Skriver om Snorre

Navn: Thorvald Steen Alder: 47 Yrke: Forfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En islending presenterte seg en gang for meg slik: «Jeg var nesten voksen før det gikk opp for meg at Eigil Skallagrimson verken var en nær venn av min far eller min bestefar.» Slik lever historien på Sagaøya og ingen islending med respekt for seg selv er uvitende om hvilket slektsledd han selv er etter landnåmsmannen Ingolf Arnason eller de som kom etter.
  • Nå har Thorvald Steen vært på Island og lett etter spor av Snorre Sturlason, den mannen vi skal takke for at vi i dag kjenner den norrøne mytologi og vår tidlige historie så godt som vi gjør. Hvem var denne mannen alle islendinger tror ser ut som den aldrende Christian Krohg, fordi maleren tegnet seg selv i Snorres stol på Reykholt?
  • Var han den kyniske maktpolitikeren den fremragende intellektuelle som hadde lest sin Aristoteles på latin, den gudbenådede historiker og forteller? Svaret er sikkert ja, alt sammen. I tillegg var han en av verdenslitteraturens fremste, fordi han etter alt å dømme har skrevet «Egils saga». Han er beskyldt for å ha vært feig, fordi han gjemte seg i kjelleren da hans tidligere svigersønn, Gissur Thorvaldson, trengte seg inn i huset i spissen for 70 mann for å drepe ham. Hvem ville ikke gjort det?
  • Thorvald Steen har vist at han mestrer det historiske stoffet. Hans bok om Sigurd Jorsalfar, «Konstantinopel», løfter personen ut av det historiske mørket og gir ham liv og karakter. Han er nøye med at de historiske fakta skal være riktige. Når fakta stopper, har forfatteren det privilegium å modellere, framføre teser og hypoteser, la diktningen overta.
  • Den tidligere mangeårige formannen i Den Norske Forfatterforening har også gått i livets skole, mer intenst og mangslungent enn de fleste andre. Han var aktiv i ml-bevegelsen, tillitsmann, aktiv i støtteforeninger for Vietnam og Palestina, medlem av Oslo Samorg, satt i sentralstyret for Kommuneforbundet, mens han hele tida hadde sin jobb på Gaustad sykehus, først som altmuligmann og maler, siden som hovedverneombud. Denne stillingen har han fortsatt på halv tid.
  • Gutten som drømte om å bli billedkunstner, utga sin første diktsamling i 1983. Siden er det blitt ytterligere fire diktsamlinger, fem romaner, essaysamlinger og et skuespill. Etter intense selvstudier ble han cand.philol. på rekordtid. Som ung mann ble han rammet av en muskelsykdom som gir store smerter og lokale lammelser, blant annet i ansiktet.
  • Men han har lært å leve med sykdommen, som også minner ham om at livet er kort. Derfor er han grytidlig oppe om morgenen og arbeider intenst.
  • Og derfor vil boka om Snorre foreligge neste høst.