<strong>HØYRE-VETERAN:</strong> I boka «Innenfra» forteller Per-Kristian Foss blant annet om kampen om partnerskapsloven i Høyre, og om hvorfor han droppet kampen om å bli Høyre-leder. Her sammen med sin mangeårige partner Jan Erik Knarbakk under åpningen av opreaen i 2008. Foto: Bjørn Langsem

Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
HØYRE-VETERAN: I boka «Innenfra» forteller Per-Kristian Foss blant annet om kampen om partnerskapsloven i Høyre, og om hvorfor han droppet kampen om å bli Høyre-leder. Her sammen med sin mangeårige partner Jan Erik Knarbakk under åpningen av opreaen i 2008. Foto: Bjørn Langsem Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Skriver om homokampen i Høyre

Høyre-veteran Per-Kristian Foss skriver om partnerskapsloven og om hvorfor han droppet kampen om toppvervet i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||«Den beste Høyre-lederen Høyre aldri fikk» er det blitt sagt om Per-Kristian Foss. I boka «Innenfra» skriver han om hvorfor han ikke gikk til topps i Høyre.

60 år
Hvorfor Per-Kristian Foss aldri ble leder i Høyre, har vært et tema for spekulasjoner og analyser i årevis i politiske kretser. Én hypotese er at han og/eller partiet mente Høyre ikke var rede til å ha en partileder som var homofil. Foss, som nylig fylte 60 år og i morgen feires av partiet, vil ikke la seg intervjue om boka som kommer ut på Aschehoug i neste måned.

Kamp om partnerskapsloven
Men etter det Dagbladet erfarer, skriver Høyre-veteranen blant annet om hvorfor han ikke tok opp kampen om å bli Høyre-leder etter Kaci Kullmann Five. Valget falt istedenfor på Jan Petersen. En konkret sak som skal ha hatt betydning for Foss sin beslutning om å droppe ledervervet, var behandlingen av partnerskapsloven i partiet. Da Ap-regjeringens forslag om partnerskapsloven ble behandlet i Høyres stortingsgruppe i 1992, var gruppa delt. Blant dem som støttet partnerskapsloven, var Jo Benkow, Annelise Høegh, Kristin Clemet, Erna Solberg, Jan Petersen og Per-Kristian Foss.

Kaci mot
Blant dem som stemte mot, var Johnny Bernander og Kaci Kullmann Five. Det skal særlig ha overrasket Foss at daværende partileder Kaci Kullmann Five, som var kjent som en liberal og moderne politiker, gikk mot partnerskapsloven. Kilder Dagbladet har snakket med, ser ikke bort fra at denne stemmegivningen kan ha bidratt til at Foss ikke våget å satse på ledervervet.

Delt Høyre
 —Jeg vil ikke kommentere stemmegivning i et lukket møte. Jeg har ikke gitt en eneste politisk kommentar siden jeg gikk ut av Stortinget, og har ikke tenkt å gjøre det nå heller, sier Kaci Kullmann Five til Dagbladet.no. Nåværende NHO-sjef Johnny Bernander bekrefter at han stemte mot partnerskapsloven i 1992.
 —Høyres gruppe var delt. Det var åpenhet og ryddighet rundt saken slik det alltid har vært i Høyre i saker knyttet til samvittighet og verdispørsmål. Det har alltid vært høyt under taket i Høyre, sier Bernander til Dagbladet.
  Vil ikke spekulere

Han vil ikke spekulere i hvorfor Per-Kristian Foss ikke stilte som lederkandidat i Høyre.
—Har du endret syn på partnerskapsloven, nå ekteskapsloven?
—Samfunnet har jo endret seg, og jeg kan se at loven åpenbart har positive sider, sier Bernander.

Andre kilder i Høyre Dagbladet har snakket med, tror ikke skepsis til homofile var grunnen til at Foss ikke ble Høyre-leder. De viser blant annet til at Jan Petersen, som ble leder etter Five, stemte sammen med Foss for partnerskapsloven.

Var ikke åpen
 Overfor Dagbladet blir det pekt på at det var et større problem at Foss ikke tidligere hadde vært åpen om sin legning, noe som «alle» i Høyre uansett visste om. Først i 2000, da han ble valgt som leder i Oslo-partiet, fortalte han offentlig at han var homofil og hadde en partner. Det blir også framholdt at det var motstand i Høyre mot å velge en partileder fra Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer