Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skriker etter IT-kunnskap

- I den nye virkeligheten er vi nødt til å handle annerledes enn vi har gjort før. Rammevilkårene for bedriftene må endres, hevder en av landets yngste bedriftsledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bente Sollid er 31 år og administrerende direktør i et av landets ledende internettfirmaer.

- Politikerne ser ut til å glemme at vi etter hvert har utviklet en moderne teknologisk verden, sier hun.

- Den nye teknologien åpner for helt nye muligheter for handel og kommunikasjon. Det skal mye til å holde tritt med denne utviklingen. I overgangen til en mer teknologisert og digital virkelighet står Norge og norske politikere overfor helt nye utfordringer.

Bente Sollid startet firmaet Digital Hverdag i 1994 og fusjonerte for kort tid siden med New Media Science. I dag er hun sjef for 85 ansatte i Norge. Som 19-åring var hun redaktør for lokalavisa si og har studert statsvitenskap, markedsføring, økonomi og administrasjon. Hennes ansatte representerer framtidas arbeidstakere.

Forsvinner

- For 20 år siden sto verdiene og «produksjonsredskapene» igjen i bedriften når arbeidstakerne forlot arbeidsplassen. I dag forsvinner verdiene ut av huset når de ansatte går hjem. De representerer kunnskapen og verdiene, og sitter med makten i kraft av den kunnskapen de har til enhver tid. Det er en virkelighet vi må forholde oss til, og det krever helt andre rammebetingelser, sier Sollid.

Bedriftslederen beskriver en virkelighet hvor bedriftene må kjempe for å beholde arbeidstakerne som sitter med makt over sin egen arbeidssituasjon. Hennes beskrivelse av dagens arbeidsmarked gir assosiasjoner til Karl Marx og hans analyser og spådommer.

- Det er viktig å gjøre det lettere for de ansatte å eie sin egen arbeidsplass. Det kan gjøres ved at opsjonsordningene blir forenklet. I dag er de for kompliserte til at ansatte ser verdien i å kjøpe seg inn i bedriften de jobber i, framfor å kjempe for årlige lønnsøkninger. Det er for meg en av mulighetene jeg har til å beholde mine ansatte, som stort sett er meget ettertraktede, sier hun.

Etterspurt

Årsaken til at Bente Sollid har vanskeligheter med å holde på de ansatte, er at de har en svært etterspurt kompetanse.

- Slik det er i dag skriker markedet etter folk innen vårt felt, og det utdannes altfor få til yrker innen moderne teknologi. Etter hvert blir det nødvendig med IT-kompetanse i alle yrker. Den arbeidskraften vi har tilgang på, står i liten grad i samsvar med de oppdragene vi får, sier hun.

- Særlig for bedrifter i Distrikts-Norge er det mangel på denne type arbeidskraft. Det holder ikke å si at det skal skapes hundre nye studieplasser neste år. Til nå er det næringslivet selv som i stor grad står for utdannelsen innen slike yrker. Hvis ikke statsministeren ser disse utfordringene og snakker om dette i talen sin, blir jeg skuffet, sier Bente Sollid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling