Skriker ikke alene

85 Picasso-malerier og 73 av Chagall er også stjålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Art Loss Register ble etablert i London i 1991, for å spore opp stjålne kunstverk over hele verden. De samarbeider med politi, tollmyndigheter, kunsthandlere og forsikringsselskaper, og har oversikt over 150 000 kunstverk som fortsatt er savnet etter tyverier og ran.

45 prosent er malerier, og i oversikten over stjålne bilder inngår 85 malerier av Picasso og 73 malerier av Chagall. I går ble to Munchbilder lagt til i oversikten.

- Dette er nok ikke et bestillingstyveri der maleriene blir solgt til en eksentrisk kunstelsker. Det har vi aldri opplevd. Dette handler nok om kriminelle som vil ha penger, sier direktør for avdelingen for historiske krav, Sarah Jackson, ved Art Loss Register.

Dusør?

Registeret får melding om mange tusen tyverier hvert år, og sjekker forskjellige kunstauksjoner for å jakte på stjålne verker. I tillegg er den enorme databasen deres søkbar, slik at kunstkjøpere kan forsikre seg om at verket de vil kjøpe ikke er tyvegods. Så langthar de funnet igjen over tusen kunstverk.

Jackson var i kontakt med politiet i Oslo i går, og ble informert om funnet av ransbilen og de ødelagte bilderammene.

- Jeg tror det kommer et krav om løsepenger. Men vi har også sett at kunstverk blir brukt som betaling for blant annet narkotika mellom to kriminelle grupper, sier hun til Dagbladet.no.

I dag skal Munch-museet avgjøre om de skal utlove dusør. Jackson sier museet må være svært forsiktige hvis de bestemmer seg for å utbetale penger for tips om maleriene.

- Det finnes mange kriminelle som kan bli fristet til å kopiere ranet, så dusøren må ikke oppfordre til liknende kriminelle handlinger. Museet må være sikre på at pengene ikke går til noen som er innblandet i ranet.

Interpol har anslått at kunsttyverier er den fjerde største kriminelle aktiviteten, etter narkotikaforbrytelser, hvitvasking av penger og ulovlig våpenhandel.

Noen av historiens største kunstkupp:

1911: «Mona Lisa» av Leonardo da Vinci (1452-1519)

Verdens kanskje mest kjente maleri ble stjålet fra Louvre-museet i Paris. Italieneren Vincenzo Perugia var ansatt ved museet, og stakk mesterverket under arbeidsfrakken sin mens han var alene i rommet. Deretter spaserte han ut dørene til det anerkjente museet.

Perugia stjal maleriet fordi han angivelig ville bringe det tilbake til da Vincis hjemland Italia. Han ble imidlertid tatt etter å ha forsøkt å selge «Mona Lisa» til en kunstforhandler i Firenze. Maleriet ble deretter vist fram over store deler av Italia, før det ble returnert til Frankrike i 1913. I mellomtida hadde tusener av mennesker valfartet til Louvre for å se hvor det hadde hengt.

1961: «Hertugen av Wellington» av Francisco José de Goya y Lucientes (1746-1828)

Ett av tre Goya-portretter av den britiske hertugen av Wellington, som hjalp til å kaste Napoleons menn ut av Spania.

Maleriet ble stjålet fra Nasjonalgalleriet i London. Arbeidsledige Kempton Bunton innrømmet seinere å ha tatt maleriet under armen, og spasert ut av galleriet. Bunton hevdet han stjal kunstverket i protest mot at pensjonister måtte betale tv-lisens. Han sendte krav om 5000 pund i løsepenger til galleriets bobestyrer, men fikk aldri penger. Bunton leverte seinere bildet tilbake, og sonet tre måneder i fengsel.

Mars 1990: Malerier stjålet fra Isabella Stewart Gardner-museet i USA.

Det største kunsttyveriet i amerikansk historie. Blant de stjålne kunstverkene var bilder av Rembrandt, Johannes Vermeer og Édouard Manet, og verdien er til sammen anslått til over to milliarder kroner.

Maleriene ble stjålet av to menn kledd ut som politimenn. Ranerne kom seg inn i museet en tidlig morgen, og satte håndjern på sikkerhetsvaktene. Bildene er aldri kommet til rette, og det er utlovet en dusør på over 33 millioner norske kroner for opplysninger som kan bringe kunstskattene tilbake.

September 1990: «Sir William Pitt» av Thomas Gainsborough (1727-1788)

Portrettmaleriet av William Pitt d.y. - som er verdsatt til over 60 millioner norske kroner - ble stjålet fra Lincoln's Inn i London. To ranere slo sikkerhetsvakten bevisstløs, og tok med seg maleriet. De fikk også med seg noen andre Gainsborough-malerier.

April 1991: 20 bilder av Vincent van Gogh ble tatt fra van Gogh-museet i Amsterdam. Maleriene ble funnet i en bil noen timer senere. Tre av bildene var ødelagt.

Februar 1994: «Skrik» av Edvard Munch (1863-1944)

En av originalene av Norges mest kjente kunstverk ble stjålet fra Nasjonalgalleriet i Oslo, samtidig som Lillehammer-OL ble åpnet. Tjuvene kom inn i galleriet ved å klatre inn et åpent vindu, og kunstkuppet ble betegnet som en sikkerhetsskandale. Tjuvene la igjen et postkort etter seg med påskriften «Takk for dårlig sikring». Oslo-politiet samarbeidet med spesialseksjonen for kunsttyveri i New Scotland Yard i Storbritannia, og bildet kom seinere til rette.

Fire personer ble siktet etter at en av verdens ledende etterforskere av kunsttyverier kom til Oslo og utga seg for å være kunsthandler. Pål Enger ble seinere dømt for heleri i forbindelse med «Skrik»-tyveriet.

Mai 1998: To malerier av Vincent van Gogh og et av Paul Cezanne (1839-1906) forsvant fra Museum i Roma. To måneder seinere kom bildene til rette igjen.

Desember 2000: Rembrandt- og Renoir-malerier

Tre maskerte og bevæpnede ranere slo til mot Sveriges nasjonalmuseum i Stockholm i åpningstida. Politiet sperret av området rundt museet, men tjuvene kom seg unna i en ventende fluktbåt. De fikk med seg kunstverkene «Selvportrett» av Rembrandt (1606-1669), og «Ung pariserinne» og «Conversation» av Pierre-Auguste Renoir (1841-1919).

Malerienes verdi ble anslått til nærmere 40 millioner norske kroner. Ranerne forlangte løsepenger, men kravet ble avslått.

Fire måneder seinere ble et av Renoir-bildene funnet under en narkorazzia. De to andre maleriene er fremdeles borte.

Til sammen åtte mennesker ble idømt fengselsstraff i etterkant av kunstkuppet. To hovedtiltalte ble i desember 2001 dømt til henholdsvis seks og et halvt og seks års fengsel.

Desember 2002: «Utsikt til havet ved Scheveningen» og et annet maleri av Vincent Van Gogh ble stjålet fra van Gogh-museet i Amsterdam, som har verdens største van Gogh-samling. Bildene har ikke kommet til rette.

2003: Malerier av Van Gogh, Picasso og Gauguin

Tre bilder av Vincent van Gogh (1853-1890), Pablo Picasso (1881-1973) og Paul Gauguin (1848-1903) - til sammen verdt 50 millioner kroner - ble stjålet fra Whitworth Gallery i Manchester. Maleriene ble funnet bak et offentlig toalett dagen etter, og ingen er tatt for tyveriet.

August 2003: Leonardo de Vincis «Madonna with the Yarnwinder»

Bildet verdt nærmere 400 millioner kroner ble stjålet fra Drumlanring Castle i Skottland. Tjuvene utga seg for å være turister, før de overmannet en kvinnelig sikkerhetsvakt og stakk med bildet, som tilhørte hertugen av Buccleuchs. Etterpå forsvant de fra stedet i en hvit Golf.

Ingen er tatt for tyveriet, og bildet er ikke kommet til rette.

(Kilder: AP, BBC, NTB, Wikipedia, Caplex)

Munch-tyverier

1960-tallet : Om lag 100 grafiske bilder forsvant fra Munch-museet på 1960-tallet. En utro tjener hadde tilgang til grafikksamlingen.

1973: En rekke bilder forsvant fra private boliger, hoteller og Oslo kommunes kunstsamlinger.

1988: «Vampyr» ble stjålet fra Munch-museet 23. februar 1988. Pål Enger ble dømt til fire års fengsel for tyveriet.

1990: «Madonna» til en verdi av 1,6 millioner kroner ble stjålet fra Kunsthuset i Oslo i mars. Bildet kom til rette i juni.

(Dagbladet)

STJÅLET: «Cabanon de Jourdan» av Paul Cezanne ble stjålet sammen med «The Gardener». Åtte mennesker ble seinere tatt for tyveriet, og maleriene kom til rette.
STJÅLET: «Portrait of a Rabbi» av Rembrandt ble stjålet fra San Francisco's M.H. de Young Memorial Museum i 1978. Bildene ble seinere levert tibake anonymt.
STJÅLET: «Tete de Femme» av Pablo Picasso ble stjålet fra kunstgalleriet Lefevre i London i mars 1997.
STJÅLET: Fra venstre, «Selvportrett» av Rembrandt, og «Ung pariserinne» og «Conversation» av Renoir ble stjålet i Sverige i desember 2000.
STJÅLET: «Study for `Over Vitebsk» av Chagall ble stjålet i New York i juni 2001. En gruppe som påtar seg ansvaret for tyveriet, sier maleriet vil bli returnert når det blir fred mellom israelerne og palestinerne.
STJÅLET: «The Swing» av Goya var ett av 14 bilder som ble stjålet i Madrid i august 2001.
STJÅLET: «The Gardener» av Vincent van Gogh ble stjålet fra Nasjonalgalleriet i Roma i mai 1998.
STJÅLET: «Madonna with The Yarnwinder» av Leonardo da Vinci ble stjålet i august 2003 fra Drumlanrig Castle i Skottland.