Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skriver pappabok

Audun Lysbakken har prøvd ut sin egen teori i praksis. Nå kommer pappaboka som skal ta pusten fra Høyredamene.

TILBAKE MED NY KRAFT: Barne- og familieminister Audun Lysbakken er klar for kamp om pappapermisjon etter å ha ladet opp i fire måneder hjemme med Aurora (9 mnd). Foto: Jacques Hvistendahl.
TILBAKE MED NY KRAFT: Barne- og familieminister Audun Lysbakken er klar for kamp om pappapermisjon etter å ha ladet opp i fire måneder hjemme med Aurora (9 mnd). Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Audun Lysbakken hadde første dag på kontoret i går etter fire måneder i pappaperm hjemme med Aurora (9 mnd).

- Det er en overgang, men det blir godt å komme i gang igjen. Jeg er takknemlig for at jeg har fått mulighet til å være lenge hjemme. Det var et deilig pusterom og jeg tror det gjør meg til en bedre politiker. Nå har jeg masse energi, sier Lysbakken til Dagbladet.

Skrev dagbok
Kona har jobbet siden datteren var fem måneder. De siste månedene er det barneministeren som har trillet, bakt, lekt på gulvet og skiftet bleier, kort sagt levd et helt annet liv enn vanlig. Men når datteren har hatt sin formiddagslur, har statsråden skrevet og forberedt seg til kamp.

Det kommer en pappabok til høsten. Den har fått arbeidstittelen «Frihet, likhet og farskap». Boka inneholder hans personlige erfaringer om hvordan det er å være en barnevognstrillende pappa, men først og fremst er det en politisk bok.

- Kampen for fedres rett til og ansvar for å være hjemme med barn har vært min hovedsak. Nå er jeg blitt overbevist om at det er riktig. Jeg ser hvor bra det er for en pappa, for et barn og for en familie. Det er en investering for livet. Jeg og datteren min kjenner hverandre bedre og det vil prege vårt forhold i hele hennes oppvekst. Boka er et kraftfullt forsvar for pappapermisjonen og en utfordring til Høyre-kvinnene Julie Voldberg og Linda Helleland, sier Lysbakken.

Angriper høyredamene
Fra 1. juli innfører regjeringen 12 ukers pappaperm. På sikt ønsker Sv og deler av Ap en tredeling av permisjonen, der foreldrene får en del hver og fordeler den siste selv.

Høyresida mener det blir for mye styring, og at folk må få velge mer selv.

 Lysbakken tror pappapermen vil bli en av de viktigste sakene i valgkampen 2013.

- Jeg er oppsatt på å vinne kampen om fremtidens fedre. Høyre og Frp vil avskaffe pappapermen og rasere ett av de viktigste likestillingspolitiske tiltakene vi har. Hvis Høyre og Frp kommer i regjering, vil mange barn få mindre tid med fedrene sine og kvinners stilling i arbeidslivet vil bli svekket. I permisjon møtte jeg menn fra alle samfunnslag ute på trilletur. Det har skjedd en revolusjon. Med den retten vi har i dag, er det en selvfølge at jeg og andre menn kan ta permisjon der arbeidsgivere ellers ville ha rynket på nesen, sier Lysbakken.

I et intervju med Aftenposten i helgen sier N24-kommentator Elin Ørjasæter at statsråder som vil ut i permisjon bør stille jobben sin til disposisjon, og at de svikter mandatet de har fått. Det tar Lysbakken med ro.

- Elin Ørjasæter lever av å si kontroversielle ting, så det tar jeg ikke tungt. Jeg tror synspunktet hennes har minimal støtte, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling