Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrinlagt for alltid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Planene om å bygge to gasskraftverk på Vestlandet er lagt på is i to år. Rammevilkårene er for strenge til at driften kan bli lønnsom. Dette gjelder de utslippskrav som er stilt av Statens forurensningstilsyn (SFT) og Kyoto-avtalens betingelser for kvotehandel med drivhusgasser. Norsk Hydros planer om å bygge et nærmest utslippsfritt gasskraftverk er også skutt ut i det blå. Men Hydro skal arbeide videre for å utvikle den moderne teknologien et slikt kraftverk er basert på.
  • I praksis vil dette bety at de omstridte gasskraftverkene på Kårstø og Kollsnes er skrinlagt for godt. Det er en stor seier for miljøbevegelsen og andre som har kjempet mot kraftverk med enorme utslipp av klimagasser. Når det kan være en mulighet for at vi om noen få år kan bygge gasskraftverk med en teknologi som praktisk talt er forurensningsfri, ville det vært ganske meningsløst å realisere planene til Naturkraft. Det bør også få følger for tilsvarende anlegg i Trøndelag.
  • Likevel ser ikke tilhengerne av gasskraftverk ut til å ha gitt opp. Nå tar flere representanter for Fremskrittspartiet, Høyre og Arbeiderpartiet til orde for at Naturkraft får en midlertidig utslippstillatelse fra SFT, og at det skal gis unntak fra Kyoto-avtalen. Hvis ikke regjeringen gir en slik tillatelse, antydes det at Stortinget må gripe inn. Der har som kjent gasskrafttilhengerne flertall.
  • Det er oppsiktsvekkende at slike tanker kastes inn som et siste håp i debatten om gasskraft. Politikerne skal overprøve en internasjonal avtale og sette til side vedtak i et forvaltningsorgan for å få viljen sin. Vi håper i det lengste at dette bare er en siste krampetrekning fra de ivrigste medlemmene av Stortingets energikomité, og går ut fra at de blir stoppet av ledelsen i sine partier. Nå bør alle slå seg til ro med de avtalene og vilkårene som foreligger, og som også Naturkraft har tatt konsekvensen av.