Skrivepenger til stridslysten selinspektør

Tidligere selfangsinspektør Odd Lindberg får 150 000 kroner i stipend for å skrive bok.

FÅR 150 000 KRONER: 
Tidligere selfangstinspektør Odd F. Lindberg er tildelt et stipend på 150 000 kroner. De skal brukes på å skrive en ny bok. 
Foto: Sverre Chr. Jarild / SCANPIX .
FÅR 150 000 KRONER: Tidligere selfangstinspektør Odd F. Lindberg er tildelt et stipend på 150 000 kroner. De skal brukes på å skrive en ny bok. Foto: Sverre Chr. Jarild / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som i 1988 ble landskjent - og senere verdensberømt - for dokumentarfilmen han lagde og rapporten han skrev etter måneder om bord på selfangsskuta «Harmoni». Bildene viste at norske fangstfolk benyttet metoder som til forveksling lignet dyreplageri.

Avisa Tromsø ble til slutt frikjent av Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for å ha offentliggjort Lindbergs hemmeligstemplede rapport over det han hadde opplevd.

Odd Lindberg selv måtte imidlertid søke økonomisk ly i Sverige, etter en injuriesak der han ble dømt til å betale 19 fiskere 390 000 kroner i oppreisning.

Bekrefter
Lindberg bekrefter overfor Dagbladet at han den 3. februar mottok mail fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) om at han er tildelt et stipend på 150 000 kroner.

- Jeg har utgitt fagbøker før, og er derfor medlem av foreningen. Den deler ut slike stipender, forklarer en veldig glad mottaker på telefon fra hjembyen Fredrikstad.

Summen utgjør vanlig sats for seks måneders arbeid. Pengene stammer fra «Det faglitterære fond», som henter inn vederlagsmidlene fra bibliotek- og kopivederlagsordningen. Medlemmene av NFFO kan søke om tilskudd.

- Det er første gang jeg blir tildelt et slikt stipend, sier Odd Lindberg, som likevel ikke vil si et ord om hva boka skal handle om.

- Klok av skade, har jeg lært å tie om det meste, humrer han hemmelighetsfullt.

Kommer kanskje til høsten Dagbladet fikk i går ikke bekreftet fra NFFO-ledelsen at Lindberg er tildelt stipend. Det er imidlertid vanlig at så store beløp blir gitt til prosjekter med godt gjennomarbeidet konsept, og hvor det allerede foreligger kontrakt med et forlag.

- Det blir bok, og den kommer sannsynligvis ut allerede til høsten, sier Odd Lindberg. Han bebudet i et intervju med Aftenposten for fire år siden at han planla å skrive bok om alt familien hans har vært utsatt for siden han selv ble utropt til en av Norges mest upopulære menn.