Skriver bok med eliten

Kronprins Haakon skal sammen med flere mektige næringslivstopper presentere Norge i bokform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LYSAKER (Dagbladet): Dagen etter at kreftdiagnosen ble kjent for folket, deltok kronprinsregenten i et hemmelig redaksjonsmøte om boka med arbeidstittelen «Norge».

Ved 15-tida i går ankom kronprinsregenten hovedkontorene til forlaget Dinamo på Lagåsen på Lysaker i en svart Audi A8. Dette møtet sto ikke på kronprinsens offisielle program, selv om det skal ha vært planlagt i lengre tid. Etter en to timer lang samtale på Dinamos møterom kom kronprinsen ut, noen minutter etter den makttunge redaksjonsgruppa.

- Hvilke tanker har kronprinsen rundt det å debutere som forfatter?

- Det er vel ikke helt korrekt, men vi har blitt enige om at Dinamo skal kommentere prosjektet. Det er mest ryddig på den måten, sier kronprinsen til Dagbladet.

Flere spørsmål ønsket ikke den vikarierende regenten å svare på.

Styres av makteliten

Forlaget valgte i går å frigi informasjon om boka, som skal være et verk på mellom 500 og 600 sider, og tar for seg Norges historie det siste hundreåret. Kronprinsen går aktivt inn i bokas redaksjonskomité, som blir ledet av tidligere Statoil-sjef Harald Norvik og tidligere rektor ved Universitetet i Tromsø, Tove Bull.

Sentralt i styringsgruppa sitter også tidligere NRK-journalist Terje Svabø, som gjorde det første intervjuet med kronprins Haakon om hans kjærlighetsforhold til Mette-Marit.

Boka skal utgis på fem språk og selge Norge i utlandet. Boka blir inndelt i flere kapittel, som tar for seg ulike deler av samfunnslivet. Forlaget har gått aktivt ut og headhuntet bidragsytere som skriver om tema de har tilknytning til. Kronprinsen skal skrive bokas forord.

Den lange lista over bidragsytere inneholder bare kjente navn fra kultur, sport og næringsliv.

Nyttig erfaring

Forlaget forteller til Dagbladet at løperdronningen Grete Waitz skal skrive om norsk idrettshistorie, biskop Gunnar Stålsett skriver om norsk kirkeliv, TV2-sjef Kåre Valebrokk og Harald Norvik om norsk næringsliv og kulturredaktør i Dagbladet, Hege Duckert, skal skrive om norsk kulturliv.

Kronprinsen ble første gang spurt om å være med på prosjektet i vår. Dagbladet vet at dette ble diskutert internt på Slottet før kronprinsen sa endelig ja. Det første redaksjonsmøtet med kongelig deltakelse fant sted i høst. Kronprinsen skal ifølge kilder stille vederlagsfritt for forlaget. De andre bidragsyterne får en enkeltsum for sine bidrag. Blir boka en bestselger, vil de få bonus.

- Kronprinsen synes dette er et interessant prosjekt, og han har sagt ja til å skrive forordet, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til Dagbladet.

Det er sjelden at kongelige takker ja til å være med på slike prosjekt. Årsaken til at kronprinsen likevel var positiv, er at han ser på dette som en nyttig erfaring. Flere av bidragsyterne er også personer kronprinsen kjenner fra tidligere. Kongehuset har lang tradisjon når det gjelder å promotere norsk næringsliv i utlandet, blant annet under statsbesøk. Dette er også en av intensjonene med boka, og prosjektet viser at kronprinsregenten er villig til å tenke i nye baner i forhold til markedsføring av landet. Ingen kongelige skal tidligere ha deltatt på liknende bokprosjekter.

Alle sa ja

Ifølge forlaget sa alle bidragsyterne umiddelbart ja til å være med på det prestisjetunge prosjektet. Forlaget har store forhåpninger til boka.

- Vi mener det er et stort behov for en slik type publikasjon. Slik vi ser det, finnes det i dag ikke noe liknende på markedet. Dette er ei bok både for nordmenn som vil ha kunnskap om sin egen nasjon, og ei bok som skal selge Norge i utlandet, sier forlagssjef Knut Ulvestad i Dinamo forlag.

Han er selvsagt svært fornøyd med at kronprinsen har sluttet seg til prosjektet.

- Kronprinsen deltar aktivt i redaksjonen, og det er selvsagt spennende, sier Ulvestad.

- Boka skal være med på å skape et mest mulig helhetlig bilde av Norge, sier redaktør Harald Norvik.

Dinamo forlag bærer den økonomiske risikoen for prosjektet, og alle inntekter vil tilfalle forlaget. Boka kommer på markedet neste høst, i god tid før julesalget.

ALT FOR NORGE: Kronprins Haakon deltok i går på et redaksjonsmøte i Dinamo forlag. Kronprinsen har sagt ja til å være med på et større bokprosjekt sammen med en rekke maktpersoner.