BISETTELSEN: Jens Stoltenberg talte ved lillesøster Ninis båre i Uranienborg kirke 18. august 2014. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
BISETTELSEN: Jens Stoltenberg talte ved lillesøster Ninis båre i Uranienborg kirke 18. august 2014. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Jens Stoltenbergs memoarbok

Skriver om sorgen etter lillesøsterens bortgang

«Vi savnet henne allerede voldsomt og visste det ville bli verre. Men døden ga også fred både til henne og familien.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sammen med familien ferierte Jens Stoltenberg på Hvaler da hans eldre søster Camilla ringte og fortalte at lillesøster Nini ikke lenger var i live.

Sterkt knyttet

I selvbiografien forteller Jens Stoltenberg om telefonen han fikk mens han ryddet kvist ved sommerhuset 29. juli 2014:

«'Jens, Nini er død', sa Camilla. Hun sto i Ninis leilighet, hvor hun hadde funnet henne. Thorvald hadde ennå ikke fått beskjed.»

Jens Stoltenberg var sterkt knyttet til sin fire år yngre søster Nini, utdannet TV-produsent med yrkeskarriere i NRK og TV3 før hun fikk rusproblemer i 30-årsalderen.

«Min lille spurv»

Våren og forsommer 2014 møttes Jens og Nini flere ganger. Han kjøpte med seg smoothies til henne i bekymring over at søsteren ikke fikk i seg nok næring.

«Det er slik jeg husker det, og jeg ble meget, meget rørt.» Thorvald Stoltenberg, far

Da Camilla Stoltenberg overbrakte det triste budskapet, reiste Jens umiddelbart tilbake til Oslo.

«Kort tid etterpå gikk jeg inn i oppgangen til den lille leiligheten hennes. Der var Camilla, Thorvald og to medarbeidere fra kriminalvakta. De advarte oss mot å gå inn i leiligheten. Nini hadde vært død i to dager, og det var varmt i lufta. Thorvald avviste dem bestemt, og vi gikk inn. Det var mindre lukt enn jeg trodde. Nini satt i en tynn silkenattkjole på en stol på kjøkkenet. Hun så fredfull ut. Thorvald kysset henne. 'Min lille spurv', sa han og gråt. Jeg klappet henne. Hun var kald.»

Urettferdig

Jens beskriver hvor urettferdig Thorvald syntes det var at datteren døde, mens han var i live.

«Vi savnet henne allerede voldsomt og visste det ville bli verre. Men døden ga også fred både til henne og familien.»

FAMILIEN SAMLET: Her er Stoltenberg-familien samlet i Kirkenes i 2006, under avdukingen av byens byste av Thorvald Stoltenberg, som da var president i Norges Røde Kors. F.v. Camilla, Karin, Jens, Thorvald og Nini. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
FAMILIEN SAMLET: Her er Stoltenberg-familien samlet i Kirkenes i 2006, under avdukingen av byens byste av Thorvald Stoltenberg, som da var president i Norges Røde Kors. F.v. Camilla, Karin, Jens, Thorvald og Nini. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet Vis mer

18. august ble Nini Stoltenberg bisatt. Jens’ tale ved båren gjorde inntrykk på alle. I selvbiografien forteller han om sin siste hilsen:

«'En storebror skal beskytte lillesøsteren sin', sa jeg i min tale. Jeg kjente tårene komme. 'Jeg prøvde å passe på deg. Det samme gjorde Thorvald, Camilla og mange andre også. Men dødens makt ble for sterk. Nå er du borte. Ingen skal lenger kalle meg storebroder’n. Men du vil for alltid være min lillesøster.'»

- Greier å balansere

Thorvald Stoltenberg sier Jens har klart å gi en svært god framstilling av hvordan det var å se Nini død i leiligheten.

- Det er slik jeg husker det, og jeg ble meget, meget rørt. Jens har greid å balansere mellom dyp varme, sorg, engasjement og ikke bli for sentimental. En slik framstilling har lett for å bli ord uten verdi, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Hvordan var forholdet mellom Nini og Jens?

- De delte rom en stund da de var små, og det var et meget nært forhold.

TALTE TIL SØSTEREN: Jens Stoltenberg talte i kirken under søsteren Nini Stoltenbergs bisettelse 18. august 2014. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

- Sladret til Jens

85-åringen, som tidligere har vært utenriks- og forsvarsminister og nå sitter i Oslo bystyre, forteller at forholdet til datteren tidvis kunne være problematisk.

- Jeg var hverdagens mann for Nini - det vil si at vi enten var sammen eller snakket på telefon hver dag. Dermed ble jeg symbolet på en vanskelig hverdag, som hun jo hadde, sier han.

- Camilla og Karin ble appellert til når hun ikke var fornøyd med mine avgjørelser - men de støttet meg. Jens var den hun sladret til; han hadde forståelse, sier Thorvald Stoltenberg.