«Skrikene fra ruinene vil hjemsøke meg for alltid»

Politimannen Karam Umrani (28) var blant de første som kom til den sammenraste boligblokken Margala Towers i Islamabad. Inne fra ruinene skrek folk i smerte og panikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Skrikene til menneskene fanget inne i ruinene vil hjemsøke meg for alltid, forteller politimannen Karam Umrani i en e-post til BBC. Han var på jobb like i nærheten av boligkomplekset Margala Towers da jorda begynte å ryste klokka ti på ni lokal tid - ti på fem på natta norsk tid.

Skjelvet med episenter nord for Islamabad spredte dødelige rystelser inn over India, Afghanistan, Kina og ble følt så langt borte som Bangladesh. Over 3000 var i går kveld rapportert døde.-  Da jeg kom fram så jeg bare ruinene. Jeg hørte skrikene og begynte å grave. Den første jeg fant var død, skriver politimannen Umrani.

En annen av de frivillige som kom for å hjelpe ved Margala Towers, et ti etasjers leilighetskompleks for velstående pakistanere og utlendinger, var Rehmatullah:

-  Jeg løp ned, men kunne ikke se noe på grunn av støvet. Så begynte vi å se etter mennesker i ruinene. Vi dro ut en mann ved å kutte av ham beina, forteller han.

Skrek fortsatt

Seint i går kveld kom det fortsatt fortvilte skrik inne fra ruinhaugen av det som var en ti etasjers leilighetsblokk i Islamabad. Utenfor arbeidet redningsmannskaper med svære kraner, spader, hakker og sine hender for å få unna haugene av knust betong. Hvor mange som fortsatt var i live, fanget inne i ruinene, var i går kveld uklart.

Redningsmannskaper anslo tidligere på dagen at 150 mennesker fortsatt kunne være levende inne i ruinene. De fleste er kvinner og barn.Boligkomplekset var hjemmet til flere utenlandske diplomater. Tre svenske familier bodde her. To av familiene kom seg ut. Den tredje var i går kveld fortsatt savnet. En egyptisk diplomat ble i går gravd ut død.

Feid bort

REDDET: Seint i går kveld kom det fortsatt fortvilte skrik inne fra ruinhaugen av det som var en ti etasjers leilighetsblokk fem mil utenfor i Islamabad i Pakistan. Mennene på bildet ble reddet fra ruinhaugen. Alle foto: B. K. Bangash/Ap/Scanpix
REDDET: Seint i går kveld kom det fortsatt fortvilte skrik inne fra ruinhaugen av det som var en ti etasjers leilighetsblokk fem mil utenfor i Islamabad i Pakistan. Mennene på bildet ble reddet fra ruinhaugen. Alle foto: B. K. Bangash/Ap/Scanpix Vis mer

Men det er i distriktene nord for Islamabad at skadene er verst. I området rundt Muzaffarabad - hovedstaden i den pakistansk-kontrollerte delen av Kashmir - var hele landsbyer feid bort av veldige jordskred utløst av skjelvet.

I nabodistriktet Mansehra gravde redningsmannskaper ut 250 døde jenter fra en skole i landsbyen Garhi Habibullah. Jenteskolen bare kollapset i de voldsomme rystelsene, forteller politisjefen i distriktet Ataullah Khan Wazir til nyhetsbyrået AP.Skjelvet, som målte 7,6 på Richters skala, var et relativt grunt jordskjelv. Rystelsene ble dermed skarpere og mer intense enn ved jordskjelv som ligger dypere under jordskorpa.

Død datter

Haji Fazal Ilahi fra Mansehra-distriket var på vei hjem til sin landsby Garlat da jorda ristet. Han så husene bygget av murstein laget av jord bli rystet i stykker. Nedover fjellsiden kom det hus trillende, forteller han til nyhetsbyrået AP.

-  Da jeg kom hjem til min landsby, var det ikke noe igjen av huset mitt, sier han.I går kveld holdt han likvake for sin 14 år gamle datter som lå under et enkelt laken på en madrass på sykehuset. Han fortalte at også hans kone, hans andre datter og hans sønn lå døde i ruinene av det som hadde vært deres hjem.

Tilbake

Politimannen Karam Umrani sendte sin rapport til BBC fra politibrakka der han var inne for en kort pause klokka halv sju i går kveld.

-  Jeg hvilte litt og tenkte på min egen familie. Jeg er engstelig for dem. De er i Sindh-provinsen. Om en halv time må jeg tilbake til Margala for å fortsette redningsarbeidet, skriver han.

LYKKE I RUINENE: En uidentifisert mann fant sin sønn i en av ruinhaugene i Abbotabad.
KNUST: Boligkomplekset var hjemmet til flere utenlandske diplomater. Tre svenske familier bodde her. To av familiene kom seg ut. Den tredje var i går kveld fortsatt savnet. En egyptisk diplomat ble i går gravd ut død.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer