Rettsvesenet

Skrivefeil ga to uker i fengsel

Nå får den kriminelle mannen som er utvist fra Norge 20.000 kroner i erstatning, på grunn av en skrivefeil.

OPPREISNING: Den kriminelle utlendingen som er dømt for narkotikaforbrytelser, naskeri og tidligere livsvarig bortvist fra Norge, får nå 20.000 kroner i oppreisning for å ha sittet to uker for lenge i Oslo fengsel. Foto: NTB
OPPREISNING: Den kriminelle utlendingen som er dømt for narkotikaforbrytelser, naskeri og tidligere livsvarig bortvist fra Norge, får nå 20.000 kroner i oppreisning for å ha sittet to uker for lenge i Oslo fengsel. Foto: NTBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens sivilrettsforvaltning har gitt en 45 år gammel kriminell utvist utenlandsk statsborger 20.000 kroner i oppreisning, etter at han ble sittende to uker for lenge i fengsel i Norge.

45-åringen ble først utvist fra Norge i 2010. Han ble da uttransportert fra Norge.

Året etter - i 2011 - ble mannen igjen pågrepet av norsk politi. Han ble da siktet og seinere dømt for narkotikaforbrytelser, brudd på innreiseforbudet og naskeri.

I Oslo tingrett ble 45-åringen dømt til fengsel i fem måneder.

- Skrivefeil

Ved en tilfeldighet oppdaget mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, at 45-åringen ble sittende for lenge i fengsel i Norge.

- ULOVLIG I FENGSEL:  Advokat John Christian Elden sier det ikke er bra når noen blir satt ulovlig i fengsel.Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- ULOVLIG I FENGSEL:  Advokat John Christian Elden sier det ikke er bra når noen blir satt ulovlig i fengsel.Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke bra når skrivefeil medfører at noen blir satt ulovlig i fengsel, men det er fint vi har et system som sørger for erstatning når tabber begås, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

I vedtaket fra Statens sivilrettsforvaltning heter det:

«Etter nærmere undersøkelser fant man ut at det i dommens premisser var feilskrift ved at det var skrevet 5 måneder og 15 dagers fengsel».

Oppreisning

Statens sivilrettsforvaltning skriver i sin merknad:

«... bemerker til at kravstiller har sonet straffen fullt ut uten prøveløslatelse etter 2/3 av straffen. Kravstiller har således sonet 14 dager mer enn det han skulle».

Videre heter det i vedtaket:

«Statens sivilrettsforvaltning anser at kravstiller har vært utsatt for inngrep som tilsier at det er rimelig å tilkjenne oppreisning».

På grunn av skrivefeilen får mannen, som er livsvarig bortvist fra Kongeriket Norge, og som har brutt innreiseforbudet, tatt for narkotikaforbrytelser og naskeri, en oppreisning på 20.000 kroner for å ha sittende for lenge i et norsk fengsel.