Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skriv at jeg er skikkelig forbanna på NSB

Anne Moe (28) skulle ta toget til Gjøvik for påskeferie. Hun ble forsinket, men nå er togene i gang igjen.

FULL STOPP:  Full stans på Oslo S etter feil på kommunikasjonssystemet. Nå står alle tog. Anne Moe (28) var på vei til Gjøvik på påskeferie da alle togene stanset. Med rekvisisjon i hånda leter hun etter en taxi som kan kjøre henne til Gjøvik. Foto: Håkon Eikesdal
/ Dagbladet
FULL STOPP: Full stans på Oslo S etter feil på kommunikasjonssystemet. Nå står alle tog. Anne Moe (28) var på vei til Gjøvik på påskeferie da alle togene stanset. Med rekvisisjon i hånda leter hun etter en taxi som kan kjøre henne til Gjøvik. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er ikke første gang at NSB svikter Anne Moe (28). 19:07 skulle hun sette seg på toget til Gjøvik. Men etter at all tog ble stoppet inntil videre på grunn av en kommunikasjonsfeil hos Jernbaneverket, ble det køståing i stedet.

- Jeg skal jo på påskeferie til familie og venner som alle andre, sier hun med ski og kofferten pakket klar til avreise.

- Skriv at jeg er skikkelig forbanna på NSB, legger hun til og ser alvorlig på Dagbladet.

Måtte stoppeLike etter klokken 1830 ble alle tog i Norge stanset. Det melder NSB selv i en pressemelding. Årsaken er en feil på radiosambandet mellom togene og togledersentralene.

Feilen ble utbedret klokken 21.15. Og et kvarter seinere var togene igang igjen.

- Passasjerene må vente seg store forsinkelser og uregelmessigheter i togtidene. Vi beklager på det sterkeste. Jeg har aldri opplevd at alle togene i hele Norge har stanset opp, sier Kjell Bakken, pressevakt i Jernbaneverket, til Dagbladet.

Nå vil Jernbarnevernet gå igjennom hva som kan ha skjedd.

- Vi vil gjøre en nøye gjennomgang. En slik togstans er ikke akseptabel, sier Bakken.

Uten kommunikasjonssystemet som lå nede tidligere i kveld, er det farlig å kjøre tog, og ikke lov å kjøre tog, opplyser informasjonssjef Preben Colstrup til Dagbladet.

- Dette rammer alle som kjører med tog. Det kan være alt fra 10 000 til 100 000, sier Colstrup.

Feilen lokalisertGSM-R-systemet ble tatt i bruk for fem år siden etter en gradvis utbygging. Systemet kom på plass etter Åsta-ulykken, og togene kan ikke kjøre uten at dette fungerer.

Rundt klokken 20 ble feilen lokalisert til en strømforsyning i serveren til operasjonssentralen i Trondheim.
UInder stansen prøvde NSB å sette inn alternativ transport, men kunne ikke garantere når samtlige tog i Norge kan erstattes med buss og drosje. — Det vil ta tid å få transporten på plass. Kunder som kan benytte annen offentlig kommunikasjon, bes gjøre dette, skriver NSB på sine nettsider.

Enkelte tog som kjørte på linjer med lite trafikk, fikk kjøre videre til endestasjonen før feilen var utbedret. Blant dem var Bergnsbanen. Togene i Oslo-området måtte imidlertid vente helt til klokken 21.30 før de var i gang igjen.

Ikke første gang
Allerede på vei fra Skøyen til Oslo fikk Anne Moe en forsmak på togkaoset som ventet på Jernbanetorget.

- Det var problemer på strekningen fra Skøyen til Oslo. Jeg ble nødt til å ta taxi. Da jeg kom hit var det full stopp, sier hun.

Nå må hun ta taxi til Gjøvik. For NSBs regning. Men det er ikke første gang. For det er ikke lenge siden Anne Moe selv la ut hele 3000 kroner for taxitur til Gjøvik. Pengene fikk hun igjen av NSB.

- Tenk hva du kunne gjort av vedlikehold og utbedringer med de pengene NSB nå bruker på rekvisisjoner og erstatning for tapte reiser. Jeg stiller meg jo noen spørsmål om ikke pengene kunne vært brukt på noe annet, sier hun.

Svarer for NSB
Litt lenger borte på Oslo S, ikke langt unna tidtavla, står en gruppe mennesker rundt Per-Christian Hanslien. Han skulle egentlig vært på toget til Årnes og jobbet.

- Jeg vet ingen verdens ting, jeg står selv og venter på et tog, hører Dagbladet konduktøren si til flere sinte reisende.

- Jeg er på jobb, retter han Dagbladet i det ringen av fortvilte mennesker ikke lenger er så stor.

- Det er jo kjempeuheldig at dette skjer nå. Men vær så snill og skriv positivt om NSB, da.

- Hvordan er det å stå å svare på spørsmål fra reisende nå etter en vinter med togkaos?

- Det er litt... Det er helt greit. Man gjør alt man kan gjøre, sier Hanslien.

TOGENE STOPPET:  Alle tog ble stoppet i går etter en feil på kommunikasjonssystemet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
TOGENE STOPPET: Alle tog ble stoppet i går etter en feil på kommunikasjonssystemet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!