Skripal kan ha fått livsvarige skader av nervegift

Eksspion Sergej Skripal og hans datter Julia er fortsatt kritisk skadd etter nervegiftangrepet. De kan ha fått livsvarige skader, opplyser britisk dommer.

FORGIFTET: Det skal ha blitt funnet nervegift på restauranten Sergei og Julia Skripal spiste på bare et par timer før de ble funnet livløse i en park i Salisbury. Dette bildet er ikke tatt under restaurantbesøket søndag. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
FORGIFTET: Det skal ha blitt funnet nervegift på restauranten Sergei og Julia Skripal spiste på bare et par timer før de ble funnet livløse i en park i Salisbury. Dette bildet er ikke tatt under restaurantbesøket søndag. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dommer David Williams behandlet torsdag en anmodning fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) om å få tilgang på blodprøver fra Skripal. Williams ga OPCW medhold og slo fast at britiske leger kan «ta blodprøver og fremlegge dem for OPCW, og å legge fram kopier av medisinske journaler for OPCW».

OPCW ønsker på eget grunnlag å vurdere britiske myndigheters påstand om at de to ble forgiftet av nervegiften Novitsjok.

Kritisk men stabil

Den tidligere dobbeltspionen Sergej Skripal og hans datter Julia er fortsatt innlagt på sykehus med kritiske skader. Tilstanden betegnes som stabil. I kjennelsen heter det at deres mentale kapasitet kan ha blitt påført skader med ukjent omfang, og at det kan hende de aldri blir friske.

Eksperter ved det statlige forskningsanlegget Porton Down har analysert blodprøver av dem, og funnene indikerer at de ble eksponert for Novitsjok eller en lignende nervegift, melder Sky News.

- Surrealistisk

Sergej Skripal og datteren ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury 4. mars. En politimann som var del av et team som ble sendt til stedet etter funnet av de to, ble også syk. Han er nå utskrevet, opplyste det britiske helsevesenet torsdag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer