Skriv om fred

Hva er fred, hvordan skapes den og hva betyr Nobels fredspris for internasjonalt fredsarbeid? Dagbladet inviterer skoleklasser til å gi svarene på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver søndag framover bringer Dagbladet artikler om ulike grupper vinnere av Nobels fredspris: i dag om de humanitære hjelpeorganisasjonene generelt og årets vinner, Leger Uten Grenser, spesielt.

Her på Dagbladets nettsider er det bakgrunnsartikler og pekere til andre nettsteder der det finnes informasjon om fredsarbeid og de ulike organisasjonene og personene som arbeider med fred.

Hva gjør du?

Skoleklassene kan selv velge innfallsvinkel og form på arbeidet. Vinnerne av Nobels fredspris har arbeidet innenfor nedrustning, menneskerettigheter, mat- og sultproblematikk, hjelpearbeid blant barn, og fredsarbeid knyttet til konfliktområder som Nord-Irland, Midtøsten og Øst-Timor.

Skriv i avisa

Her er noen spørsmål som kan få skrivearbeidet på gli:

  • Hva kan en utmerkelse som Nobels fredspris bety for fredsarbeid?
  • Har Norge spilt en rolle i forskjellige krigssituasjoner? Hva har vi gjort, og hva kan egentlig et lite land utrette for å oppnå fred?
  • Hva kjennetegner de ulike konfliktområdene rundt om på kloden? Hvilke likhetstrekk går igjen?
  • Hvordan har man arbeidet for å finne fredsløsninger i de forskjellige konfliktene? Hva har en organisasjon som FN eller hjelpegrupper som Redd Barna faktisk utrettet for å oppnå fred?
  • Hvordan arbeider de forskjellige gruppene? Hva er forskjellen på arbeidet til en gruppe som Leger Uten Grenser og for eksempel Røde Kors?

På de øverste trinnene i grunnskolen er dette problemstillinger som glir naturlig inn i læreplanen innenfor historie, geografi og samfunnskunnskap.

Dagbladet oppfordrer dere til å ta opp disse emnene, og deretter kanskje fortelle oss hva dere gjør - og hvordan oppgavene er løst.

Vær journalist

Vi plukker ut en klasse som får presentere arbeidet på trykk over noen sider her i avisa. Dermed kan klassen også skaffe seg innblikk i hvordan en avis faktisk lages. Det er opp til dere å skrive artiklene, gjøre intervjuene, ta bildene eller lage tegningene - og sammen med noen av Dagbladets redigerere og journalister får dere produsere avissidene.

De som heller ønsker å få presentert arbeidet på Internett, kan selvfølgelig få det: Enten som en del av Dagbladets internettsider - eller via pekere fra www.dagbladet.no. Det er opprettet en diskusjonsgruppe på Dagbladets nettsider, der det går an å stille spørsmål, diskutere med andre elever og skoler, og det finnes også peker til et nettsted hvor du finner informasjon om hvordan en internettside faktisk lages.