Skriver på selvbiografi

DRAMMEN KRETSFENGSEL: Kristin Kirkemo har skrevet 240 tettskrevne A4-ark om det ensomme livet på cella, og om refleksjonene hun gjør seg. I tillegg kommer hun gjennom dagene ved å male akvareller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kristin skriver klart og tydelig om hverdagen sin og om hva hun føler. Men hun har ikke tenkt å utgi sine memoarer, understreker 26-åringens forsvarer Tor Kjærvik.

- Jeg får papirene for å kunne kontrollere henne. Da avhørene pågikk for fullt, ga «dagboka» en ganske god pekepinn på psyken og humøret hennes. Jeg leste meg til hva hun følte.

- Hun har et visst kunstnerisk talent. Det er spennende ting hun maler, sier Kjærvik om akvarellene hennes.

Maler landskap

Kristin foretrekker landskapsmalerier. Hun maler også avstøpninger i gips. Utover skrivingen og malingen foretrekker Oslo-jenta å ligge og lese framfor å mosjonere.

Hun har lest et par botanikkbøker, og er akkuratt ferdig med et oppslagsverk om sopp. Favorittboka er imidlertid en samling med berømte sitater.

Det blir så som så medergometersyklingen, som Kristin var ivrig med de første ukene. Men luftetida på en time daglig hopper hun ikke over. Den foregår på taket av «lovens hus» i Drammen, som foruten fengsel rommer tinghus, rettssaler og politikammer.

Drammen kretsfengsel sto ferdig i 1962 og har plass til 39 kvinner og menn i byggets to øverste etasjer. Fengslet er for tida fullt. Kristin Kirkemo er en av maksimalt åtte innsatte kvinner.

Tøffe dager

Kristin har adgang til å lese aviser, og får dermed en indirekte mulighet til å lodde interessen for trippeldrapet:

- Det vekker en viss nysgjerrighet hos henne når fire sider, pluss førstesida, er klipt vekk på forhånd. Rent psykologisk kan man spørre seg om hvor godt hun har av slike opplevelser, mener Tor Kjærvik.

Han merker at det bak den tilsynelatende tøffe fasaden befinner seg ei jente med sterke følelser.

- Det hender at hun gråter, sier Kjærvik.

Spesielt helgene er tøffe for 26-åringen, som er mamma til en fire år gammel gutt. Lørdag og søndag serveres middagen i 13-tida. Da faller ettermiddagen og kvelden lang. To familiebesøk den siste tida har imidlertid livet opp i tilværelsen for Kristin Kirkemo.