INGEN KONTORROTTE: Cornelia Ruland, professor ved oslo universitetsykehus har tatt steget og blitt en kontorhamster i stedet. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
INGEN KONTORROTTE: Cornelia Ruland, professor ved oslo universitetsykehus har tatt steget og blitt en kontorhamster i stedet. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

Skrittet er lite fra kontorrotte til -hamster

Kontorarbeid er ikke lenger en unnskyldning for å sitte i ro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I USA har salget av kontortredemøllene foregått i et par år allerede. Tredemøllen uten frontparti plasseres foran kontorpulten i stedet for en stol.

Forskningssjef ved Senter for pasientmedvirkning ved Oslo Universitetssykehus Cornelia Ruland orket ikke å vente på at kontortredemøllen skulle komme til Norge.

Mer opplagt For halvannet år siden demonterte hun derfor en alminnelig tredemølle slik at hun fikk plass til den under sitt hev/senk-bord. Ved den andre enden av bordet har hun en stol. På den måten kan hun veksle mellom å gå og å sitte.

- Etter en lang arbeidsdag er man ikke alltid opplagt til å gå på trening. Selv om det ikke erstatter en skikkelig treningsøkt er dette en veldig fin måte å jobbe og samtidig ta vare på egen helse på, sier Ruland som merker at hun har fått bedre utholdenhet og blir mindre trøtt enn før.

Merker ikke at hun går Ruland pleier å gå i 2,2 kilometer i timen, to-tre timer hver dag.

- Jeg merker ikke engang at jeg går. Skriving er ikke noe problem, verken på data eller for hånd, sier hun mens hun demonstrerer hvordan hun får lagt hele underarmen inn på bordet som støtte. Ruland tenker bedre, er mer effektiv og konsentrerer seg lettere når hun går.

Lei av harde stoler Nå får også norske kontorarbeidere mulighet til å gå seg gjennom arbeidsdagen. Ideen kom da Anders Aasen Berget (27) satt på høgskolebenken i Sør-Trøndelag i 2005. Fysioterapistudenten var lei av å sitte på harde stoler, og begynte å føle smerte i rygg og nakke.

- Jeg gjorde litt research på Internett og fant den amerikanske legen James Levine, som hadde funnet ut at man er like effektiv når man går som når man sitter. Jeg skjønte at dette var mer enn bare en vill idé, forteller Aasen Berget, fysioterapeut og daglig leder i Kontormølla.

- Jeg har opplevd det gunstig å gå etter lunsj, da jeg ofte fort blir trøtt av å sitte foran PC-en. Det gjorde at jeg eliminerte "lunsj-knekken" som foredragsholdere kaller det, forteller Aasen Berget.

Gå i stedet for å sitte Forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund Eilin Ekeland sier at tredemøllen kan ha en del for seg for å få mer aktivitet, men vil ikke kunne dekke hele behovet for fysisk aktivitet og variasjon.

- Den vil gi aktivitet og bevegelse i beina, som også vil være gunstig for rygg og skuldre. En tredemølle vil likevel ikke kunne gi den samme variasjonen som for eksempel å gå i skogen. Dessuten vil intensiteten neppe være slik at man får noe særlig effekt på kondisjonen, og dermed redusere risikoen for hjerteproblemer eller andre livsstilsrelaterte sykdommer, sier Ekeland.

Viktig med variasjon Stillesitting kan gi ensidige og ugunstige belastninger og gi smerter i ledd og muskler. Man kan også få ufarlig hevelse i beina.

- Behovet for aktivitet kan løses ved trening i arbeidstiden, men variasjon av arbeidsstillingen vil også være viktig - sitte og stå, gå for å hente papirer og lignende, sier Ekeland.

Helsedirektoratet la 5. desember i fjor ut en artikkel på sine hjemmesider som viser at kun hver femte voksne oppfyller anbefalingene om gjennomsnittlig 30 minutters daglig moderat fysisk aktivitet.

Økt dårlig samvittighet Humoristen Per Inge Torkelsen, som blant annet er kjent for utsagnet "gi ungdommen en flaske brennevin før idretten tar dem", er generelt i mot treningshysteri. Han mener det blir absurd at en slik maskin skal stå og kikke på en på kontoret.

- Jeg skjønner ikke hvorfor alt skal foregå innendørs. Nå skal man både sykle og ro inne, når det er flott natur rett utenfor veggen. Det er ikke tvil om at vi sitter for mye i ro, men kan ikke heller bedriftene oppfordre til at man sykler eller går til jobb? spør Torkelsen.

Han tror tredemøller på kontoret vil gi økt dårlig samvittighet, og at folk vil trene motvillig fordi de føler et press fra kollegene. Selv ville han ikke brukt en slik maskin.

- Jeg ville følt at alle så på meg. Det ville vært kunstig og unaturlig. Da hadde jeg heller gått en tur rundt kvartalet.

All aktivitet er bra Helsedirektoratet ser på all aktivitet som gunstig, både i arbeidslivet og på fritiden.

- Vi er i utgangspunktet positive til å være i bevegelse fremfor å sitte stille, da aktivitet blant annet forebygger faren for diabetes 2, hjerte- og karsykdommer og visse former for kreft, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Variasjon av arbeidshverdagen er gunstig for å forebygge muskel- og skjelettplager. Hun er imidlertid usikker på hvilke andre helseeffekter, utover forbrenning av kalorier, kontortredemøllen vil gi.

Øien mener kostnaden knyttet til å kjøpe inn tredemøller i en bedrift heller kan brukes på å fremme annen fysisk aktivitet på arbeidsplassen.

Frykter mer stress på jobb Arbeidstilsynet tror det blir mer belastende og stressende, enn helsefremmende å gå mens man gjør andre oppgaver på kontoret. I verste fall kan tiltaket føre til skader.

- Det er veldig bra at det settes fokus på bevegelse på jobben, men dette blir litt drøyt, sier etatkoordinator for ergonominettverket i arbeidstilsynet Monica Brox.

TAR PAUSER: Cornelia Ruland går ikke hele dagen, derfor er det greit å ha plass til en stol, og ha dataskjermene på en svingarm. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
TAR PAUSER: Cornelia Ruland går ikke hele dagen, derfor er det greit å ha plass til en stol, og ha dataskjermene på en svingarm. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer

- Jeg ser for meg arbeidere som tråkker over og smeller haka i bordplaten.

Brox vil samtidig understreke at en slik kontortredemølle kanskje vil passe på enkelte arbeidsplasser, for eksempel steder hvor man hovedsaklig prater i telefonen, og ikke har finmotoriske eller konsentrasjonskrevende oppgaver. Hun er også positiv til tredemøller på møterom da det er lettere å gå mens man snakker rundt et bord.

Helsefremmende er mer enn trening - Hvorfor ikke heller ta et gående møte utendørs, så får man dagslys og frisk luft samtidig? spør Brox.

Hun mener det er viktig at man snakker med sine ansatte før man innfører noe slikt på jobb, og hører hva de ønsker.

- En helsefremmende arbeidsplass handler om mye mer enn fysisk aktivitet, blant annet er meningsfulle oppgaver, muligheten til medvirkning og følelsen av å mestre jobben helt sentralt. sier Brox.

- Variasjon i arbeidet er uansett viktig. Man må være bevisst på bruken og ikke gå på tredemøllen hele tiden, sier Brox.

ABSURD: Humorist Per Inge Torkelsen mener det er absurd at en tredemølle skal stå og kikke på en på jobb. Foto: Stian Haraldsen/Dagbladet
ABSURD: Humorist Per Inge Torkelsen mener det er absurd at en tredemølle skal stå og kikke på en på jobb. Foto: Stian Haraldsen/Dagbladet Vis mer