FORTELLER OM TORTUR:  Reuters-journalisten Suleiman al-Khalidi satt fanget i fire dager i et syrisk fengsel. Han forteller om utbredt tortur. Foto: REUTERS/Ali Jarekji/Files'
FORTELLER OM TORTUR: Reuters-journalisten Suleiman al-Khalidi satt fanget i fire dager i et syrisk fengsel. Han forteller om utbredt tortur. Foto: REUTERS/Ali Jarekji/Files'Vis mer

«Skrikene var mer dyriske enn menneskelige»

Reuters-journalist forteller om torturscenene som hjemsøker ham etter fengselsoppholdet i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folkeopprøret i Syria er blitt slått ned med jernhånd av landets myndigheter, og historier om massegraver har lekket ut fra det sterkt kontrollerte regimet.

Menneskerettsgrupper har også fryktet at det foregår utstrakt tortur av dem som arresteres, og det kan Reuters-journalist Suleiman al-Khalidi bekrefte. Han satt fengslet i fire dager før han ble kastet ut av landet.

Den gripende og sterke historien om scenene han var vitne til er publisert av det anerkjente nyhetsbyrået i dag.

«Den unge mannen dinglet opp ned. Hvitt, skummende spytt rant ned fra munnen hans. Skrikene hans var mer dyriske enn menneskelige».

Slik åpner den jordanske journalisten sin beretning om forholdene i syriske fengsler.

- En makaber parallelverden «Det var ett av mange flyktige bilder av menneskelig nedverdigelse jeg var vitne til under mine fire dager som ufrivillig gjest hos den syriske etterretningstjenesten».

Al-Khalidi ble arrestert etter å ha rapportert om protestene i Deraa. Han ble fraktet til et fengsel etterretningstjenesten benytter seg av, og som er svært fryktet.

«Jeg var fortsatt i hjertet av yrende Damaskus, men hadde blitt transportert til en makaber parallelverden, i mørket, med slag og trusler».

Da journalisten ble avhørt, rullet vaktene samtidig bildekk over armene hans.

- Hysteriske skrik «Fra utsida av rommet hørte jeg lenkene skrangle og hysteriske skrik som den dag i dag gir ekko i hjernen min», fortsetter al-Khalidi.

Journalisten skriver at han «følte at mine verter ville gi meg - en utenlandsk journalist - en demonstrasjon i metodene de bruker på syrere».

«Avhøret varte i åtte timer fram til midnatt min første dag i fangenskap. For det meste hadde jeg bånd for øynene, men det ble fjernet i noen minutter. Det gjorde at jeg - til tross for ordre om å holde blikket i gulvet så jeg ikke kunne se de som avhørte meg - fikk se en mann med hette som skrek ut i smerte foran meg. Da de ba ham ta ned buksene kunne jeg se hans hovne kjønnsorganer, bundet stramt sammen med en plastsnor».

«Til min skrekk tok en maskert mann ned et par ledninger fra strømuttaket og ga ham elektriske støt i hodet.»

Al-Khalidi skriver at hele avhørsprosessen, med de mange bestialske metodene, virket som en regissert øvelse.

- Du skal glemme hvem du er «Vi skal få deg til å glemme hvem du er, truet en av dem med mens jeg ble slått for sjette gang. Jeg kunne ikke se hva som traff meg. Det føltes som knyttnever. To ganger ble jeg pisket på skuldrene.»

De fire dagene i fangenskap tilbrakte han i en celle uten vindu, mens kakerlakker løp rundt ham. Han forberedte seg på flere måneder i fangenskap, men ble sluppet fri etter at den jordanske kongefamilien engasjerte seg for ham.

«Nesten to måneder seinere har tiden hjulpet meg med å ta inn inntrykkene av disse fire dagene så mye at jeg kan skrive de ned. Men jeg hjemsøkes av prisen mennesker betaler for det arabiske opprøret, folk som søker friheten som i store deler av verden tas for gitt», avslutter han.

Hele historien om livet i fangenskap kan du lese her.