Skriver om bot og tilgivelse

13 år etter drapene på Orderud gård, hevder fortsatt trippeldrapsdømte Veronica Orderud sin uskyld. Med begjæringen om gjenopptakelse på vent, har hun blitt opptatt av tilgivelse.

URBAN: Veronica Orderud sier hun er mer urban enn ektemannen Per Orderud. Når hun blir fri fra soning av trippeldrapsdommen, ønsker hun å bo sentralt. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
URBAN: Veronica Orderud sier hun er mer urban enn ektemannen Per Orderud. Når hun blir fri fra soning av trippeldrapsdommen, ønsker hun å bo sentralt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en marsdag før påske, årets varmeste i Oslo så langt. Også trippeldrapsdømte Veronica Orderud er ute og spaserer i solskinnet.

13 år etter drapene på ekteparet Kristian Magnus og Marie Orderud, og deres datter Anne Orderud Paust på Orderud Gård, og ti år etter at hun ble dømt til lovens strengeste straff i lagmannsretten, har Veronica Orderud vært på et kurs i kriminologi med tittelen «Fengsler, fanger og samfunn». Deretter har hun vært ute og handlet sko med sin søster, før hun møter Dagbladet.

Friheten er kortvarig - etter møtet med Dagbladet må hun samme kveld tilbake til Bredtveit kvinnefengsel, der hun soner dommen på 21 års fengsel.

- Jeg håper å være ute om i underkant av tre år. Før jul 2014, sier Veronica Orderud.

Bot og tilgivelse Kriminologi-kurset hun har vært på, er en del av en masteroppgave i teologi, som hun jobber med i fengselet.

- «Klarer jeg å ta det kurset?», tenkte jeg. Jeg trodde det skulle være litt som sosiologi, men så er det bare mange pene unge juss-jenter der. Det virker ikke som om de vet noe særlig om det å sitte i fengsel, sier hun.

Masteroppgaven hun skriver på, har tittelen «Den kristne botens og tilgivelsens plass i kriminalomsorgen».

- Hvorfor har du blitt så opptatt av tilgivelse?

- I fengsel har jeg har sett hvor viktig det er for de innsatte å gjøre opp for seg. Det er også sånn i fengsel at de tøffeste hevder sin uskyld til døden kommer, men de fleste vil gjøre opp for seg. Der blir den kristne bots og tilgivelsestanken viktig for mange. Det dreier seg om å fastslå for seg selv at man ikke er en avviker - at handlingen man har utført ikke er den man er som menneske, sier hun.

Veronica Orderud hevder fortsatt sin uskyld, og jobber for å få saken gjenopptatt, men begjeringen om gjenopptakelse er nå trukket etter uenighet om saksbehandlingen.

Paradise Hotel Soningen foregår i åpen avdeling på kvinnefengselet Bredtveit. Hun kan komme ut i fem timer to ganger i måneden, i tillegg til en helg med ordinær permisjon. Hun deler kjøkken, stue og TV med de andre insatte, men for Veronica Orderud har fengselet ikke vært noe sted å knytte nye vennskap.

- Det er noen jeg ønsker å ha kontakt med etter at jeg kommer ut, men vi er veldig ulike. Mange av de innsatte er rundt 20, og det store nå er liksom «Paradise Hotel». Det er ikke så lett for meg å få sett nyheter, for å si det sånn.

Fengsel er ikke noe hun har vent seg til. Hver gang er det rart å komme tilbake.

- Jeg vil bare være del av det livet her ute. Bare det å kunne gå på treningsstudio. Jeg er så lei av å trene for meg selv, sier hun.

Mens Veronica Orderud ennå har år igjen å sone, er hennes halvsøster Kristin Krikemo, som ble dømt til 16 års fengsel, nå sluppet ut.

- Jeg forsøker å ikke tenke på det. Det blir bare problematisk. Men jeg synes jo ikke noe om at hun er ute mens jeg sitter fengslet, sier hun.

Vil ikke tilbake til gården Ektemannen Per Orderud ble også dømt til 21 års fengsel, og soner ved Berg fengsel i Vestfold. Forholdet til det drapsdømte ekteparet er foreløpig lagt på is.

- Vi har jo ikke et normalt forhold, men vi er fortsatt gift. Andre ektepar får muligheten til å vokse sammen. Vi har gått glipp av alt det der. Vi er blitt enige om ikke å tenke på livet etter fengsel, sier Veronica.

Per Orderud kjøpte drapsgården, inkludert bygninger, tomter og jordbruksarealer for 2,9 millioner kroner i oktober 2004. Mens han er i soning, leies bygningene ut og jorden forpaktes bort.

Veronica Orderud skal ikke tilbake til gårdsdriften på Orderud gård.

- Nei. Jeg vil gjerne bo nært til marka, men jeg er nok mer urban. Jeg liker cafeer og kjøpesentre også. Sørum er jo ikke langt, men bor man der blir det ikke til at man reiser inn til Oslo.

- Unik kompetanse Veronica Orderud håper at årene i fengsel ikke har endret henne.

- Jeg håper jeg er den samme. Men jeg har jo blitt voksen, og lært hva som er viktig i livet. Det er de små tingene som betyr noe, sier Veronica Orderud.

- Samvær med de du bryr deg om — familie og venner. For meg har naturopplevelser, som det å gå på ski i marka blitt viktig. Det siste jeg kunne tenke meg på en solfyllt dag som dette er å sitte på Aker Brygge og drikke øl, sier hun.

Hva hun skal bruke tiden på når hun kommer ut er fortsatt et åpent spørsmål.

- Jeg ønsker egentlig at det skal være litt åpent når jeg kommer ut. Jeg har ikke tenkt så mye konkret. Jeg må se på hvilke muligheter jeg har. Jeg er åpen for det meste, men vil jobbe med mennesker, personalarbeid, i et departement eller en organisasjon, jeg har jo møtt mange forskjellige mennesker, og føler at jeg har en unik kompetanse, sier hun.

Stemplet Ute i Oslo-sola bærer hun store solbriller. Når hun tar dem av for fotografen, kommer flere lange blikk fra forbipasserende.

- Jeg føler ikke noe ubehag fra folk når jeg er ute, sånn sett er jeg veldig heldig. Alle som oppsøker meg, sier bare positive ting. Men sånn er det jo i Norge. Folk holder heller munn enn å si noe negativt.

- Føler du deg stemplet?

- Jeg føler meg såpass stemplet at jeg gjerne vil ha saken gjenopptatt. Den personen jeg ble framstilt som har ikke så mye med meg å gjøre.   

- Tror du ikke folk vil være skeptiske til å ansette en som er dømt for trippeldrap?

- Alt blir selvfølgelig vanskeligere med dommen. Men jeg tror folk tenker at folk skal få gjøre opp for seg. Sånn er det i Norge, sier Veronica Orderud.

TILGIVELSE: Veronica Orderud skriver om tilgivelse.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
TILGIVELSE: Veronica Orderud skriver om tilgivelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer