- Skriv under, gutter!

TØNSBERG/LARVIK (Dagbladet): Kristin Halvorsen mener at KrF, Ap og SV er så enige om satsingen på flere og billigere barnehager at hun i går la fram en forpliktende kontrakt for de tre partiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men både Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik nekter å underskrive.

SV-leder Kristin Halvorsen mener fortsatt at det er hennes parti som over tid har vist størst vilje til å prioritere flere, bedre og billigere barnehager. Det siste hun gjorde var å legge fram for Stortinget en kopi av den svenske modellen: Ingen foreldre skal betale mer enn 1140 kroner i måneden for å ha en unge i barnehage.

Men Kristin mener at Ap og KrF har kommet så godt etter, at det burde være mulig å bli enige før 10. september - av hensyn til velgerne.

Fete løfter

- KrF har foreslått en makspris på 1500 kroner, og Ap snakker om en ønskelig snittpris på 1300 kroner. Siden vi står så nært hverandre, er jeg villig til å gi opp SVs mål til fordel for en avtale med de to andre. Jeg vil at at Kjell Magne og Jens skriver under denne forpliktende kontrakten om en makspris på 1500 kroner, sier Halvorsen.

Men Jens Stoltenberg er ikke begeistret for kontrakten han fikk fakset over i går.

- Det viktige er at vi alle tre er enige om å gi mer penger til barnehagene. Men jeg kan ikke underskrive en avtale om maksimalpris. Vi har valgt en annen måte å gjøre barnehagene billigere på, sier Stoltenberg.

Bondevik nekter

Heller ikke KrFs statsministerkandidat vil være med på SV-lederens barnehagekontrakt.

- Vi er enig i hovedmålene, men å lage erklæringer sammen andre partier på enkeltsaker, er unaturlig. Vi står for vår politikk.

Hvis vi skriver under på slike avtaler, kan det komme flere erklæringer med ulike partikonstellasjoner. Det kan vi ikke leve med, sier Bondevik.

Kristin Halvorsen var i går kveld skuffet over avslagene.

- Når det hagler med barnehageløfter, kunne vi nå ha gitt velgerne beskjed om at det blir resultater, sier hun.

NEKTER AVTALE: Til slutt ble det bare Kristin Halvorsens underskrift på kontrakten hun hadde håpet skulle forplikte Ap, KrF og SV til felles barnehagesatsingi neste stortingsperiode.