Skriver med glede

Navn: May Grethe Lerum Alder: 34 Yrke: forfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne gangen skriver hun seg gjennom 21 århundrer. Og intet mindre. For May Grethe Lerum er ikke skuggredd. Hun ble riktig nok litt andpusten da Bladkompaniet bestemte seg for å utgi de fem første av den nye serien «Solgudens krukke» i løpet av året. Da fikk hun litt dårligere tid enn hun trodde. Men nå er hun ferdig med bok nr. 9. Så tidsplanen holder. I løpet av 2003 er samtlige bind utgitt.

Forrige gang solgte hun hele 2,5 millioner eksemplarer av romanserien «Livets døtre», bare i Norge. Og med romanen «Ingerid F.», som kom på Samlaget i 1997, følte Lerum dessuten at hun kvittet seg med stemplet som kioskforfatter. Skjønt, med så mange trofaste lesere, kan du saktens kle hvilken etikett som helst, det er ikke slikt som teller mest for den produktive forfatteren fra Ål i Hallingdal. Hun har blitt kalt arvtakeren etter Margit Sandemo og mye annet rart, også. Gleden over å skrive og å bli lest er det som betyr noe for henne.

Samt den hjelp og støtte hun får i Bladkompaniet. Først av forlagets mangeårige leder Finn Arnesen, som nå har gått av med pensjon. Ingen har betydd mer for norske underholdningsforfattere enn ham. Dernest av forlagets nåværende medarbeidere, under denne serien har Lerum også en historisk konsulent. Og det trenger hun, for «Solgudens krukke» er en serie romaner med høye ambisjoner:

- I stedet for personer og slekter som går igjen i bok etter bok, har jeg denne gang valgt en magisk krukke som vandrer gjennom historien, sier Lerum til Dagboka. Hun ønsker på denne måten å skille seg ut fra det øvrige underholdningsmarkedet. - Krukka «oppsøker» trøbbel gjennom 21 århundrer. Jeg prøver på denne måten å skrive religionshistorie i lett form. Men håper gjennom realistiske beskrivelser av historiens gang, med fortettede dramaer underveis å nå fram til leserne uten å beholde persongalleriet. Hver eneste bok skildrer et vendepunkt, sier Lerum.

Som forsøkte å være rettferdig under lanseringen av serien. Og derfor nektet å gi noe eksklusivt til noen journalist eller medium som slåss om godbitene på underholdningsmarkedet. Resultatet var uteblitt oppmerksomhet fra nær samtlige medier. Men «Solgudens krukke» vil ventelig selge seg selv.

Og fortsatt har forfatteren elleve bind å dikte ferdig i skrivestua i Ål. Men i øyeblikket har hun påskeferie i Rogaland. Og lurer på om hun skal sette seg til PC-en eller ta en fredelig rotur med båten.