Skrikene hele Tyrkia hører

Da Suleyman Aydogan ble stedt til hvile i går, besvimte hans datter Tuce. Kona Filiz skrek hjerteskjærende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISTANBUL (Dagbladet): Bak skrikene i kjølvannet av torsdagens terrorhandling i Istanbul ligger også en gryende kritikk av USA og Storbritannia, som tvang det motvillige Tyrkia til å støtte alliansen som invaderte Irak, selv om regjeringen var imot krigen.

På mindre enn ei uke er 50 drept av selvmordsbombere i byen hvor terrorofferet Suleyman i går ble stedt til hvile.

- Lot seg presse

- Vi ville helt sikkert ikke hatt terroren hvis vi ikke hadde blitt presset til å vedta å sende soldater til Irak, sier Ömer Chinar, svoger til Suleyman Aydogan, som var vaktmann ved det britiske konsulatet. 14 mennesker - blant dem den britiske generalkonsulen - ble drept i torsdagens angrep, som målte 1,4 på Richters skala.

Øvrige slektninger som venter på at kista med den døde skal komme til moskeen, er enige:

- Tyrkia lot seg presse. Det er påskuddet som førte til at terroristene angrep Tyrkia og Istanbul.

Men for de fleste er kritikken av Tyrkias regjering sterkere enn kritikken av den USA-britiske krigsalliansen.

Fra minareten i moskeen lyder kallet til bønn. «Gud er én. Det er ingen annen Gud, og Muhammed er hans profet,» gjaller det fra en høyttaler i minareten. Muezzinen kaller folket til bønn, og de fleste er ikke vanskelige å be. De har kommet for å ta farvel med Suleyman Aydogan som ikke gjorde annet enn å forsørge sin lille familie som vaktmann.

Han etterlater seg kone, en invalid sønn og ei datter, som besvimer da farens kiste bæres inn porten til moskeen.

Hun bæres bort og tas hånd om av noen av familiens kvinner.

Ved kista står avdødes kone og mor i fremste rekke blant de sørgende. Det kommer hjerteskjærende gråt fra flere av kvinnene. Forgråtte og fortvilte står ei gruppe briter fra konsulatet. Ingen av dem vil snakke med Dagbladet, men heller ikke de er synlig inspirert av utenriksminister Jack Straws hastebesøk til Istanbul midt under George W. Bush' statsbesøk til London.

- Rent menneskelig synes jeg det er bra at Straw kom hit for å vise sin sympati. Men det hadde vært mye bedre om han hadde unnlatt å presse Tyrkia til å gå imot sine muslimske brødre i Irak, sier Ömer Chinar.

Spaltet lojalitet

Chinar er et bilde på Tyrkias spaltede lojalitet. Landet er en av USAs viktigste allierte i den muslimske verden. Men selv om hatet nå retter seg mot terroristene, blir det av mange betraktet som et svik mot islam at i første rekke USA presset Tyrkias regjering til å gi krigen mot Irak legitimitet.

Britiske myndigheter advarte i går om at de har etterretningsmateriale som tyder på at det kan komme flere terrorangrep i Tyrkia. Både amerikanske og britiske myndigheter ber sine lands innbyggere om å holde seg borte fra Tyrkias store byer. 60 britiske etterforskere har kommet til Istanbul for å finne spor som kan lede til at de skyldige blir tatt.

Tyrkias utenriksminister Abdullah Gul sa i går at flere mistenkte for torsdagens to angrep er arrestert.

Tyrkisk politi mener organisasjonen Store islamske ryttere, som har hatt forbindelser til Osama bin Ladens al-Qaida, står bak terroren i Istanbul og Tyrkia.

Politiet mener de har identifisert minst to av selvmordsbomberne fra angrepene på to synagoger lørdag for ei uke siden. Minst sju skal være arrestert for bombeaksjonene torsdag denne uka.