Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrivefeil ga atomfrykt

Sedan ble Sudan. Uten at noen i Sudan hadde hørt om det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Representantenes hus i den amerikanske kongressen leverte i forrige uke en rapport på de amerikanske atomprøvesprengningene i Sedan, Nevada, mellom 1962 og 1970. Til øredøvende reaksjoner i Sudan.

Den sudanske utenriksministeren hadde nemlig ikke hørt om amerikanske prøvesprengninger i Sudan verken i den angitte perioden eller noen annen periode.

Problemet var nemlig at kongressrapporten feilstavet Sedan, slik at det kunne virke som om prøvesprengningene fant sted på et helt annet kontinent. Rapporten skrev nemlig om Sudan.

Lettelse i Sudan

Og da ble det etter hvert også fart på dementimølla i det amerikanske byråkratiet. Den amerikanske ambassaden i Khartoum kom raskt på banen og forklarte at det rett og slett dreide seg om en skrivefeil i rapporten, og at USA aldri hadde utført atomprøvesprengninger i Sudan.

- Det er ingenting som tyder på at forklaringen vi har fått fra den amerikanske administrasjonen ikke stemmer, sier Sudans utenriksminister Mustafa Osman Ismail til BBC.

Likevel varsler han at han ikke lar saken ligge helt i fred.

- Våre egne undersøkelser, som vi allerede har satt i gang, fortsetter til vi kommer helt til bunns i dette.

IKKE I SUDAN: Atomkrateret ligger i Sedan, Nevada. Men kongressens rapport skrev dessverre Sudan.
SKREKKSCENARIET: Dette bildet er en prøvesprengning i Nevada i 1955. Atomsoppen som er i ferd med å forme seg på bildet skal ifølge amerikanske myndigheter ikke ha blitt forsøkt gjenskapt i Sudan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!