- Skriver dikt som selvterapi

Ett av Inger Lise Hansen dikt omhandler spirende hestehover, andre tidlige vårtegn og blå skyfri himmel.

SKRIVER DIKT: Inger Lise Hansen skriver dikt om blomster og skyfri himmel. Til Universitas sier hun at diktskrivingen er en form for terapi. - De utrykker først og fremst følelser, dyptpløyende ting som handler om enten mine eller andres opplevelser. Jeg er helt klart mest produktiv når det er mest fortvilelse og skuffelse, sier hun. Foto: Elisabeth Sperre Alnes /Dagbladet
SKRIVER DIKT: Inger Lise Hansen skriver dikt om blomster og skyfri himmel. Til Universitas sier hun at diktskrivingen er en form for terapi. - De utrykker først og fremst følelser, dyptpløyende ting som handler om enten mine eller andres opplevelser. Jeg er helt klart mest produktiv når det er mest fortvilelse og skuffelse, sier hun. Foto: Elisabeth Sperre Alnes /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Jeg henter mest energi hos noen få nære og kjære. Politikken drar med seg en masse ting som må bearbeides, ellers hoper det seg jo bare opp. Da må jeg få være i ro, reflektere, sette ord på ting. Ja, da skriver jeg ofte dikt, sier Inger Lise Hansen til Universitas.

I et ferskt intervju med avisa deler den avtroppende KrF-nestlederen nettopp ett av diktene sine med leserne.

Det har fått navnet «Etter vinteren Spirer det lyse hodet Frimodig på nytt», og ligger nederst i denne saken.

Selvterapi I går tok Hansen et voldsomt oppgjør sin partileder Dagfinn Høybråten i et nesten halvtimes langt intervju med Trude Teige i TV 2. Hansen fortalte åpent og ærlig om elendig partikultur og et parti styrt av frykt.

Til Universitas sier hun at det å skrive dikt gjør henne godt.

- Altså, jeg vet ikke om de er noe bra en gang! Men diktene er selvterapi. De utrykker først og fremst følelser, dyptpløyende ting som handler om enten mine eller andres opplevelser. Jeg er helt klart mest produktiv når det er mest fortvilelse og skuffelse.

SNAKKET UT: I går tok Hansen et voldsomt oppgjør sin partileder Dagfinn Høybråten i et nesten halvtimes langt intervju med Trude Teige i TV 2. Hansen fortalte åpent og ærlig om elendig partikultur og et parti styrt av frykt.
SNAKKET UT: I går tok Hansen et voldsomt oppgjør sin partileder Dagfinn Høybråten i et nesten halvtimes langt intervju med Trude Teige i TV 2. Hansen fortalte åpent og ærlig om elendig partikultur og et parti styrt av frykt. Vis mer

- Det har kanskje blitt en del dikt det siste året, da?

- Ja. Mange klarer jo aldri å erkjenne hva de føler og så komme seg videre. Å gå videre, det er så utrolig viktig. Og det har vært min største frykt dette siste året: at jeg skal bli bitter. Bitter på folk, bitter på livet.

- Sjenert Til Universitas røper også Hansen at hun er sjenert, men sier at det har blitt bedre med åra.

- Jo, jo, det er sant. Der er jeg mannen min sin rake motsetning. Når vi er ute på tilstelninger der det er forventet at man skal mingle, og han skravler i alle retninger og kjenner alle, tenker jeg bare «Nei! Ikke gå fra meg!» Så når jeg finner noen som det er interessant å snakke med, tviholder jeg på dem. Men jeg er blitt bedre med årene, altså, sier hun.

- Kunne ikke gjort noe annerledes Hun sier også at hun ikke angrer på noe av det hun har sagt eller gjort.

- Mange har sagt til meg at jeg kommer til å angre på mye av det jeg har sagt og gjort det siste året. Men nei! Jeg kunne sikkert gjort noe annerledes, men jeg har også fått noen veldig sterke erfaringer med hvem jeg er og hvem jeg ønsker å være. Jeg kan ikke la meg stoppe av at noen lager fete overskrifter og tar sitater ut av sammenheng.

- Men du la jo hodet på hoggestabben. Kalkulerte du aldri sjansen for at det skulle gå på trynet, spør Universitas-journalisten.

- Hvis politikk ikke kan handle om å legge hodet på hoggestabben av og til, synes jeg man bør revurdere hele greia. Jeg har sett så mange politikere bli så formet av systemer, kultur og politiske ståsteder at de mister seg selv. Om jeg ikke kan gjøre dette og samtidig være fullt og helt meg selv, brekker jeg ryggraden min.

Inger Lise Hansens dikt: En spirende hestehov
Ett første tegn på vår
Lysende og gul

Strekker den seg mot
En blå skyfri himmel
Gir veikanten varme blikk
Visnende mister den sin kraft til å skinne
Grønne blader står igjen uten interesse
Gjemmes under rødt løv
Og hvite fnugg
Etter vinteren
Spirer det lyse hodet
Frimodig på nytt

SJENERT: Overfor Universitas bedyrer Inger Lise Hansen at hun er sjenert, men sier at hun har blitt bedre med alderen.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SJENERT: Overfor Universitas bedyrer Inger Lise Hansen at hun er sjenert, men sier at hun har blitt bedre med alderen. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer


Inger Lise Hansen har gitt Dagbladet tillatelse til å gjengi diktet.

ANGRER IKKE: Inger Lise Hansen sier til Universitas at hun ikke angrer på noe av det hun har sagt eller gjort. - Mange har sagt til meg at jeg kommer til å angre på mye av det jeg har sagt og gjort det siste året. Men nei! Jeg kunne sikkert gjort noe annerledes, men jeg har også fått noen veldig sterke erfaringer med hvem jeg er og hvem jeg ønsker å være, sier hun. Foto: faksimile fra Det Nye
ANGRER IKKE: Inger Lise Hansen sier til Universitas at hun ikke angrer på noe av det hun har sagt eller gjort. - Mange har sagt til meg at jeg kommer til å angre på mye av det jeg har sagt og gjort det siste året. Men nei! Jeg kunne sikkert gjort noe annerledes, men jeg har også fått noen veldig sterke erfaringer med hvem jeg er og hvem jeg ønsker å være, sier hun. Foto: faksimile fra Det Nye Vis mer