Flere dør mens de venter.

STORT BEHOV: Donasjonstallene for tredje kvartal i 2018 er de laveste på ti år. Sykehusene melder om stort behov for flere organdonorer. Foto: Svein Erik Furulund / Aftenposten / NTB Scanpix
STORT BEHOV: Donasjonstallene for tredje kvartal i 2018 er de laveste på ti år. Sykehusene melder om stort behov for flere organdonorer. Foto: Svein Erik Furulund / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Donasjonstallene for tredje kvartal i 2018 er de laveste på ti år, viser den nyeste statistikken fra Oslo universitetssykehus.

Ved utgangen av september sto 451 pasienter på venteliste for å få transplantert livsviktige organer. Til tross for at viljen for å donere holder seg stabilt høy, er det mange som dør i køen.

Ifølge ledende transplantasjonskoordinator ved Oslo universitetssykehus, Per Arne Bakkan, er det ingen åpenbar grunn til dette.

- I flere av tilfellene har transplantasjon ikke vært mulig av medisinske årsaker. Det er imidlertid ikke noe nytt. Vi har rett og slett ingen åpenbare svar på hvorfor tallene har gått ned, sier han til Dagbladet.

Kritisk situasjon

Fra 2016 til 2017 økte antallet transplantasjoner fra 404 til 513 gjennomførte inngrep. For første gang på mange år så vi i 2017 at antallet pasienter på venteliste fikk en liten nedgang.

I løpet av 2018 har imidlertid situasjonen blitt kritisk. Ved utgangen av september var det bare blitt transplantert 319 organer, og det var registrert 22 pasienter som døde mens de ventet.

Aller størst er konsekvensene for dem som venter på nyrer. Av de 451 pasientene som står i kø, venter 356 på å få transplantert nettopp dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer