Skriver om Märthas kjærlighetsliv

Ari Behns ekskjæreste, Anne-Kat. Hærland (29), utgir en historie om prinsesse Märtha Louises kjærlighetsliv. I artikkelsamlingen «80-tallet», som kommer ut på Kagge forlag i september, skriver den kjente programlederen om prinsessens første kjærlighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne-Kat. Hærland forfatterdebuterer med å fortelle om prinsesse Märtha Louises mye omtalte kjærlighetsforhold til vestkantgutten Thomas Salvesen. Teksten inngår i artikkelsamlingen «80-tallet», hvor flere kjente forfattere er invitert til å skrive med utgangspunkt i et årstall.

Salvesen var prinsessens første kjæreste, og denne hendelsen omhandler historien til Anne-Kat., som fikk i oppgave å skrive om året de to ble sammen, 1989.

Forholdet mellom de to er rammeverket i teksten der hovedpersonen sammenlikner sitt eget kjærlighetsliv med prinsessens romanse med Thomas. Fortellerstemmen i teksten beundrer prinsessen og hennes kjæreste, og beskriver Märthas kjærlighet til Thomas som et forhold som «overgikk all klam fomling vi andre hadde bedrevet med det motsatte kjønn».

Liker Märtha og Ari

Anne-Kat. Hærland var tidligere sammen med prinsesse Märtha Louises nåværende kjæreste, Ari Behn. Hun mener at det er uten betydning for historien at hun har vært sammen med forfatteren fra Moss. Hun poengterer at hun har skrevet et skjønnlitterært produkt, der ikke alle fakta stemmer med virkeligheten.

- Det er riktig at jeg har skrevet en slik tekst, og at jeg bruker prinsessens navn og historie som rammeverk. Dette var et stort samtaleemne på gymnaset dette året, og et godt utgangspunkt for en historie som skal handle om 1989, sier Anne-Kat. Hærland til Dagbladet.

Hun synes ikke at det er problematisk at hun har vært sammen med prinsessens nåværende kjæreste.

- Nei, det er en skjønnlitterær tekst, og det har selvsagt ingen betydning, sier hun, og presiserer at hun setter stor pris på både prinsessen og Ari Behn.

Flott jente

- Min tekst tegner et godt og sympatisk bilde av Märtha. Jeg står inne for det som er skrevet. Prinsessen er ei flott jente, sier Hærland.

Også forlagssjef og polfarer Erling Kagge er en god venn av Ari Behn. Seinest 17. mai var Kagge gjest hos Märtha og Ari da paret inviterte til fest hjemme hos prinsessen i Professor Dahls gate på Majorstua. Til stede på festen var også kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby. Erling Kagge er for tida på ferie på Mauritius, men Dagbladet har innhentet tillatelse fra Kagge forlag til å gjengi hovedinnholdet i novellen, som er ført i pennen av Ari Behns tidligere kjæreste.

- Novellen inngår i samlingen «80-tallet», der blant andre Torgrim Eggen og Natt & Dag-redaktør Gaute Drevdal bidrar. Drevdal har også vært redaktør for artikkelsamlingen, som ligger i butikken i september, sier redaktør Kristin Johansen i Kagge Forlag til Dagbladet.

Slottet vil ikke kommentere Anne-Kat. Hærlands tekst, som utgis samme måned som prinsessen fyller 30 år.

SKRIVER OM MÄRTHA: Anne-Kat. Hærland og Ari Behn fotografert i forbindelse med et TV-program på Metropol fra Buddha Bar.Foto: SCANPIX